ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
"Супер ваксина" срещу COVID-19: Защитава от множеството варианти, а имунизираните с нея не се нуждаят от бустерни дози
Автор: Екип Plovdiv24.bg 21:15 / 01.02.2022Коментари (1)8228
©
"Супер ваксина", "универсална ваксина", "оръжие-чудо“ - с такива суперлативи обсипват новата ваксина срещу коронавируса, която в момента минава през изпитания в един изследователски институт на американската армия. Ваксината носи името SpFN и се твърди, че дава защита срещу множество варианти на коронавируса, а ваксинираните с нея не се нуждаят от бустерни дози. Както се разбира, това е ваксина, действаща на същия принцип като Novavax, която беше лицензирана от Европейската агенция по лекарствата ЕМА, разказва "Deutsche Welle".

Как работи новата ваксина

SpFN се базира на феритина, естествена белтъчна молекула, в която може да се отлага желязо. Можем да си я представим като футболна топка с 24 отделни плоскости. Върху всяка от тях учените могат да поставят шипове от различни щамове на коронавируса, а това им позволява да адаптират ваксината за всички нововъзникващи варианти на вируса. SpFN има и едно важно предимство: не е необходимо да се съхранява при много ниски температури, което улеснява складирането и разпространяването ѝ.

Ваксината е била разработена в армейския изследователски институт "Уолтър Рийд" и най-напред е тествана върху човекоподобни маймуни. При тях тя стимулирала възникването на силни антитела както срещу първоначалния вариант на вируса, така и срещу Алфа, Бета, Гама и Делта. Според публикации в медиите антителата могат да се противопоставят дори на последния вариант Омикрон.

След успешните опити с човекоподобни маймуни тестовете на новата ваксина вече са преминали и първата фаза на изпитания с хора. Именно тези изпитания трябва да покажат дали ваксината наистина работи в човешкия организъм. Те биха могли да отворят вратата пред "една универсална ваксина, която предпазва не само от сегашния вирус, но и от бъдещи негови мутации", казва един от създателите на препарата д-р Кeйвон Моджарад. "Трябва да изчакаме резултатите от клиничните изследвания, преди да уведомим обществеността, но досега всичко се развива в съзвучие с нашите очаквания", добавя той.

Главният медицински консултант на Белия дом д-р Антъни Фаучи заяви пред Конгреса, че създаването на универсална ваксина срещу коронавируса може да помогне за предотвратяването на пандемии в бъдеще. Фаучи каза, че в разработването на ново поколение ваксини и особено на универсални ваксини се инвестира много.

А от такава ваксина има голяма нужда, защото последните десетилетия показаха, че и занапред навярно ще се появяват нови, агресивни коронавируси. "Все по-честата поява на човешки коронавируси и множащите се щамове на SARS-CoV-2 подчертават трайната необходимост от ново поколение превантивни ваксини, които предлагат широка защита срещу Ковид заболявания", обяснява д-р Моджарад.

Обрат в пандемията?

Тепърва ще става ясно дали новата "супер ваксина" действително ще предизвика обрат в сегашната пандемия и дали ще може да държи в шах бъдещи варианти на коронавируса. "Лично аз не виждам някаква чудотворна ваксина", казва германският имунолог Андреас Радбрух, научен директор на Германския център за изследвания на ревматизма в Берлин. "Можем само да предполагаме дали тази нова ваксина би имала ефект срещу всички възможни бъдещи варианти на SARS-CoV-2. Лично аз клоня към скептицизъм", казва д-р Радбрух.

Според него като концепция новата ваксина не превъзхожда особено други препарати, които се разработват в момента. "Но по същество винаги е добре да имаме по-широк избор нови ваксини", казва имунологът.


Още по темата: общо новини по темата: 17024
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/2838 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Великден 2024 г.
ВК Марица, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: