ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Млад учен от БАН търси потенциален лек за човешки коронавируси
Автор: Пламена Николова 13:19 / 25.03.2022Коментари (1)1651
©
Традиционното тайванско растение Graptopetalum paraguayense E. Walther и неговият потенциал в борбата срещу човешки коранавируси е обект на усилени изследвания в БАН. Ас. Нина Стоянова-Нанкова е представител на проекта, изучаващ състава и антивирусните свойства на растението, известно още като Каменен лотос. Интересът на ас. Стоянова-Нанкова и екипа към това широко използвано като храна растение в Тайван е предизвикан от ниските нива на Covid-заболеваемост и леталитет, регистрирани там от началото на пандемията. В основата на проекта е подозрението, че именно това растение, което тайванците всекидневно консумират, е една от причините за тези по-високи нива на имунитет на местното население. Това прави проекта на Нина и останалите талантливи учени в БАН изключително актуален и с голямо глобално значение.

Научният проект е фокусиран както върху потенциалните лечебни свойства на растението срещу Covid-19, така и върху изясняване механизма на действие на активните съединения (лиганди) към ензимните центрове на различни ензими, участващи в  репликацията на вирусите чрез квантово-химични методи.

Актуалната към момента борба с човешките коронавируси се свежда до превенция чрез ваксини. Затова е важно да се разработи и одобри ефективна терапия, каквато към момента не е налична на световно ниво. Изследването на ас. Стоянова-Нанкова се основава на факта, че растенията са естествен резервоар на различни биологично активни съединения, а ядливите растения, каквото е и Каменният лотос, са доказали своята безопасност във времето. По този начин появата на нежелани лекарствени реакции се свежда до минимум. Проектът е пионерен, както за България, така и за света и резултатите му биха имали съществено значение в областта на химията и медицината. Освен с проекта за антикоронавирусната активност на растението Каменен лотос, ас. Нина Стоянова-Нанкова работи по разнообразни изследвания в лаборатория "Теоретична химия“ на ИОНХ-БАН.

Според ас. Нина Стоянова-Нанкова науката е необятна вселена, за чието изследване човек трябва да прояви творчество и креативност. Интересът ѝ към науката се появява още в детството и се затвърждава окончателно, след като попада в научна работна среда в ИОХЦФ-БАН. Там тя се убеждава, че това, което учи, има своя смисъл и приложение и се среща с разнообразието, което науката предлага. В момента младата изследователка е зачислена като докторант към Института по обща и неорганична химия към БАН, където е и асистент. С проекта си, посветен на антикоронавирусната активност на растението Каменен лотос, ас. Стоянова-Нанкова печели престижната научна награда "За жените в науката“ на L'Oréal и ЮНЕСКО през 2021 г. 

За личния си опит по пътя на млад учен тя споделя: "Едно от основните неща за развитието на един учен е средата, в която работи. В БАН намерих както прекрасни колеги, така и страхотна работна среда. Младите учени в БАН получават подкрепа както от колегите си, така и от различни програми за стимулиране развитието на млади учени, организират се редица конкурси и различни награди за млади учени и не на последно място има отлична приемственост от по-опитните колеги.“


Още по темата: общо новини по темата: 17024
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/2838 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 25.03.2022 г.
0
 
 
ТО и да намери няма да им е угоден за плана на световния елит. Всичко трябва да е по тяхен сценарий.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: