ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Десетки опитаха от най-вкусната лютеница, приготвена в пловдивско село
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:22 / 10.09.2023Коментари (0)20841
Първият "Празник на лютеницата" в Община "Марица“ привлече стотици посетители в Културно-информационен център "Малтепе“ край село Маноле. Съботният ден бе незабравим не само заради вкусната домашна лютеница по местна рецепта, от която накрая всички си облизаха пръстите, но и заради шеф-готвача Ути Бъчваров, който превърна в атракция приготвянето й.

Роди се и идеята за собствена марка на традиционния български специалитет, произведен в Община "Марица“ - "Бяла Стана“. Името бе сътворено с дружни усилия от кмета на Общината Димитър Иванов и жените от фолклорния състав "Манолски славей“, а Ути Бъчваров стана първият производител на лютеница от местната марка.

"Празникът на лютеницата“ създаде и книга, запечатала най-добрите рецепти от 19-те населени места - резултат на няколкомесечен труд на служителите на Община "Марица“ и на Културно-информационния център "Малтепе“.

Събитието стартира в ранни зори, когато Ути и неговият екип, започнаха приготвянето на лютеница от 60 кг печени чушки, 20 кг домати, 10 кг доматен концентрат, 30 кг моркови, същото количество лук, 20 литра олио и 10 кг захар и подправки, сред които 1 кг сладък червен пипер, сол, чесън, кимион и др. Отличителна черта на всички продукти за традиционния български специалитет бе, че са местно производство.

В характерния си стил шеф-готвачът превърна в шоу дори скучното рязане на внушителното количество зеленчуци. Интересен факт, който впечатли постоянно увеличаващата се публика бе, че зеленчуковата смес къкреше в част от истински ретро локомотив от 1907 г., приспособена като огромна тава. Паралелно с лютеницата, майсторите-хлебари в двора на "Малтепе“ замесиха и опекоха вкусен хляб в глинен съд – подница, така, както са го правили древните жители на Тракия.

Празникът бе открит с приветствие от кмета на Община "Марица“ Димитър Иванов.

"Днес полагаме началото на една традиция за дълги години напред. Събрахме рецепти от 19-те села в селищната система за приготвяне на домашна лютеница. Всички семейства в Община "Марица“ правят това българско ястие в домовете си всяка година. Знам, че инвестиционните проекти са важни, но особено значение за мен имат тези, които утвърждават традициите и ни връщат към изконните за българите обичаи“, посочи Димитър Иванов.

Той благодари на екипите на "Малтепе“ и на Местна инициативна група "Марица“ затова, че поставят началото на проект, който съхранява автентичните ни семейни рецепти, както и на Ути Бъчваров, затова, че е приел поканата да гостува на празника.

Шеф-готвачът похвали местните зеленчуци и подчерта, че е горд, че именно той слага началото на подобна значима традиция.

"Нашият екип идва за втори път в с. Маноле и забелязваме, че хората тук държат на миналото, но и гледат напред. Много съм щастлив, когато се полагат основите на нещо, което ни връща към корените и ни дава автентичен кулинарен адрес в света. Всички помним как, като деца сме яли от лютеницата, която се вари в двора. След време с гордост ще кажа, че съм бил до могилата "Малтепе“ и съм ял лютеница "Бяла Стана“, приготвена от прекрасни местни зеленчуци“, изтъкна Ути Бъчваров.

Димитър Иванов пожела днешният празник да бъде продължен от поколенията, за да се запази приемствеността между тях.

"Надявам се, че в бъдеще този празник на семейните ценности, на плодородната земя, и на трудолюбивите жители на Община "Марица“, ще бъде съхранен. Бъдете здрави и благословени! Нека Света Богородица закриля и пази семействата и децата ни, Маноле, Община "Марица“ и България“, завърши кметът Димитър Иванов сред бурни аплодисменти.

Веска Кирова от с. Царацово и Нина Ганчева от с. Рогош спечелиха наградите на конкурса за най-вкусна домашна лютеница, в която участваха 9 производители. След дегустация "на сляпо“, журито в състав Димитър Иванов, Ути Бъчваров и кметът на с. Маноле Йордан Енев единодушно присъди призовите места на двете жени. Днес по рецептата на Веска Кирова се произвежда лютеница от семейната фирма на нейните синове и внуци.

Зрителите и гостите се насладиха на богата фолклорна програма, в която взеха участие самодейните състави на селата Маноле, Рогош и Трилистник. Десетки хора се спряха пред сергиите от изложението на местни домашно приготвени продукти, традиционни храни и художествени изделия от региона и бяха очаровани от вкуса на домашния мед, сладката и всякакви деликатеси от местни производители.

Събитието се провежда в изпълнение на Проект "Празник на лютеницата“ , финансиран по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони по Процедура чрез подбор на проектни предложения по подмярка 19.2 "Прилагане на операции в рамките на стратегии за водено от общностите местно развитие“ на Мярка 19 "Водено от общностите местно развитие“ с договор за безвъзмездна финансова помощ BG06RDNP001-19.019-S2-12.01.2022 г г с Държавен фонд "Земеделие“ .

Целта на проекта е да се съхрани и развие местната идентичност на основата на живото нематериално културно наследство на територията, неговата валоризация и принос за стопанското развитие, посредством интегрирането му в туристически дейности и продукти.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Великден 2024 г.
Хороскоп за деня
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: