ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Бюджетът на Пловдив бил изкуствено напомпан
Автор: Диана Бикова 11:56 / 12.04.2022Коментари (1)2195
© Plovdiv24.bg
Бюджетът на Пловдив е изкуствено напомпан, което не помага за развитието на града. Това коментира икономистът Александър Константинов от БСП на първата от планираните ежемесечни пресконференции на народния представител Иван Петков и екип експерти, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Защо бюджетът на Пловдив е нереален? Константинов обясни, че миналата година Пловдив е имал бюджет от 392 млн. лв. при 469 млн. планирани. Тази година са заложени рекордните 526 милиона. "Това ми прилича на лозунг от миналото "Петилетката в съкратени срокове". Невъзможно е общината да осигури такива приходи, за да направи макрорамката" - коментира експертът. Като пример посочи приходите от продажба на имоти - през 2020 г. са били 25 млн, през 2021 г. – 36 млн., т.е. с 11 млн. скок, за 2022 г. - скок с 10 млн планират. Но за първото тримесечие сделките са по-малко от 2020 г. , т. е. само тук има предвидени приходи, които няма да се състоят. Ако успеем да постигнем миналогодишния резултат от 36 млн, ще е добре, смята той.

Константинов, който беше зам.-кмет по времето на Славчо Атанасов, заяви, че е невъзможно да се скочи от 392 млн. на 526 млн., а след като са вкарани изкуствени цифри, цялата схема става некоректна. Според него това се прави, за да се решат вътрешните за общината проблеми. "Обещават на всички, на районните кметове, с ясното съзнание, че няма да се случи. Не може да похарчиш повече пари, отколкото имаш" - коментира икономистът. 

Посочи справка за разходите и разпределението на бюджета от 526 млн. лв. Ето какво обясни Александър Константинов:

"Много се спори раздута ли е общинската администрация или не, и дали има повече чиновници, отколкото трябва. Общинска и районна администрация – 27 457 000 лв. ще ни струват т.г., което е с 5 млн. повече от м. г., 15 495 000 ще даде държавата. Появяват почти още 12 млн., което е проблемът в местната дейност. Защо? Държавата дава за 600 души, реално общината има 760. Тук влизат и т.нар. граждански договори, които ги няма като численост, но като разход ги има. За тези допълнителни бройки общината трябва да плати тези 12 млн. Общината може поне наполовина да намали тия допълнителни бройки в плюс. Не говоря за секретарки, 9 зам.-кмета имат 9 секретарки, вече са 8, и n-броя шофьори. 

Справката за общинските предприятия, включително и общинския инспекторат показва, че за "Чистота" се отделят почти 30 млн., за "Паркове и градини" – 11 млн. Как да говорим за зелена система при 3 пъти по-малко средства, а числеността на двете предприятия е почти еднаква? Всички знаем, че "Лаута" има голям проблем с дърветата, но за да се подновят, трябва да се закупят нови, т.е. да се предвидят средства. Горе-долу такава е ситуацията и в траурните дейности – трябва да са по-големи разходите там. Т. е. не е важно тези 87 млн., важно е вътрешното разпределение.

Според мен проектът за бюджет не е добре направен и не е добре балансиран, не помага за развитието на града".  

Арх. Костадин Палазов изрази притесненията на архитектурната гилдия в града за т. нар. инженеринг. "Предвижда се бюджет, но проекти няма, възлагат се на фирми, които много бързо печелят поръчки, започват бясна работа, но после започват да изостават с графиците. Инженерингът е хубаво нещо, когато има правилно планиране", коментира той. 

Арх. Палазов посочи и конкретни проекти, един от които е пробивът при Водната палата. За този проект предишният кмет на Пловдив е възложил проектирането на бургаска фирма, която направила няколко проекта, но те са отхвърлени, защото не са съобразени с трафика и нуждите на града. Сега се възлага на фирма "ИСА 2000" за проектиране в работна фаза и строителство. "С добри впечатления съм от фирмата, но нямаме информация относно възможностите за проектиране и реализация на този проект. При един сбъркан проект, колкото и да е качествено строителството, ще бъде сбъркан" - каза той.

Другият проблем, който открои, е масовото строителство, което се отприщи в Пловдив, тъй много хора влагат средствата си заради инфлацията или идват да работят в многото предприятия в съседните общини. Не се съобразява с т. нар. зелена система и зелени клинове, входно-изходните магистрали продължават да са в 1 лента и не се предвижда разширяване на Пещерско, Коматевско, Рогошко шосе, както и за Околовръстното, където нещата са други. В градската среда не се предвиждат средства за разширяване на кръвоносната система, това са тапи.

Арх. Палазов каза още:

"За зелената система, в стария ОУП се вижда, че в терена на Белодробна болница има място отредено за застрояване съществуващо и бъдещо, има зелен клин за преливане от единия в другия квартал. В новия ОУП го няма. За съжаление зелената система изчезва лека полека. 

Необходимо е спасяването на парк Лаута, там има проблем с растителността и с липсата на поливна система, подмяна на самата флора като видове, но това също трябва да се направи с ландшафтен проект".

Архитектът предлага да не се стеснява визията за сградата на бившата БНБ на главната улица, която сега стои празна и все още не е определено бъдещето й, а да стане музей на Пловдив, с широка палитра експонати от историята на града. Смята, че е необходимо широко обществено обсъждане и допитване до специалисти, които имат отношение към проблема. 

Александър Константинов допълни информацията по темата за зелената система на града: "Новият терен на Математическата гимназия попада в зоната на зеления клин. Не само ще се унищожи съществуваща зелена система, било е предвидено всичките площи за обществено ползване, сега ще се прави поредното застрояване. След като общинските съветници гласуваха единодушно преобразуването в публична общинска собственост въпросът е доколко общината ще поеме оттук нататък. Общината да направи хубав проект с конкурс, с който да се търси финансиране по европейски програма. Проверил съм, за образование пари ще има, само при условие че имаме терен и готов проект. Затова е интересно как ще реагира администрацията.

Друг проблем – 119 млн. е капиталовата програма, за зелена система са предвидени 1.8 млн. и в тази капиталова програма Дондуковата градина я няма. Първият проект го правихме през 2010 г заедно с тогавашната кметица на район "Централен" Райна Петрова, тогава директор на дирекция "Екология" беше Христо Минков. Вижте колко години говорим за Дондуковата градина!"

Народният представител Иван Петков заяви, че са твърдо против проектобюджета на Пловдив в сегашния му вариант, въпреки че има някои проекти, които одобряват. Смята, че капиталовата програма ще се реализира наполовина, защото се хвърлят суми, които не се реализират и се коментират проекти отпреди 12 години. Ще се предложи на общинските съветници от БСП да направят конкретни предложения за корекции в бюджета. За пръв път от 1997 г. републиканския бюджет се приема толкова късно. Надявам се във времето ситуацията да се изчисти и да има синхрон с общинските съветници, каза депутатът. 

Подробности гледайте в прикаченото видео!



Още по темата: общо новини по темата: 39
30.08.2023 »
10.11.2022 »
16.09.2022 »
02.08.2022 »
02.08.2022 »
02.08.2022 »
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Детско-юношески футбол
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Моторни спортове
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: