ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Възможно ли е Костадин Костадинов да изгони "Лидл" от България?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:01 / 11.08.2022Коментари (10)7250
© Снимка: Веселин Боришев
С наближаването на предсрочните парламентарни избори на 2 октомври политици се изкушават да правят обещания, които не биха могли да реализират дори при победа. 

Един такъв пример изглежда идва от лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов. В публикация във Фейсбук, харесана над 2500 пъти и споделена над 630 пъти, той обещава, че ако партията му спечели изборите, ще разчисти пътя за българските производители, като се погрижи чуждестранните търговски вериги като "Лидл България“ да напуснат българския пазар, разследва Росица Петрова за БНР.

Поводът за заканата на Костадинов срещу търговски вериги като "Лидл" е акция на лидера на "Възраждане" и негови съмишленици във Варна срещу въведената на 1 август временна мярка за задължителното носене на предпазни маски на закрити обществени места в морския град.

В нарушение на противоепидемичните мерки и на заповедта на РЗИ-Варна, представителите на "Възраждане" влезли в магазин от германската веригата "Лидл" без маски, заради което получили отказ да бъдат обслужени. На място е повикана полиция и един от членовете на партията е бил задържан, става ясно от публикацията във Фейсбук.

В текста полицаите са сравнени с "престъпници". В поста, в седем, точки Костадинов обяснява какво ще стане, ако партията му спечели изборите. Сред тях са популярните вече тези за Covid ограниченията, НАТО, Русия, премахване на плана за въвеждане на еврото и предоговаряне на членството в Европейския съюз.

Може ли партия, дори управляваща, да прекрати дейността в България на европейска търговска верига, ако тя спазва законите на страната?

Това не изглежда възможно, докато България е членка на Европейския съюз при сегашната договорно-правна рамка. Защото всяка страна членка, включително България трябва да спазва Договора за функционирането на Европейския съюз. А свободното движение на стоки, хора, услуги и капитали е фундаментът на вътрешния пазар на Общността, както е записано и в чл. 26 от Договора. 

Това обясни и адвокат Станислав Костов, който е доцент по право на Европейския съюз и председател на УС на Фондация "Български адвокати за правата на човека".

"Създаването на дъщерни дружества и клонове на вече съществуващи дружества, които са установени в други държави членки, е гарантирано от Договора за функциониране на Европейския съюз. Ако видите член 49, той казва, че всякакви ограничения върху свободата на установяване на граждани на държави членки на територията на други държави членки се забраняват и тази забрана се прилага и по отношение на ограниченията за създаване на търговски представителства, клонове и дъщерни дружества от граждани на всяка държава членка, които се установени на територията на друга държава членка.

Докато Република България е в Европейския съюз, по отношение на нея се прилагат разпоредбите относно вътрешния пазар и всякакви подобни ограничения, които биха се изразявали в изгонване, забрана за изпълняване на дейност на дружества, които са установени в други държави членки, са забранени от Договора за функциониране на Европейския съюз."

За да напусне България Европейския съюз, е необходимо национално съгласие, отбеляза адв. Костов. Той припомни прецедента Великобритания и задействането на член 50 от Договора за Европейския съюз.

"Всяка държава доброволно може да напусне Европейския съюз като подаде уведомление, нотификация до Европейския съвет. В рамките на две години трябва да се сключи договор, ако този срок не бъде продължен, както беше продължен с Обединеното кралство, и ако в рамките на този срок не се сключи договор, който по същество е огледален на договора, с който държавата се присъединява. Като изтекат тези две години членството на държавата в Съюза автоматично се прекратява.

Има формална процедура, която да се спази по силата на Договора за Европейския съюз. Това не става от днес за утре и защото на някого така му харесва. Тук трябва да има формирана национална позиция и от страна на националния парламент".

Евентуално предоговаряне на членството в ЕС, с което България да получи права да налага ограничения за представителство на европейски компании, е опция, чиято реализация е много далеч от реалистичните възможности. Защото досега нито една държава членка не е предоговорила членството си в Европейския съюз. В Общността подобни разговори са водени между Великобритания и Европейската комисия преди референдума в Обединеното кралство за излизане от Съюза през 2016 година.

За всички хипотетични промени, свързани с европейското развитие на България, е необходимо стабилно парламентарно мнозинство. Последните социологически проучвания показват, че нито една партия или коалиция няма да имат самостоятелно такова мнозинство, включително и "Възраждане". А и сред партиите и коалициите, които се очаква да влязат в следващото Народно събрание, няма формация, която да споделя тезите на "Възраждане" по отношение на Европейския съюз.

Твърдението, че политическа партия, спечелила парламентарните избори, може да изгони европейска търговска верига от България, е НЕВЯРНО за периода от време, докато:

България е членка на Европейския съюз; 

България не предоговори членството си в ЕС и не получи такива права; 

Европейски съюз не промени вътрешните си правила, с които да позволи ограничаване на свободното движение на капитали;

Съюзът не се разпадне, което автоматично освобождава България от спазване на поетите ангажименти. 

Тъй като всяко едно от изброените по-горе условия не изглежда реалистично в обозримо бъдеще, то и твърдението е НЕВЯРНО за обозримото бъдеще.

Ако след време някои от посочените по-горе четири обстоятелства се промени, то тогава е възможно българска партия на власт да изгони европейска търговска верига.



Още по темата: общо новини по темата: 17015
28.03.2024 »
27.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2836 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Нито крачка назад! Зад нас е България.
на 11.08.2022 г.
0
 
 
Ужас! Заедно на една снимка: един велик българин и една копейка.
0
 
 
Няма да е зле, лудите да си ги прибират в лудницата....
+2
 
 
една правоъгълна щанга в кръглата дупка.Ама като го гледам колко се прави на мъж сигурно и минал вече на другия бряг.Ще вземе да му хареса и да изкупи всички щанги.С руските парички.
0
 
 
Лидъл не е Елена Гунчева. Не знам за нискочелия пезевенк Копейкин ,но е твърде вероятно Лидъл да изгони Костя към Русия. Имат милиарди приходи и оборот....не е проблем някой дребен за компанията лев да бъде дадена за благотворителна кауза ,този плиткоумен гагауз да му завържат ушите зад врата и с един здрав шут да го зарита към бардака ,който му плаща да се прави на ербап.
+3
 
 
Копейкин е добре, излъга достатъчно много малоумници! Боли го шалтера какво се говори за него. И все пак: КОПЕЙКИН *ЕДЕРАСА - НА *УЯ МИ УКРАСА!
+4
 
 
Да можеше човекът на портрета зад малоумния клоун да се появи, щеше да е възможно повече да не чуем за Копейкин. Захарий много ги е обичал рубладжиите.
+4
 
 
Силно се надявам, че глупостите, които този говори ще намалят броя на поддръжниците му. Такава партия няма място в парламента.
+2
 
 
И кой ще остане ако изгоним хипермаркетите,мизерните квартални магазинчета с дремуцащите лелки,които не използват в речника си думата "промоция" и все имат да ти връщат "стотинки" при следващата покупка
+6
 
 
толкова ми е смешен и за едни копейки такива циркове прави,че не искам и да го коментирам тоя палячо
+3
 
 
Единственото възможно е хиляди празноглавци да му се вържат на приказките. Този тип и партийката му са поредната еднодневка от типа на Бареков и Сидеров. В момента, в който Ковид стане безобиден и войната в Украйна приключи, тези типове ще изчезнат и никой повече няма да чуе нищо за тях. До изборите очаквайте да разиграят още доста циркове.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
БК Академик Пловдив
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: