ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Какво ще се случи, ако Русия спечели войната или Путин бъде свален от власт
Автор: Екип Plovdiv24.bg 21:39 / 05.04.2022Коментари (1)7189
© AP/Photo
Грешките на руската армия, слабата мотивация на войниците, високите загуби и силната украинска съпротива направиха бързата победа на Русия невъзможна. Какво може да се случи оттук нататък? Шест възможни сценария според "Deutsche Welle".

Сценарий 1: Русия печели войната


Ако приемем, че е възможно Русия да победи Украйна на бойното поле, президентът Владимир Путин вероятно би инсталирал в Киев свое марионетно правителство или пък би присъединил Украйна към Русия. И двата варианта изискват в средносрочен план огромен военен ресурс от страна на Москва, за да задържи властта в Украйна. Защото е ясно, че тя ще срещне огромна съпротива от украинска страна.

Въпросът е колко реалистично е това да се случи. Ако приемем, че Путин се е поучил от грешките във военно отношение дотук, не е изключено Русия да реши войната в своя полза, но това може да отнеме още месеци, ако не и години време, казва пред обществената германска телевизия ZDF д-р Улрих Кюн от хамбургския Институт за изследване на мира и политиката за сигурност. Такъв вид военна победа обаче няма да донесе мир в Украйна, смята той.

Сценарий 2: Украйна капитулира

Тежките поражения във войната, инфраструктурните щети и многото цивилни жертви биха могли да принудят украинското ръководство да капитулира. Тогава обаче Киев няма да може да поставя никакви искания. И при този сценарий е възможно руско марионетно правителство в Киев или присъединяването на Украйна към Русия.

На този етап обаче това е малко вероятно, тъй като украинската съпротива засега е достатъчно успешна. Да припомним, че президентът Зеленски даде ясно да се разбере, че Украйна ще се съпротивлява на всяка цена. Капитулацията би била мислима само ако украинското ръководство с военна сила бъде принудено да напусне страната, или ако руснаците успеят да обезвредят политическото и военното ръководство на Украйна. Експертът Улрих Кюн смята този сценарий за малко вероятен.

Сценарий 3: Украйна се защитава успешно

С помощта на оръжейните доставки от Запада украинската армия може и да успее да отблъсне руската. Но всичко това ще зависи от очакваната втора руска офанзива. Ако тя също се провали, тогава "теоретично всичко ще е възможно", казва Кюн и уточнява, че не е ясно дали в такъв случай украинците биха спрели само до границите на тъй наречените "републики" Луганск и Донецк, или ще продължат докато не изтласкат руснаците от международно признатите граници на Украйна.

Сценарий 4: Руското настъпление бива спряно

Ако се стигне до "замръзване" на руската инвазия поради силната украинска съпротива, налице ще бъде класически случай на патова ситуация. Тогава фронтовите линии вече няма да се разместват. И тук много ще зависи от това какво ще се случи по време на втората руска офанзива. Ако тя също така бъде спряна, тогава всичко би било възможно, включително сценарият от Вердюн (една позиционна война, б.ред.) или пък започването на преговори между двете страни. За разлика от досегашните мирни преговори, на едни бъдещи такива ще се търси отговор на въпроса как би изглеждало едно мирно споразумение. Именно този сценарий Кюн смята за най-реалистичен.

Сценарий 5: Стига се до Трета световна война

Ако, умишлено или по грешка, се стигне до обстрел на страна от НАТО, или пък руснаците решат да използват химическо, биологично или дори ядрено оръжие, тогава конфликтът може да прерасне в Трета световна война. Не че това е абсолютно изключено, но е малко вероятно, защото биологичното оръжие би поразило също и собствените войски, а не само противниковите. Ако руснаците прибегнат до химическо оръжие, това може да увеличи политическия натиск над НАТО да влезе във войната в Украйна. Такава опасност съществува. А що се отнася до използването на ядрено оръжие, в руската военна доктрина е записано, че това е допустимо само "в абсолютно краен случай".

Сценарий 6: Свалят Путин от власт

Мнозина предполагат, че ако Путин го няма, войната ще спре. Този сценарий е възможен само ако допуснем, че той може да бъде свален от власт от руския народ или от руския вътрешен елит. Това пък е може би най-нереалистичният от всички сценарии. Защото Путин се радва на солидна подкрепа в обществото, която държавната пропаганда допълнително заздравява. Лидерите на опозицията пък са в затвора или в трудовия лагер, избягали са в чужбина или предпочитат да мълчат.

И руският елит не е заплаха за Путин, смята Кюн. "Не ми се струва възможен един организиран от военните преврат. Според мен и олигарсите не могат да застрашат властта на Путин, тъй като те нямат влияние върху политическите решения. Ако въобще нещо е възможно, то това трябва да дойде от най-вътрешния кръг съветници на Путин. Те обаче работят с него от години и следват напълно неговата линия", подчертава Улрих Кюн пред германската обществено-правна телевизия ZDF.


Още по темата: общо новини по темата: 4441
20.03.2024 »
16.03.2024 »
10.03.2024 »
07.03.2024 »
05.03.2024 »
02.03.2024 »
предишна страница [ 1/741 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
От къде е приписахте,тая тъпотия....По-голяма глупост...Айде малко по-сериозно!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: