ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Дефиле на "Вино и гурме" счупи всички рекорди по посещаемост
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:56 / 17.05.2022Коментари (0)1887
Неусетно и изключително успешно премина осмото издание на Дефиле "Вино и гурме“ на 14 и 15 май. То ще бъде запомнено с рекордния брой участници, посетители и дегустации.

Участниците в събитието бяха 67, от тях 42 бяха винопроизводители, 21 са производители на храни и продукти. Имаше и 4 съпътстващи участника. 55% e ръстът на участниците в сравнение с най-успешната 2021 г. (26 участника). Организаторите подчертават, че интересът на новите участници - винопроизводители и производители на храни към участие във фестивала е завишен. 

Рекорден бе и броят на дегустациите над 53 000 броя с 13 000 повече от най-успешната до сега 2021 година.

За първа година събитието се проведе под патронажа на Министерството  на туризма. По време на фестивала техен информационен бе разположен в Къща "Иван Черноземски“.

Тази година началото на празника бе дадено от прекрасните момичета от девическа хорова формация "Евмолпея“. Приветствие към участниците и посетителите направиха официалните лица: г-н Любозар Фратев – председател на "Съвет по туризъм –Пловдив“, проф. Мариела Модева- зам.-министърът на туризма, г-н.  Илин Димитров - Председател на Комисията по туризъм в 47-то Народно събрание, г-н Александър Държиков – председател на Общински съвет – Пловдив, г-н Пламен Панов – зам.- кмет "Култура, археология и туризъм“ в Община Пловдив, проф. д-р Пламен Моллов – ректор на Университета по хранителни технологии, доц. Елена Кантарева-Дечева – изп. длъжността Директор на Общински институт "Старинен Пловдив“.

Дегустационният конкурс за "Най-удачно съчетание между Вино и храна“ приятно изненада комисията от професионалисти с вкусовите им предложени. Петчленното жури определи:

* На първо място участниците винарска изба "Ноя" и фермерска мандра с. Строево с изящното съчетание между традицията с ястието "Бял мъж“ и модерния вкус на Врачански мискет.

* На второ място са либера естейт и Elly's suprime taste със съчетанието между Розе Широка мелнишка лоза и риба тон с парпаделе от тиквички и зехтин.

* На трето място са Врачанска теменуга и Крепостите със съчетанието между Врачански мискет и пастет от конско месо и конски черен дроб и левурда.

На отличените бяха връчени плакети и отличителни грамоти по време на официалната вечеря.

Класирането на база реализирани жетони е следното: С най-много събрани жетони са "Риалити био вино“, следвани от винарска изба "Вила Винивфера“ и Двор #1. На 4-то място "Вила Басареа“, пето за винарска изба "Вила Гривица“. 

Най- голямото жури, публиката, тази година за първи път гласува освен за любимо вино и за любим вкус. Отличените победители са:

* За любимо вино в категорията бяло вино печели "Шато Копса“. В категорията розе печели "Двор #1“. В категорията червено вино печели винарска изба "Ново село" и в категорията плодово вино печели "Кубера – малиново вино“.

* За любим вкус, публиката определи продуктите на "Селските мезета Бояджиев“, следвани от "Карлово мес“ и мезета от "Тухчевата къща“. 

Резултатите са на база 100 попълнени анкети. Припомняме, че тази година те бяха дигитално оформени. Всички победители ще получат отличителни грамоти.

Анкетите дават и обратна връзка на организаторите в няколко направления: Според анкетираните "Организацията на фестивала е била перфектна“, "Фестивалът трябва да бъде повече дни“, и с "По-дълъг часови диапазон за дегустациите“.

Игри с награди, танци, поезия, театър и музика допълниха доброто настроение на посетителите по време на фестивала.      

Събитието се финансира от Годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2022 г.

Организатори на фестивала са "Съвет по туризъм – Пловдив“ и Община Пловдив с активно сътрудничество на ОИ "Старинен Пловдив", Университет по хранителни технологии – Пловдив и всички партньори, участници във винения фестивал, както и институциите, свързани с културата и изкуството в града.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Тежко ПТП в Сопот
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: