ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Кирил Петков: Бих се радвал да дадем военна помощ за Украйна
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:02 / 24.04.2022Коментари (16)3778
©
Премиерът Кирил Петков и българската делегация от управляващото парламентарно мнозинство тръгват за Киев в сряда. Това потвърди министър-председателят в интервю за bTV в Царево, където посрещна със семейството си Възкресение Христово.

"Там пътуванията са малко по-специални, защото е война. Ще ходим до Полша и оттам не бих казал точно маршрута, но има специална подготовка да пътуваме през нощта и да стигнем до столицат", обясни той.

Петков посочи, че първо страната ни ще предаде каските и жилетките, които са обещани от Министерския съвет. Малка или голяма - това е помощ, обощи той.

По негови думи коалицията трябва заедно да покаже подкрепа за Украйна.

"Бидейки там, това е символика. Неслучайно и другите лидери отидоха там, защото едно е да се говори по "Фейсбук", а друго - да се мине през военната територия, да се стигне до Киев и да се покаже на украинското правителство, че сме с тях", категоричен бе премиерът.

Той заяви, че ще продължи да се обсъжда и въпросът как е възможно нашият кораб от Черноморск да се върне обратно.

"Да чуем какви са техните реални нужди, защото имам чувството, че всеки говори военна или невоенна помощ. Но хората там имат реални нужди, време е да влезем в детайла от какво имат нужда и какво България може да даде. Аз лично бих се радвал да дадем военна помощ за Украйна, но като премиер моята първа задача е да направим тази коалиция да излезе с една обща позиция и тя да е в позиция на подкрепа", коментира Петков.

Той заяви, че няма да се стигне до криза в коалицията, ако някой от партньорите откаже военна помощ за Украйна и изрази надежда, че никой няма да откаже и коалиционните партньори ще отидат там заедно и сплотени.

Петков уточни, че и в момента всички в коалицията са "за" помощ за Украйна. Въпросът бил каква да е тя.

Петков изрази надежда управляващите да успеят да покажат на цяла България, че независимо какви са първоначалните идеи за червени линии в диалог заедно могат да постигнат общо действие, в което няма червени линии, а подкрепа за Украйна.

Една нестабилност в България по никакъв начин не помага на Украйна, изтъкна премиерът и отново посочи, че като Кирил Петков би се радвал да дадем военна помощ, но като премиер задачата му е тази коалиция да излезе с една обща позиция, защото тази стабилност е важна и за Украйна.

"В момента имаме 90 000 бежанци от Украйна. Какво ще се случи с тях, ако има нестабилност в България, има неяснота кой управлява? И за тези хора няма да е добре, така че мисля, че малко повече мъдрост, малко повече държавничество и по-малко политически лозунги в този момент е подходът, който всички ние трябва да следваме", допълни Петков.

Относно оставката на ръководителя на правителствения щаб за бежанците Валери Рачев премиерт заяви, че той е "един от най-кадърните и можещи хора".

"Аз лично много му благодаря за всичко, което направи, защото първата вълна, когато още нямаше никаква организация, той я посрещна челно. Надявам се, че ще можем да го убедим да се върне в близко бъдеще отново. В този момент по лични причини той излезе от тази дейност", обясни Петков.

Премиерът предупреди, че има много хора, които се опитват да разклатят добрите отношения между България и Северна Македония.

"Нашето правителство няма да се поддаде на този тип лесни провокации, които се опитват да се случват от двете страни. Ние имаме една обща цел - Северна Македония да бъде една европейска страна, един добър съсед. Заедно да може да създаваме икономически растеж и всички тези националистически призиви и провокации просто трябва да ги игнорираме, за да продължаваме напред", подчерта той.

По негови думи гаранцията за правата на българите в РСМ могат да се осигурят и през европейския процес. 

Петков поясни, че РСМ ще бъде в Европейския съюз най-рано след 10 години и има много глави по пътя ѝ за Европа.

"Ние просто трябва да поставим нашите условия - например за Конституцията преди първа глава. По този начин, вдигайки ветото, ние даваме път на Северна Македония да тръгне. Но в тези отделни глави ние може да сложим всички условия, които са нужни за нас и така няма да решим проблема, който в момента съществува за една-две седмици, а ще имаме 10 години да работим заедно, за да може РСМ наистина да е европейска страна и всички права на българите там да бъдат напълно защитени. Така че подходът трябва да е по-умен", смята премиерът.

Той подчерта, че всяко движение във връзка с РСМ ще мине през парламента и ще има открит диалог. Петков заяви, че очаква даже подкрепа не само от коалицията, а и от опозицията, защото това е национален въпрос.

Един път човек да направи грешка не е добре, но два пъти да направи грешка е недопустимо, заяви премиерът по повод новия гуверньор на БНБ.

Относно въпроса с инфлацията той изтъкна, че ние сме една от малкото държави, където цените на битовия ток не са се повишили. Освен това били похарчени над 4 милиарда за помощи за бизнеса точно за тока. Това е важно, защото когато цените за тока за бизнеса са по-ниски, инфлацията реално на всичките техни продукти също намалява, отбеляза Петков.

Той допълни, че в момента се мисли пакет за ДДС, временни намаления за хляба, за българските плодове и зеленчуци, а всеки пенсионер за празниците е получил 70 лв. припомни премиерът.


Още по темата: общо новини по темата: 4441
20.03.2024 »
16.03.2024 »
10.03.2024 »
07.03.2024 »
05.03.2024 »
02.03.2024 »
предишна страница [ 1/741 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 25.04.2022 г.
0
 
 
В момента укронацизма е острието на световния фашизъм и всичките му съидейници по света се надпреварват да му помагат, а по-бедничките да демонстрират морална подкрепа. Някой да е изненадан от канадеца от български произход, чиято първа визита по света след избирането му беше в щаба на НАТО?
0
 
 
Кирчоооо, Кирчоо....реве ми се само като те гледам. Подай си оставката и ни освободи от присъствието си, че тая снежна топка, която те уцели ще е като детска играчка. Другият път ще е едно паве.
Aнонимен
на 25.04.2022 г.
0
 
 
Ако дадеш военна помощ на украинците няма да си намериш място в България.продажник родоотстъпник американска подлога
Aнонимен
на 24.04.2022 г.
+1
 
 
Бих се зарадвал да ти сера в устата
Aнонимен
на 24.04.2022 г.
+2
 
 
Бих се радвал да отидеш в Украйна и никога да не те видя вече.
Aнонимен
на 24.04.2022 г.
+1
 
 
Ама как си ги избираме такива безгръбначни. Боко, Киро,все амеби
0
 
 
Ами просто е канадец , дай им военна помощ и подай оставка след като вече е там помощта , на следващите избори ще спечелиш с мнозинство и сам ще редиш правителство без отявлени комунисти
0
 
 
Ти да Кирил Петков и на какво ще се радваш ?Българите обаче не мислят така .Стига сте се кланяли на САЩ.
0
 
 
Да съберем някой лев на тоя за билети до Канада, еднопосочен.По-евтино ще ни дойде, отколкото да стои и бълва простотии и ни излага пред света
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Аматьорски футбол
Катастрофи в България
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: