ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Байдън: Забранявам вноса на руски петрол и газ, за да причиня огромна болка на Путин
Автор: Гено Петров 20:38 / 08.03.2022Коментари (2)8981
©
Президентът на САЩ Джо Байдън обяви във вторник, че САЩ налага забрана за вноса на руски петрол и газ, както и на други енергийни източници, засилвайки по този начин санкционната кампания срещу Москва заради руската инвазия в Украйна, предава БНР.

"Забраняваме всякакъв внос на руски петрол и газ. Това е стъпка, която взимаме, за да причиним още болка на Путин“, каза Байдън пред репортери в Белия дом. "Това означава, че руският петрол вече няма да бъде приеман на пристанищата на САЩ и американският народ ще нанесе нов мощен удар на военната машина на Путин".

Съединените щати внасяха средномесечно повече от 20,4 милиона барела суров и рафинирани продукти от Русия през 2021 г., което около 8% от вноса на течни горива в САЩ, според данни на Енергийната информационна администрация (EIA), като се очаква забраната да доведе до повишение на вече високите цени на бензина и нарастваща инфлация. Съединените щати също така внасят незначително количество въглища от Русия.

Той отбеляза, че решението е взето след консултации със съюзниците.

В обръщението към Байдън каза, че разбира, че съюзниците на Вашингтон могат и да не последват стъпките на САЩ, тъй като тяхната ситуация по отношение на енергийната стабилност се различава в значителна степен.

Американският президент отбеляза, че "днешното решение ще има цена за нас в САЩ", тъй като цените на горивата ще се повишат още повече. "Войната на руския президент Путин вече вреди на американските семейства по отношение на бензина".

Решението за забрана на вноса на руски петрол беше взето със съгласие както на Демократическата, така и на Републиканската партия, посочи той.

Байдън призова петролните компании да не предприемат прекомерно повишаване на цените.

Ръководството на Съединените щати ще предприеме стъпки за смекчаване на негативното въздействие на забраната за внос на руски петрол, каза Джо Байдън.

"Ние ще спазим ангажимента си към НАТО" и ще направим всичко възможно, за да спрем "военната машина на руския президент Владимир Путин", каза още Байдън.

Американският президент също така посочи, че САЩ ще споделят отговорността за грижата на бежанците от Украйна.

След като обяви забраната за вноса на петрол и газ от Русия, Байдън призова Конгреса на САЩ да приеме пакета от помощи за Украйна на стойност 12 милиарда долара.

Конфликтът в Украйна няма да се окаже победа за руския президент Владимир Путин, подчерта Байдън.

"Украйна ще защити своята свобода и своята демокрация“, каза той и прогнозира, че войната в страната "ще направи Русия по-слаба, а останалата част от света по-силна".

Забраната - най-мащабната от САЩ до момента по думите на Байдън цели да удари руския президент Владимир Путин "и неговата военна машина.“ Тя може да покачи още повече цените на горивата. Средната цена в Съединените Щати вече се изкачи до рекордно високата от 4 долара и 17 цента за галон. При спирането на вноса на руско гориво се очаква цените да надминат 5 долара за галон. Американският президент призова бензиностанциите да не злоупотребяват със ситуацията.  

Източници от администрацията, цитирани от "Вашингтон Поуст" казват, че дискусиите за готвената забрана са били съпроводени от разисквания на различни варианти за предпазване на глобалната икономика от очакван шок. Един от тези варианти е увеличаване на продукцията на "топлинни помпи“ за Европа. "Вашингтон Поуст" посочва още, че тук в Америка се предвижда допълнително размразяване на нефтените резерви и призив за развитие на чистата енергия като алтернатива на "зависимостта (на Америка – б.а.) от "авторитарни“ страни, като изданието цитира и експерти, според които за да се материализират такива облекчения е необходимо да минат месеци, ако не и години.

В речта си Байдън посочи, че именно чистата енергия е вариант както в САЩ, така и в Европа за независимост от "тирани като Путин.“  

Продължаващият конфликт съпроводен със сцени на трагедия в Украйна кара републиканци и демократи да подкрепят повече санкции за Русия и повече помощ за Украйна, като сега се прибягва до мярка, която е ясно, че ще повлияе негативно на световната икономика. 

Съединените щати въведоха редица санкции, които целят удар по руската икономика - в това число мерки срещу банки и олигарси близки до руския президент Владимир Путин.В същото време Байдън каза, че големи компании по своя воля напускат Русия, което изпраща силно послание от частния бизнес срещу инвазията.  

По-рано енергийният гигант "Шел" се извини за това, че е купувала руско гориво и обяви, че се оттегля от руския нефт и газ и да спира всички спот покупки на руски суров петрол.


Още по темата: общо новини по темата: 4441
20.03.2024 »
16.03.2024 »
10.03.2024 »
07.03.2024 »
05.03.2024 »
02.03.2024 »
предишна страница [ 1/741 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ти пък изкукуригал дъртак, какво ще забраняваш? Да не си собственик на света?
0
 
 
Ще вземете да карата и вие три цилиндрови трошляци по 1000 кубика, като стане тройна цената на петрола.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Аматьорски футбол
Детско-юношески футбол
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: