ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Румен Гечев за Панаира: Във Варна са гузни!
Автор: Цвети Тончева 14:48 / 31.01.2023Коментари (0)3292
©
Парламентарната комисия за Пловдивския панаир реши да бъде изготвен в най-кратък срок доклад с решения за защитаване на интересите на държавата, предаде репортер на Plovdiv24.bg. На заседанието днес не дойде нито един представител на община Варна, въпреки изпратената покана от комисията.

Според Румен Гечев от БСП "поведението на кмета на Варна Иван Портних да не изпълни поканата на парламента е изумително и на практика Варна бойкотира работата на парламента, защото са гузни“. "Те нямат никакво право да държат тези 29% от акции на пловдивския панаир и трябва да ги върнат незабавно, те са им подарени“, възмути се Гечев.

Представителите на комисията се обединиха около констатацията, която трябва да залегне и в доклада им, че най-доброто за държавата е всичките акции на община Варна от пловдивския панаир да отидат в Министерството на икономиката.

На заседанието не дойде и пловдивският кмет Здравко Димитров, който също бе поканен за изслушване в комисията. Но той изпрати свои представители от администрацията, които да обяснят хронологията на събитията и търсените решения до момента от страна на общината.

Дневният ред бе изслушване на кметове и представители на общинските съвети на Пловдив и Варна и други лица, свързани с поемането на пълен контрол на Международен панаир Пловдив от бизнесмена и почитен консул на Русия в Пловдив Георги Гергов чрез действия на централната власт и местните власти от 2016 година насам.

Общинският съветник от ДБ в Пловдив Веселина Александрова обясни накратко хронологията на събитията, за да се стигне до този момент, в който има опасност Георги Гергов да придобие 73% от дяловете на панаира. Тя отбеляза, че през 2016 година изненадващо правителството на Бойко Борисов по това време взима решение да бъдат разделени държавните дялове от панаира между общините Варна и Пловдив.

С решение на МС през юли делът на държвата от 49,63% е разделен на две, като 29 % отиват за Варна, а за Пловдив остават 23%. На това Пловдив реагира остро, защото е несправедливо и няма логика. Общинският съвет на Пловдив веднага взима решение да върне акциите на държавата, като настоява и Варна да го направи. Общинският съвет на Варна също справедливо решава да върне акциите на държавата.

Но кметът Портних не изпълнява това решение на Общинския съвет до 2022 година, когато решава да ги внесе в дружеството "Пълдин тур инвест“, което е смесено публично частно дружество. "Именно тези техни 29% в момента са ябълката на раздора и цялата държава се занимава с тях“, посочи Веселина Александрова

Така това дружество, което е съставено от фирми на Гергов ще придобие 73% от Панаира. В момента то не може да взима жизнено важни решения за прекратяване и ликвидация, но след това ще може, каза Александрова. Важното е Варна да върне тези акции на държавата. "Трябва сега да се действа, защото после вече ще е късно", добави Александрова.

На комисията не се яви нито Бойко Борисов, нито Корнелия Нинова, които също бяха поканена като хора, по чието време са се извършили важни преобразувания, касаещи Панаира.

Депутатите в комисията обсъдиха още и възможността да бъде потърсена наказателна отговорност за неявяването на тези лица на изслушването.

Бе обсъдено и намерение да се внесат сигнали в прокуратурата за действията на премиера Бойко Борисов, който е решил да подари акции от държавните дялове на Панаира на община Варна.

"Тук трябва да се намеси прокуратурата за това, как е избрана Варна и как са прехвърлени акциите. Мисля, че за всички е ясно, че става дума за една добре замислена операция, това си е много добре сформирано ОПГ /организирана приятелска група/. Дали е престъпна, решават други органи. Това е схема, замислена и реализирана от премиера Борисов и неговите два кмета. Една "врътка",  която противоречи на здравия разум. Откъде на къде държавата ще подарява и то точно на Варна акции от пловдивския панаир, емблемата на Пловдив. Тук трябва да се намеси прокуратурата, за да направи проверка" категоричен бе Гечев.


Още по темата: общо новини по темата: 197
13.03.2024 »
01.03.2024 »
29.02.2024 »
16.02.2024 »
16.02.2024 »
25.01.2024 »
предишна страница [ 1/33 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
Детско-юношески футбол
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: