ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Наистина ли Русия няма да нападне Украйна?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:07 / 18.02.2022Коментари (0)2274
©
Haпук на всички уверения от Москва, че Русия изтегля войски от границата с Украйна, опасенията за предстояща инвазия си остават все така актуални. "Опасността е много голяма", предупреди американският президент Джо Байдън. Според неговата оценка всички налични сведения сочат, че Русия е вече достатъчно добре подготвена да нападне Украйна. Според Байдън това може да се случи още идните дни, като има причини да се предполага, че Русия ще използва като изкуствен повод операция "под чужд флаг", което да ѝ послужи като претекст за начало на военните действия, пише "Deutsche Welle".

Изтегля ли Русия войски или увеличава числеността им?

Американското правителство обвинява Русия, че противно на уверенията увеличава войските и военната техника по украинската граница. "Макар руснаците да твърдят, че учението е завършило и че изтеглят войски, подобно нещо не се забелязва. Точно обратното", заяви шефът на Пентагона Лойд Остин след срещата на министрите на отбраната от НАТО в Брюксел. Въпреки всичко президентът Байдън смята, че все още има възможност за намиране на дипломатическо решение.

Докато Западът твърди, че не забелязва изтегляне на войски, Кремъл заявява: "Нужно ни е повече време". Експерти обаче предполагат, че това е тактика, която да позволи на Русия да действа гъвкаво според обстоятелствата.

"Събирането на войските за военното учение продължи седмици. Сега те не могат просто да отлетят. За това е нужно време", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. От вторник насам руското Министерство на отбраната публикува видеоматериал как танкове и друга техника се товарят на влакови композиции и се изтеглят към вътрешността на страната, включително от анексирания полуостров Крим.

"На това може да се вярва. В случая не става дума за тайна акция, която да не може да бъде проверена", твърди Валерий Шираев, военен експерт и журналист от критичния вестник "Новая газета". "Въпросът обаче е дали после няма на друго място да бъдат организирани нови военни маневри - и то много скоро. Та нали точно това се случи през миналите месеци", добавя експертът.

Според него Русия е демонстрирала, че реагира на готовността на Запада за преговори с намаляване на напрежението. Но този курс може бързо да бъде коригиран, коментира още Шираев. "Тези маневри функционират по същество като педалите за газта и спирачката: когато натискаш единия, трябва да отпуснеш другия - и обратно."

Трябва да се има предвид и фактът, че няма официални данни за числеността на войските, поради което е много трудно да се прецени дали изтеглянето им е цялостно или само частично.

Какво казва Москва

На всички тези обвинения Москва противопоставя аргумента, че засиленото присъствие на украински войски в региона било подготовка за нападение срещу проруските сепаратисти в окупираните от тях земи. В руската Дума беше внесено и предложение Москва да признае официално съществуването на двете самопровъзгласили се републики в Донецк и Луганск.

Путин на свой ред обяви, че няма да подпише подобна молба, защото това щяло да подкопае всички усилия за мир. Но самото съществуване на такова искане, внасянето му в Думата, показването му по телевизията, журналистическите материали, в които се говори, че хората в Донбас трябвало да бъдат защитавани, "несъмнено са елементи от една мащабна пропагандно-военна кампания", смята военният експерт Шираев.


Още по темата: общо новини по темата: 4441
20.03.2024 »
16.03.2024 »
10.03.2024 »
07.03.2024 »
05.03.2024 »
02.03.2024 »
предишна страница [ 1/741 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Електротранспорт в Пловдив?
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: