ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдив проспива културно-историческото си наследство?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:59 / 19.04.2010Коментари (22)16861
© Plovdiv24.bg
"Докога Пловдив ще спи вместо да използва богатото си културно-историческо наследство, за да привлича туристи, покрай които ще се съживи и бизнесът?" - попита председателят на Съвета по туризъм и общински съветник Любозар Фратев кмета и колегите си в местния парламент.

Той предлага Пловдив да се присъедини към учредената преди два дни във Велико Търново Асоциация на общини, селища и територии с културно-историческо наследство съвместно с френската община Байон. Сред учредителите са и Горна Оряховица, Лясковец, Трявна, Елена, Дряново, Троян, Несебър, Поморие. Според него старата българска столица е светлинни години напред в популяризирането на своето минало, неслучайно - след шестмесечна проверка, е получила покана за членство в световната организация на историческите градове. "Целта на сдружението е да се осъществява сътрудничество в опазването и съхранението на културно-историческите ценности, каквито в града ни има в изобилие - от различни епохи, в различна степен на консервация и реставрация", отбеляза Фратев.

Къде е Пловдив и какви са намеренията на градската управа да разработи и осъществи значими проекти за развитието на туризма? На този въпрос официално ще трябва да му отговори Славчо Атанасов. Съветникът държи да разбере ще кандидатства ли Пловдив - и ако да, как? - за културна европейска столица през 2019 г., когато един от центровете на културата на Европа ще бъде български град. Изборът ще стане ясен още през 2013 г., а Варна вече има концепция и план как да спечели.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Чичко Фратев дали пък някога е направил нещо, изключая преписването от някой доклад или стен вестник - стар партиен кадър пита, ама не знае и той какво да прави Пловдив - прах в очите. А той има ли решение или само си прави пиар, за да го изберат пак - че една заплата не е зле при неработещ бизнес
+2
 
 
да не се оглеждат а да действат да не даваме придмството си на Варна
+2
 
 
Изходът е догодина да ги изритваме,да идват нови хора,които да запретнат ръкави и вместо да се жалваме да се захванем за работа и да наваксаме.Реалистично погледнато това е решението.Лошо е,че ще изгубим заради селските некадърници в общината цяла година,но дано за това време на всички ни дойде умът в главата.
+1
 
 
Варна вече и с план - леле, излагаме се - ще ни издухат и като спечелят пари за инфраструктура и т.н. като избрана културна столица и поцсле пловдивчани само ще гледаме и ще се жалваме. Главчо много на дребно мисли, а Варна може ТИМ това-онова, ама там стандартът е по-висок и градът е по-жив (вече)
+5
 
 
В общината работят 90% партийци или мишки с чиновническо мислене на поне 40 години. Младите като бай Данчо Колаксъзина ги виждаме - освен едни табелки на три езика в Цар Симеоновата нищо не е направил, а точно от Евросредства трябва да идват повечето пари за културно-историческото възраждане на Пловдив.И да, срамно е, че Одесос ни мина, вярно е, че Търново е вече много напред, но това би могло да е временно, стига за 4-5 години да се направи и по-важното - да се поддържа. Защото каквото и да си говорим, ние гражданите на пловдив не сме от най-чистоплътните.И нещо друго ме притеснява като млад и работещ пловдивчанин. Започвам да си мисля, че единственият начин БГ да се оправи (не че и преди не си го мислех, но не мислех, че е единственият) е да се сменят поколенията. Т.е. - наборите от '98 нагоре да станат поне на 25 години. Това прави 2023г. Може да ви звучи пресилено, но аз мисля, че манталитетът може да се изкорени само с нова кръв. И да, вярно е, че тая нова кръв трябва да бъде образована и възпитавана в реформирана образователно-обществена система, където практиката, а не теорията трябва да стои най-отгоре и където подкупът е мръсна дума. В момента е невъзможно да работиш, да развиваш честен бизнес. Просто няма как да си конкурентноспособен.Май накрая ще излезе истина, че имаме да наваксваме точно толкова години, колкото сме били в Соц. А да не говорим, че имаме да наваксваме и преодоляваме още векове анадолски насложен манталитет.
+2
 
 
Нека да бъдем откровени. Относно опазването на културно-историческото ни наследство не се изискват големи средства. Най-напред поне да не пипат нищо и да не се занимава с далавери ръководството на града. Едно такова бездействие не иска да се харчат много пари. Иначе с далаверата за Римския форум станахме за смях. Този идиотизъм общината не желае да изправи! Нека да върне парите на този тарикат! А за развитието по тази част се изискват високоинтелигентни и настойчиви хора, каквито нямаме в общината, няма и да има при този бурен цъфтеж на далавераджии и зарзаватчийки! Имаме ли нужните хора, които да са на мястото си, ще се намерят и необходимите средства. Въпросът в заглавието на статията е много правилно поставен!
+4
 
 
Еи пак чета статията и не съм в кожата ми. Варна новата културна столица на България. УЖАС, СРАМ, ПОЗОР или просто НЕКАДЪРНОСТ!!!Добре бе Юрий Лужков ли трябва да доиде за кмет на Пловдив та да живне градът ни малко от малко. Нямаме море, не сме столица, но сме един от най-големите исторически центрове на Европа, или поне можем да сме такива. Tолкова ли много пари са необходими за да се превърне Пловдив в привлекателна туристическа дестинация на културния туризъм, или това бърка някои интереси? КАЖИ БЕ Главчо?
+5
 
 
Точно в тази област "културно - историческата" където не би трябвало да имаме конкуренция с богатото си наследство, точно там с годините вместо да привлечем финансов и човешки ресурс нашите мили управници, криещи се зад роклите на измислените, политиканстващи и силно корумпирани партийки, просто бездействат. Винаги съм казвал че, за всеки чужденец когато посещава дадена страна го интересуват 3 неща: История, Бит и Култура. Е имаме го ама самo на книга в Пловдив. Срамота кмете. Освен тоалетна хартия и побратимяване с градове от странни държави от 3 свят за друго не се сещам да е направил
+2
 
 
СИТ ТЪРБУХ ЗА КУЛТУРА ГЛУХ !!! Пловдив след 45та година винаги се е управлявал от селяни завършили великия Рабфак равняващ се на " Кембрич " ! Половината " Управляващи " са от близките партизански села, а другите от северна България и по-точно шуменско. От която и партия да са нашите Пловдивски политици, то от крачолите стърчи слама и по обувките има остатъци на кози барабонки!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
България и Войната в Украйна
Абитуриентски балове
Празник на розата 2024 в Казанлък
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: