ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Здравният министър иска прекратяване на договора за ваксините с Pfizer
Автор: Екип Plovdiv24.bg 19:40 / 14.03.2023Коментари (0)1085
© МЗ
Нуждите на България от ваксини срещу COVID-19 са напълно задоволени, складовите възможности – изчерпани, необходимост от нови доставки няма. В настоящата вече ескалирала ситуация има само две разумни решения: прекратяване на договора с Pfizer Inc./BioNTech Manufacturing GmbH или драстично намаляване на количествата на база реални потребности, без финансови обезщетения за сметка на държавите. Тази категорична и последователно отстоявана позиция на България представи министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев по време на неформален работен обяд на здравните министри на държавите членки на ЕС, в рамките на редовното заседание на Съвета на Европейския съюз по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси, част "Здравеопазване“, съобщиха от ведомствения пресцентър.

Министър Меджидиев посочи, че легитимното очакване на България е в настоящата ескалирала ситуация да бъде проявена солидарност от страна на ЕК към държавите членки, неколкократно сигнализирали за нужда от спешно решение за редуциране на прекомерните количества, които са договаряни през 2021 г. при други условия на пандемична ситуация и не на база реални потребности. Още повече, България не е участвала в преговорите, а единствено е имала възможност да се присъедини или да не се присъедини към споразумението, което е договорено между ЕК, Pfizer Inc./BioNTech Manufacturing GmbH и Съвместния екип за преговори, включващ няколко държави членки, между които не е България. Той призова ЕК при преговорите с компаниите да се настоява за солидарност и от тяхна страна, доколкото първоначалното производство на ваксини срещу COVID-19 е подкрепено финансово от бюджета на ЕС и най-вече от националните бюджети на държавите членки. "Време е компаниите да докажат своята отговорност към обществото, като прекратят производството на ваксини, за които обективно липсва търсене“, беше категоричен д-р Асен Меджидиев.

"Считаме, че България като коректен партньор винаги е проявявала солидарност към всички държави членки на ЕС, но сега ние се нуждаем от помощ. В случай че не бъде договорено нито едно от предложените две решения, България очаква ЕК да изкупи излишните ваксини“, посочи още здравният министър, допълвайки че  страната ни разчита на професионализма на ЕК за договаряне на условия, защитаващи интереса на гражданите на всички държави членки.

Още веднъж министър Меджидиев отбеляза, че натискът върху правителствата да закупуват ваксини за COVID-19 и през следващите години ще генерира обществено напрежение, тъй като става въпрос за количества, които няма да бъдат усвоени и съответно подлежат на бракуване от момента на доставка, поради липса на интерес за ваксиниране. "Темата касае отговорното и рационално използване на публичен ресурс, но и цялостното възприятие на обществото за характера на лекарствените продукти като лечебен, а не като търговски продукт“.

В този контекст здравният министър изтъкна още, че липсва основание за продължаване на настоящия общ подход и занапред доставките на лекарствени продукти следва да се организират самостоятелно от всяка държава членка. "Не възразяваме да бъдат организирани общи търгове за нуждаещите се държави членки, но сме против генерирането на натиск за участие на всички държави членки, свързан с неоправдана бюджетна тежест. Сключването на договори за лекарствени продукти следва да бъде ръководено от наличието на потребности и реално търсене. С тревога следим подход, при който тези процедури се отклоняват от традиционната логика на търсене и предлагане, но и от установените правила, и вместо това на тях се гледа като на застрахователни събития.“ 

При участието си в заседанието на здравните министрите българската делегация се включи и в политическия дебат относно предложението за Регламент за такси на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). България подчерта, че приоритет за държавата ни е гарантирането на регулаторна рамка, работеща в интерес на пациентите. По време на дебата за Глобалната здравна стратегия на Европейския съюз България открои необходимостта изпълнението на Стратегията да бъде гарантирано с общоевропейски ресурс, без да се стига до тежести за финансовата стабилност или въздействия върху правото на  държавите членки самостоятелно да определят здравните си политики, в т.ч. и да организират самостоятелно предоставянето на здравни услуги и медицински грижи.

В рамките на заседанието бяха проведени конструктивни двустранни срещи и разговори с министрите на здравеопазването на Полша, Румъния, Хърватия и други държави членки. България, Полша, Литва и Унгария представиха обща декларация. Със съвместната си ясна позиция министрите заявиха, че не държавите им не могат да приемат нови доставки от Pfizer/BioNTech, а настоящото предложено изменение е неприемливо и е нужно да се предоговори.

След редовното заседание на здравните министри на държавите членки на ЕС съвместно изявление за медиите дадоха министър Меджидиев и министрите на здравеопазването на Полша и Унгария. Акцент беше поставен върху позициите, защитавани от България, Полша, Унгария и Литва по отношение на договорите за закупуване на ваксини срещу COVID-19. Министър Меджидиев за пореден път подчерта категоричната позиция на България, единодушно одобрена от Министерския съвет на 8 март т.г.


Още по темата: общо новини по темата: 17015
28.03.2024 »
27.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2836 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: