ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Етноси, студенти, ученици и гости се включиха в Международния ден на майчиния език в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:23 / 22.02.2022Коментари (0)1186
За пета, поредна година Българско-турският литературен клуб – Пловдив, с подкрепата на Клуба на консулите в Пловдив и на Община Пловдив, организира общоградски празник, посветен на Международния ден на майчиния език – 21 февруари. Темата тази година бе "Пословици и поговорки от цял свят“. Предавани от поколение на поколение, много от пословиците и поговорките се срещат в различните езици, носейки сходно послание. Тези крилати изрази – анонимни и осветени от опита на поколенията, са образец за наблюдателност и здрав смисъл и това е мотивът в избора на темата през 2022 година.

Чуждестранни студенти от всички краища на света, избрали да учат в Пловдив, почетните консули в града под тепетата, представители на различните общности в града, ученици от езикови гимназии се включиха в честването, а в препълнената зала на Културен център "Тракарт“ в подлез Археологически, прозвучаха пословици и поговорки на 25 езика.

Водещи на празника бяха Николай Райшинов и Диляна Лукова. В ролята на своеобразен модератор на вечерта бе и зам.-председателят на УС на Българско-турският литературен клуб и секретар на Клуба на консулите Шенар Бахар, която с микрофон в ръка предоставяше думата на хора от публиката, които споделиха любими поговорки. Цялото събитие бе придружавано и от жестомимичен превод.

Сред гостите на събитието бяха генералният консул на Република Турция в Пловдив г-н Корхан Кюнгерю, председател на Клуба на консулите в Пловдив, председателят на Общински съвет – Пловдив – инж. Александър Държиков, заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив - Пламен Панов, заместник областните управители Лъчезар Бакърджиев и Николай Василев, кметът на район Източен - Иван Стоянов, заместник-кметът на "Тракия“ - Веселина Стоянова, общински съветници, председателят на ОЕ “Шалом“ Пловдив - инж. Светлозар Калев, Мариана Имреорова – председател на организацията на украинската общност в града, Олга Атанасова – председател на руската общност, Ахмед Пехливан - председател на джамийското настоятелство на Джумая джамия, Теофана Брадинска, директор на "Алианс Франсез" в Пловдив и други. Клубът на консулите в Пловдив бе представен от д-р Мариана Чолакова – почетен консул на Германия в Пловдив, Елена Георгиева – почетен консул на Сан Марино, Анастасия Солакова – почетен консул на Сърбия. В клуба членуват още почетните консули на Италия, Албания, Чехия, Русия, Украйна и Молдова.

Празникът откриха генералният консул на Турция в Пловдив г-н Корхан Кюнгерю и заместник-кметът Пламен Панов, които отправиха приветствие към организаторите, участниците и гостите и споделиха своето удовлетворение от факта, че точно в Пловдив за 5-ти път, Българско-турският литературен клуб отбелязва този важен ден, насърчаващ многоезичието и културното разнообразие. В света съществуват около 7000 езика. Езиковото многообразие е един от най-мощните инструменти за съхраняване на материалното и нематериално наследство на човечеството. Всяка инициатива за насърчаване и разпространение на майчин език e не само част от езиковото многообразие, но вдъхновява солидарност, основанa на разбиране, толерантност и диалог. По тази причина, събитието бе част от Културния календар на Пловдив през 2019 и 2020 г., през 2021 г. заради ковид обстановката се проведе онлайн, а през настоящата 2022 г. отново се провежда с подкрепата на Община Пловдив и е част от Културния календар на града.

За първи път пред публика бе представен филма "Душата на Месопотамия“, заснет специално за тържеството. Екип на Българско-турския литературен клуб тръгва по стъпките на сурианите - първите християни, които говорят диалект на Исусовия - арамейски език, а за проповедите си ползват класическия му вариант. Екипът прави този 10-минутен филм в областта Мардин в Югоизточна Турция, където са останали около 5000 живи носители на този език. По време на прожекцията, зрителите чуха специалния поздрав на отец Габриел от един от най-старите християнски манастири в света - "Дейрул Зафаран" – на суриански.

Емоционален финал на вечерта поставиха изпълнителите от последното издание на музикалното риалити "Гласът на България“ – Сонай Юсеин и Атанаска Тенева, които заедно с участниците изпълниха незабравимия хит на Майкъл Джексън "Heal The World“.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Детско-юношески футбол
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
БК Академик Пловдив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: