ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Проф. Павлов за Sofia24.bg: Путин надмина Хитлер, а Ким Чен Ун е възпитан младеж
Автор: Йоланда Пелова 17:40 / 24.02.2022Коментари (2)6675
©
Историкът проф. Пламен Павлов говори за Sofia24.bg относно военните действия на Русия в Украйна

Проф. Павлов, как реагирахте, когато научихте новината, че Русия е започнала военни действия срещу Украйна?

Пламен Павлов:
С огромно възмущение реагирах към този акт на агресия, на безскрупулна пропаганда и на всичко онова, което направи руският президент Владимир Путин, който в някои отношения не само достигна, но и надмина Хитлер в своята арогантност към една суверенна държава, която има същите права, каквито има и Руската федерация.

Сравнихте Путин с Хитлер. Като историк какво мислите относно това къде би могла да постави Историята тези действия на Русия или как най-общо могат да се определят?

Пламен Павлов:
Дано да има история, която да определи това. Този човек застрашава и самата Русия. Действията се свързват с ядрена война. На няколко пъти и то не само през последната година плаши света с дрънкане на оръжие. Това е един рекет в планетарен мащаб. В това отношение бяха правени аналогии от западни наблюдатели, че в някои отношения Владимир Путин се държи като Ким Чен Ун. Мисля обаче, че сравнение с Путин, Ким Чен Ун е един възпитан младеж, ако мога така с ирония да го кажа.

Това, което се прави от Руската федерация и лично от президента Путин е военно престъпление и то не се прави от днес. Аз съм донякъде разочарован и от западната пропаганда и от западните анализатори, от политиците в цивилизования свят, които като че ли от години не искаха да забележат този агресивен тон. През 2018 година бях в Екатеринбург. Точно след президентските избори, които много добре знаем как се случват в Руската федерация. Там вместо да се коментира бъдеща Русия се говори за ракети, ядрено оръжие. И така това, което се случва не върви от днес и има за цел да зомбира руския народ. Аз обаче смятам, че привържениците на тези действия и този тип решения в самата Русия не са толкова много колкото ги представя пропагандата. Украйна е жертва на чужда агресия.

Прекалено ли е твърдението на повечето анализатори и коментатори по въпроса, че сме свидетели на Трета световна война?

Пламен Павлов:
В някакъв смисъл става Трета световна война. Преди години руският историк Юрий Фелщински и нашият международник проф. Михаил Станчев, който е академик на БАН, написаха една книга – Третата световна война: Битката за Украйна. Тя беше издадена на английски, на полски и на много езици, но не и на български. Беше направено всичко възможно тази книга – един Бестселър - да не се появи в България. Това се случи след Кримската криза и така книгата казва, че Третата световна война вече е започнала. Аз не искам да задавам такива апокалиптични тонове , но опасността от Трета световна война изобщо не е малка. Ние много добре знаем как започва Първата световна война – до голяма степен напълно абсурдно. Ние от наша гледна точка знаем, но тогава никой не е имал усещане за война.

Така че, когато имаме ядрено оръжие и мегаломански амбиции – да бъдат императори на света - на практика вероятността от Трета световна война в никакъв случай не е малка. Това, което най-много ме възмущава е, че в нашата страна, в парламента, има сили, които действат против Украйна и България. Всеки се сеща, която е тази група – "Възраждане". И тази партия е наричана патриотична. Тази група е всичко друго, но не и патриотична. Става дума за група или партия, която обслужва чужди интереси. А другото нещо е в нашите медии, където продължава да върви хибридна пропаганда. Само преди няколко дни Петър Волгин в национален ефир с негови събеседници, удобно подбрани, твърдеше, че Украйна няма право да съществува, както и други фриволности. Подобни неща са недопустими в медийна среда, особено в България.



Още по темата: общо новини по темата: 4445
06.05.2024 »
04.05.2024 »
29.04.2024 »
29.04.2024 »
20.03.2024 »
16.03.2024 »
предишна страница [ 1/741 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Време е за преврат. И всичките от Дондуков 2 и 2 ,бохчите и вън от България. После разни русофили,Възраждане ,дребни елементи ,путеноиди разни ,по същия начин. Но преди това един по здрав бой и с шутове да ходят в Украйна. Там ще им отстъпят място ,а тяхното тук ще го заемат българи от Украйна. Той който харесва Путин ще го чака или ще бяга в Русия. А тези дето ще дойдат в България е ясно ,че не го искат. Щом е така ,нашите безродни боклуци дето го харесват да си ходят при него.
-1
 
 
ТОВА ДА ГО ПРОЧЕТАТ ТРОЛЧЕТАТА - РУСОСИФИЛИСТИЧНИТЕ ИДИОТИ!СКОРО ВИ ЧАКА ПАК СИТУАЦИЯ ДА ДИШАТЕ ЧЕРНОБИЛСКИ РАДИОАКТИВЕН ПРАХ - ИДИОТА ДЖУДЖЕ ЩЕ ВЗРИВИ ЧЕРНОБИЛСКИТЕ ХРАНИЛИЩА ЗА ОПАСНИ ОТПАДЪЦИ!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Природни стихии
Наводнения 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: