ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Как ще реагират русофилите, ако Путин нахлуе в България? Ще го посрещнат с хляб и сол ли?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 20:46 / 01.03.2022Коментари (9)22351
©
Стефан Янев си тръгва. Но русофили в България има колкото щеш. Ако Путин нахлуе в България, няма да е изненада, ако те посрещнат с хляб и сол поредното "освобождение". Коментар на Веселин Стойнев за "Дойче Веле".

Войната подрежда като в изпънат строй думите и нещата. Ясно е кой е агресор и кой - жертва, кой е достоен и кой - мижитурка, кой е верен съюзник и кой - вражеска подлога. Думите вече саморазобличават. Не наречеш ли войната война, а специална военна операция, следвайки терминологията на този, който я е заповядал, е съмнително от коя страна на фронта си.

Стефан Янев не просто бягаше от думата "война", която в едни по-откровени времена беше и в наименованието на неговото министерство. Той се опитваше още преди бруталната инвазия на Путин в Украйна да държи България встрани от северноатлантическата общност, с илюзията за някакъв български батальон, който да обезсмисли разполагането на съюзнически сили у нас. Накрая дори изключи българския интерес от европейския и заплаши, че ако бъде свален, правителството ще падне.

Тази зловредна позиция, продиктувана от силни пристрастия, не дай си боже зависимости, е категорично основание за спешното му изваждане от кабинета. Време е от България да се чува единен глас - и без това световните агенции не спират да напомнят, че сме били най-верният сателит на СССР. Не е чудно защо путинофили като Виктор Орбан и Милош Земан без колебание обърнаха гръб на Самодържеца - унгарци и чехи познават освободителната мощ на руските танкове още от 1956-а и 1968-а.

Разногласието в България обаче ще продължи, дори и без такова наследство. Защото даже и Янев да не се превърне в нов политически мегафон, във властта има и други силни рупори на позицията "да не ядосаме Русия". При това, докато играят с картите на собствените си филства и зависимости, те следят и за баланса на интересите си в управлението.

Президентът Радев зае по-категорична позиция от Янев срещу инвазията, но пак предпазливо. Та нали в предизборната си кампания за втори мандат той фактически легитимира анексията на Крим. Сега защити Янев с думите, че по време на "военна криза в съседство" (пак не било война, а просто криза) е рисковано да се сменя военният министър.

Янев е от квотата на "Продължаваме промяната" в правителството, но като бивш секретар по отбраната и два пъти служебен премиер на президента Румен Радев бе негово "прокси" на "Дондуков" 1. При уволнението му президентът не се разграничи от позициите му, с което се нарежда в коалицията на меките с Русия.

Българското русофилство: винаги в крак с властта в Русия

В нея е и БСП, чиито четирима министри начело с Корнелия Нинова са били против оставката на Янев. Нищо, че президентът отдавна е разлюбен от Нинова и сие - русофилските позиции на "Позитано" 20 са "от векове за векове". БСП не подкрепи текста от декларацията на парламента за санкциите срещу Русия, в която след всякакви редакции в нейна угода дори не бе записано срещу кого са санкциите.

БСП, но и ИТН, отказаха да гласуват за преустановяването ремонта на българските МиГ-29 в Русия. Едва ли може да се очаква и подкрепа от съпартийците на Нинова за искането на "Демократична България" за разполагане на съюзнически контингент на НАТО у нас.

Най-големият проблем обаче пред управляващите е, че коалицията на меките с Русия има не просто поддръжници отвътре плюс една парламентарна копеечна опозиция, а и широка обществена база. И традиционно силните русофилски настроения се окопитват след първоначалното стъписване от мащабната руска инвазия в Украйна.

Проблемът с българското русофилство е, че то има характера на мистична вяра, непробиваема с рационални аргументи. Винаги е в крак с властта в Кремъл, независимо дали е царска, Сталинска или Путинска. Сред днешните политически русофили на хиляди фенове на Путин не се пада  нито един на Навални. За българския политически русофил Московската власт е своя, а Брюкселската, да не говорим за Вашингтонската - чужда. Брюксел е само еврофондове, а Вашингтон е Сорос плюс забавени F-16.

Какво очаква България?

Българското русофилство никога не е можело да мисли националния интерес като противоречащ на руския - с редки изключения като при Стамболов и през Първата световна война. Няма да е изненада, ако Путин нахлуе в България, мнозинството русофили да кажат, че си го заслужаваме и да посрещат с хляб и сол поредното "освобождение". Хибридната активност на Кремъл е само вентилаторът в печката за бързото изпичане на готовото русофилско тесто. А то ще бухне с инициативи като натовски контингент и демонтиране на Паметника на Съветската армия в София.

Проблем ще е и това, че евроатлантическата част от управляващите ще трябва да разчита на подкрепата на ГЕРБ за натовските сили в България. И ако решат да преместват паметници, ще трябва да приемат Даниел Митов и съпартийците му до себе си, без да ги плюят. Най-малкото защото отпорът на русофилите срещу контингента и в защита на монумента ще е чутовен. А това пък е шансът на ГЕРБ за политическа реабилитация.

Съюзи "с отвращение" и непреодолимо разделение очакват България след войната в Украйна. Войната, която успя да обедини далеч по-разделените от българите украински граждани.


Още по темата: общо новини по темата: 4441
20.03.2024 »
16.03.2024 »
10.03.2024 »
07.03.2024 »
05.03.2024 »
02.03.2024 »
предишна страница [ 1/741 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+5
 
 
Моля се за Украйна. Ние всички сме граждани на света. Няма държави, няма религии, няма раси има хора. Хора които искат да колонизират нови планети, хора които искат да откриват нови неща, да се развиват. Всичко това което се случва и всичката омраза ни дърпа назад.
0
 
 
Ами тролчетата от този сайт - *елестар* циганина,смрадливеца загубеняк *смотан мс*,сополивия *крупен тип* ще отидат да ги посрещнат на Дунав мост с надеждата да бъдат онодени от *братушките*!
0
 
 
Ако в последния стадий на умственото си заболяване Путин започне да избива руснаците един по един по рождени дати, тукашните му поддръжници ще продължат да се смятат за "русофили". На бас!
Нищо не пишете - днес в Пловдив, в спортната зала има волейболен мач за суперкупата на България.
на 01.03.2022 г.
0
 
 
Отлична статия! Да четат и да се учат путинистите, майцепродавците и откровенно влюбените в Рассия!
+5
 
 
В много страни има русофили, къде повече, къде по-малко, но като тукашните кретени няма никъде по света.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Реформи в БДЖ
Проектът Модър - Царевец
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: