ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Витанов направи на пух и прах свой колега заради прогнозираните 70 000 заразени на ден
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:54 / 26.01.2022Коментари (3)9108
©
Кратка информация за оперативната обстановка за пандемията за 26 януари 2022 г., подадена от проф. Николай Витанов:

"1. Картата на информационния портал за ситуацията с етапите по региони с прогноза за след 5 дни.

Както се и очакваше Регион 3 (този около Варна) си смени цвета от зелен на жълт. Това е най-слабо засегнатият регион. Областите в него, освен Варна, са с ниско ниво на заболели.

Очакванията са, че този регион ще остане най-дълго на Етап 2. Другите 2 региона, които са в жълто - регион 2 (Плевен - Велико - Търново - Русе) и Регион 4 (около Пловдив) се очаква да се движат полека към червената зона и те. Към края на тази седмица ще са готови за влизане в червената зона. Но има и положителни новини. На места пожарът започва да прегаря. Както се очакваше, материалът за поддръжка на пожара започва да свършва на някои места, а на други пожарът не се е разгорял.

Точно според теорията ми, че вследствие на неравномерното разпространение на заболеваемостта може и да имаме рекордни стойности на новозаразени, но суперпожар няма да има. Омикронът не започва добре периода на царстването си в България. Просто трябва да сме хладнокръвни в следващите две седмици и половина и да се пазим. И ще се разправим и с тази вълна.

2. Ясно ви е вече, кой е прав: дали аз, който казва, че чудовищни стойности на регистрираните нови случаи няма да бъдат достигнати, или тези, които казват, че ще бъдат достигнати. Заразата е разпространена неравномерно из страната, в някои области - големите градове и Западна България пожарът гори силно, но в по-малки области не е така. Това пречи на появата на суперпожар. Базовото репродуктивно число днес е точно 1.3. Разширява се обхвата на заразата, но не така, че да обхване бързо цялата страна. Поне в България, Омикронът не може да подпали суперпожара. Оттук нататък тактиката ни трябва да е проста - да не му помагаме.

Въпросче от викторината на Витанов: Когато се сипеха прогнозите за 60 000, 70 000, че и 100 000 случаи на ден в един много гледан сутрешен блок на една много голяма за нашенските мащаби телевизия, Витанов каза числото, което очаква като пикова стойност на регистрираните нови случаи за тази вълна и каза, че няма горивен материал страната да изкара повече от 3-4 дни над това число.

Та въпросът е: Какво число каза тогава Витанов? Щото Витанов го каза, но понеже числото не беше плашещо, бързо потъна в суматохата покрай суперапокалиптичните прогнози. Хайде изровете го това интервю и ще видите какво си мисля за пика на тази вълна.

3. За тоталния локдаун: Хайде за да стане весело: Няма максимум чок (буюк), значи тотален локдаун - йок. Ако Витанов е прав, че няма да има суперпожар, той ще излезе прав и за това, че няма да има тотален локдаун в страната.

Страната е далеч от Етап 4 на плана на правителството. Налагат се и мерки, които ще започнат да дават резултати през следващата седмица - ще видите как броят на случаите ще пробва да продължи да расте, но ще почне да се спъва по пътя на растежа. Писах ви, анализът е мултифакторен, стига само с тия интензивни легла.

Калко пъти трябва да ви пиша, че не се гледат само интензивните легла. Този път се гледат страшно много неща. Мерките са като удар с рапира - а, нанякъде тръгне вирусът да се вихри и да излезе извън интервала на параметрите, се боде с рапирата. Гледайте какво ще стане след 20-на убождания - ще почне да му изтича кръвчицата на вируса, още преди да е докретал да тоталния локдаун.

Да знаете, обяснявам ви го цветущо тава, но колегите ми мърморят, че не говоря на високопарния език, според който не бодем с рапира, а с малко тласъци променяме траекторията на системата, за да я изкараме извън басейна на приличане на атрактора, обозначен като тотален локдаун. Контрол на хаоса значи, хайде и те да са доволни. Едно е обаче да знаеш теорията, друго е да направих контрол на хаоса в огромна система на практика.

4. Пиша пак - ценете каквото имаме. По стария план от 10 дни поне трябваше да сме в тотален локдаун. Сега, страната не е затворена, ограничителни мерки има само където се налага. Ограничителните мерки, където ги има, ще почнат да имат ефект. Няма да бъдат достигнати чудовищните стойности на заболели, предсказани ви от други анализатори. Целите са ясни - опазване на здравето, незадръстване на болниците, неналагане на тотален локдаун.

Виждате, че няма чудовищни бройки заболели, няма препълнени болници и бизнесите не са затворени, както е в други европейски страни. Въпросът е да издържим така 3 седмици, за което е необходима и малко помощ от вас, в смисъл да пазите себе си, колкото можете, а не с блеснали очи да си играете на руска рулетка с вируса.

Помнете - налице са разчети за очаквания брой нови случаи на ден (хайде, намерете числото, което Витанов каза в голямата телевизия и ще ви стане ясно). Тези разчети се оправдават. Нямя как да минете с малко заразени, при положение, че в доста голям процент от населението царуват идеи, които водят до подценяване на опосността. Пак да кажа крилата фраза - всеки сам си преценя. Моята работа е да изчисля какъв ще е ефектът от това и да видя кой е най-благоприятният сценарий при тези условия. Повече не мога да направя.

5. Още две карти, които да напомнят, че обстановката е сериозна. На прогнозната карта на 14-дневната заболеваемост областите, които не са в най-тъмночервено намаляват. Виждате защо Регион 3 е най -добре - там заразата е разпространена по-слабо в сравнение с другите региони.

Картата на риска ни казва, че рискът от продължаващо нарастване на случаите никак не е малък, даже е доста голям. Случи се нещо, което не се бе случвало отдавна - тази карта стана изцяло виолетова. Рискът да се заразите никак не е пренебрежим и то за цялата страна. Така, че пазете се.

6. Накрая: пазете се, не се лъжете. Много е по-добре да сте здрави, отколкото да боледувате. Знаете, че си навличам доста ругатни, защото ви казвам нещата както са си, без значение дали са добри, или лоши. Зараза е - не може да има само добри новини. Мисля, че е време, поне този път да послушате мен, а не разни гурута, които доведоха регистрираната смъртност до 33 000 случая. Затова ви пиша пак: пазете се, колкото можете.

Желая здраве и успехи. Пазете се, бъдете здрави и нека вирусът да ви заобикаля. Така ще избегнем и суперпожара и тоталния локдаун. Помнете: с малко усилия можем да избегнем тоталния локдаун. От нас зависи. Няма 100 000 случая на ден, нали така. Помнете, кой ви каза, че няма да има".


Още по темата: общо новини по темата: 17015
28.03.2024 »
27.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2836 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Много нагло математиче. Преди всяваше страх с прогнозите си, но откакто мина на издръжка на "продължаващите промяната" обърна палачинката. Пълна пу-ка
+1
 
 
А вие защо спекулирате с тази лилав карта!!! Никой ли вече не се интересува от вирусчето!!!! Нали всички вече са Безработни Необразован, с Бизнеса е без пари!!! Защо се пънете пък вие!
+2
 
 
Туй момче с голямо его и с "моите теории" що не иде в някоя хижа в планината че да подишаме свободно и без него.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: