ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Робот налива питиета в бар в Лас Вегас
Автор: Алена Соколчева 12:44 / 10.09.2023Коментари (0)1423
© Lasvegas magazine
Технологичната безработица в развлекателната индустрия в САЩ все повече се засилва. Изследване показва, че голяма част от служителите в Лас Вегас вече са роботи. Затова е важно да се разгледа този проблем, какво се случва на терен и как местните общности започват да се справят с проблемите, защото те ги идентифицират именно като проблеми. Това коментира в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова футурологът доц. д-р Мариана Тодорова.

Интересен пример в това отношение е описан в статия за роботизирането на живота в Лас Вегас: барман изкуствен интелект The Tipsy Robot, който налива питиета и дори се опитва да прави коктейли. И вече има  помощник бармани хора на истинските роботи:

Сабрина Бергман сътрудник на The Tipsy Robot в бар "Планета Холивуд“ на улица в Лас Вегас, която дава интервю в тази статия, и разказва, че всъщност нейната работа е да го подпомага, тъй като той все още не е прецизен. Тя казва, че много често той изпуска чаши, също така не налива прецизно питиета, и дори има дни, в които барът е на загуба, защото все още той не успява да свърши по най-добрия оптимален начин работата си.

Но самата тя казва, че не се притеснява, че ще бъде изцяло заменена, защото много хора наистина търсят личния контакт. Гостите на заведението са предимно представители на поколението Z и Алфа, които се свикнали с новите технологии и приемат това като атракция, но представителите на по-възрастното поколение са леко смутени и казват, че предпочитат да бъдат обслужвани от истински хора. Това пък дава повод на синдикатите в този щат да се активират и да започнат да провеждат битка.

Най-големият синдикат в Невада е Кулинарния съюз. При тях членуват 60 хиляди работници в сферата на услугите и хотелиерството, и те смятат, че е време за битка. Имат добър прецедент и добра практика от 2018 година, когато те са успели да извоюват в договорите на своите членове да присъстват това, че всеки има право на шестмесечно предупреждение, че ще се въведе нова технология и служителите имат право на гратисен период да се научат и квалифицират как да работят с нея.

И всъщност сега Кулинарният съюз търсят формулата, която да удовлетвори интересите на всички. Те казват, че нямат никакво съмнение, че всичко, което може да е по-ефективно, по икономически изгодно и по-рентабилно ще се автоматизира, роботизира и ще се въведе изкуствен интелект, но търсят начин как все пак да запазят тези работни места и предлагат сътрудничество, както в случая с човека и робота барман, но няма гаранция, че това сътрудничество ще бъде наблюдавано навсякъде.

"Положителна новина за България е, - коментира доц. Мариана Тодорова, - че се подготвя такъв документ от КНСБ и Тристранния съвет, в който се коментира навлизането на изкуствен интелект, правата но платформените работници и всъщност дали учителят ще има ключовата роля да определи как да се провеждат учебните занятия и дали изкуственият интелект наистина може да присъства или все още може да остане на заден план.“ Но тази субективна преценка за образованието не е съвсем адекватно, смята още тя, и обосновава мнението си с това, че светът се движи с друга скорост и логика, изкуственият интелект вече е доминиращ елемент в образованието в Америка. "Не можем да решим да делегираме тези права на учителя, трябва централизирано решение по този въпрос“.  

Все по-високо квалифицирани професии биват застрашени от технологичната революция и използването на изкуствения интелект. "Това показва контраста в уменията и в това, че понякога една висококвалифицирана работа е превзета толкова бързо от изкуствен интелект, че спасението е в нискоквалифицирана работа, която все още не може да се прави от роботи“, смята още  доц. Мариана Тодорова.

Застрашените професии са: компютърни програмисти на ниско ниво, анализатори на данни, графични дизайнери, правните анализатори, видяхме че дори адвокати се бяха подвели от прекаленото специализация на ChatGPT3 и бяха възпроизвели неговите халюцинации, анализатори на пазари, финансови съветници, тези които съветват клиентите си за различни услуги и също така на последно място лектори, не говоря само за учители, но хора, които поднасят някакво съдържание и тези които проверяват текстовете за грешки.“


Още по темата: общо новини по темата: 6088
09.05.2024 »
09.05.2024 »
08.05.2024 »
08.05.2024 »
08.05.2024 »
08.05.2024 »
предишна страница [ 1/1015 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: