ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
БОЕЦ осъди прокуратурата
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:11 / 22.03.2022Коментари (3)1824
©
Гражданското сдружение БОЕЦ осъди прокуратурата да плати обезщетение от 4000 лева заради клеветнически твърдения, изнесени от заместник-главния прокурор Даниела Машева пред комисията ЛИБЕ в Европейския парламент.

Машева си е позволила писмено да обяви пред евродепутатите, че прокуратурата е атакувана, защото е увредила “икономически интереси“ на мнозина. Заради това засегнатите са предприели атаки срещу прокуратурата, “включително и такива с медиен и политически характер“.

Писмото е изпратено в края на септември 2020 година в разгара на гражданските протести с искането на оставката на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Две седмици по-късно Европейския парламент излезе с резолюция срещу България, с което констатира влошаването на състоянието на върховенството на правото в страната.

Прокуратура атакува БОЕЦ пред евродепутатите с твърдението, че връзката на организацията с банкера Цветан Василев, който се укрива в Сърбия е “очевидна и може да се направи обосновано предположение, че действията на представителите на тази неправителствена организация (критиките ѝ срещу прокуратурата) са мотивирани именно от интересите на подсъдимия Василев“.

След завеждане на делото за клевета, прокуратурата не е дала никакви доказателства, за да докаже твърденията си, предава Mediapool.

Съдът намира за напълно доказани твърденията на БОЕЦ, че твърденията за връзката на сдружението с Цветан Василев са лъжливи и внушават задкулисни зависимости с лице, обвинено за фалита на КТБ.

“По този начин Прокуратурата на Република България по недопустим начин, въпреки че е държавна институция, злепоставила ищеца без каквато и да било конкретика и без доказателства. В действителност сдружението се финансира прозрачно – чрез постъпления от членски внос и дарения от последователи и съмишленици“, казва БОЕЦ до съда.

В рамките на делото прокуратурата прави абсурдното твърдение, че изнесената информация “няма обективно позорен и злепоставящ характер, поради което е без значение дали е вярна“, става ясно от решението на съдия Десислава Тошева, което може да бъде обжалвано.

Съдът казва, че твърденията, подписани от заместник-главния прокурор, имат позорящ характер. Съдия Тошева напомня, че прокуратурата е длъжна да разпространява достоверна информация, защото има засилено влияние над обществените отношения и общественото доверие към тях по дефиниция е голямо.

“Поради това не може да се приеме тезата на ответника, че се касае просто за предположения за факти, които могат да се окажат правилни или неправилни сред провеждане на производство по Наказателно-процесуалния кодекс“, пише в решението.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
и сополчето от Бургас,квартал изгреф да си коментира в бургаските вестници!
0
 
 
а гошко видински кога ще върне откраднатите пари от партийната каса?
+1
 
 
Сега умницата - заместник-главния прокурор Даниела Машева да плати със собствени средства присъдената глоба и всички разноски по делото.По това можете да ги познаете, прокурорите на Гешев - само празни приказки като на селска седянка и накрая плаша най-невинния - данъкоплатеца.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Детско-юношески футбол
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: