ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Една година след началото на ваксинацията срещу Covid-19 - какво знаем за страничните ефекти?
Автор: Цвети Тончева 16:29 / 21.01.2022Коментари (0)4263
© iStock
Малко повече от година след старта на ваксинацията срещу Covid във Франция, над 77% от допустимото население сега е ваксинирано, съобщава сайта Уест-Франция. Няколко странични ефекти на ваксините оттогава са идентифицирани, и са един от аргументите, изложени от опонентите на ваксината.

Една година след началото на ваксинацията, какво знаем за тези нежелани ефекти и техните опасности? Правим равносметка. 

На 27 декември 2020 г. Франция стартира своята кампания за ваксинация срещу Covid-19. Малко повече от година по-късно 53 614 352 души са получили поне една доза ваксина към 17 януари 2022 г. и 77,9% от населението има пълна схема на ваксинация.

Ваксинацията вече е отворена за всички възрастни и деца от 5-годишна възраст. Пет ваксини са разрешени във Франция, с допустимост, която варира според възрастта: ваксината на лабораторията Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, а от 14 януари тази на Новавакс.

От пускането им на пазара е въведена специфична система за фармакологична бдителност и Националната агенция забезопасност на лекарствата и здравните продукти (ANSM) изброява нежеланите реакции, приписани на инжектирането на всяка от тези ваксини.

Трябва ли да сме загрижени за неблагоприятните ефекти, причинени от тези  ваксини?


Към 30 декември 2021 г. ANSM има подадени 128 766 доклада за нежелани реакция. 80 775 случая, свързани с лабораторната ваксина pfizer, 18 343 свързани с Moderna, 28 383 с AstraZeneca и 1265 на Янсен. На същата дата във Франция са извършени 123 552 600 инжекции.

Изслушан в края на ноември 2021 г. от сенатската комисия по социални въпроси,генералният директор на ANSM Christelle Ratignier-Carbonneil, подчерта, че "76% от тези събития [са] квалифицирани като несериозни".

"Това са ваксини, които се понасят добре", обяснява Сесил Черкински, ваксинолог и изследователски директор на Inserm в Университета на Ница-София-Антиполис. "По-голямата част от нежеланите реакции се очакват и не са сериозни", добавя Селин Муние, директор на наблюдението в ANSM. Това са зачервяване или болка на мястото на инжектиране, умора, главоболие, малко треска или стомашно-чревни нарушения.

Ако тези симптоми се запазват няколко дни след ваксинацията, тогава те се считат за "сериозни". "Такъв е случаят, когато интензивността на болката, причинена от иглата, е силна, или когато пациентът развива лимфни възли дори в подмишницата например", казва изследователският директор в Inserm. И все пак, остава "доброкачествено, безопасно е за пациента", казва той.

Въпреки това са идентифицирани случаи на тромбоза, нарушения на сърдечния ритъм, полиартрит, или миокардит. "Това са изключително редки събития", нюансира ваксинологът, който добавя, че "това се случва и с други ваксини".

Какви са критериите за установяване на опасност?

При фармакологичната бдителност "тежестта се анализира по отношение на определени критерии", казва Селин Муние, например "ако сте хоспитализирани, ако има животозастрашаваща ситуация или смърт". Диагнозата на здравния специалист също се взема предвид и той може да "прецени, че ефектът е медицински сериозен", добавя тя.

След като бъдат съобщени, нежеланите реакции се анализират от регионалните центрове за фармакологична бдителност, "което ще определи дали ефектът е свързан със самата ваксина".

"Устройствата за фармакологична бдителност са увеличени за тези ваксини, по-специално защото има използването на пратеник РНК", казва Сесил Черкински.

Коя ваксина би била най-застрашена?

"Невъзможно е да се знае", казва Сесил Черкински, който обяснява, че за да има сериозни данни, би било необходимо да се проведе конкретно проучване по въпроса, като се инжектира една от петте ваксини в пет групи хора.

Това би дало възможност да се види дали сериозни ефекти се появяват повече с една ваксина, отколкото с друга. Следователно не трябва да разчитаме на данни от ANSM, които записват повече случаи на нежелани реакции с ваксината Pfizer, тъй като тя е и най-инжектираната във Франция.

Ваксинологът въпреки това обяснява, че в началото здравните специалисти са мислили, че рискът от тромботични епизоди е по-чест с протеинови ваксини, т.е. с AstraZeneca. "Но в крайна сметка открихме подобни събития с другите ваксини."

Опасна ли е рНК ваксината?

"Ако ваксините бяха абсолютно безопасни, нямаше да има устройство за фармакологична бдителност", посочва изследователският директор на Inserm, който въпреки това уточнява, че "има почти десет пъти повече риск от тромбоза след инфекция с Covid, отколкото след инжекция с ваксина".

Ако пратеник РНК е бил почти неизвестен за широката общественост преди пристигането на Covid-19, то тази технология не е наистина нова. "Клиничните изпитвания с нея вече бяха проведени преди Covid, а пандемията помогна да се валидира този подход, така че ще се движим все повече към рНК ваксини", отбелязва Сесил Черкински.

Има ли риск при получаването на две различни ваксини по време на вашата ваксинационна схема?

Докато по-голямата част от французите направиха първите си две инжекции с една и съща ваксина, те успяха да получат доза от друга лаборатория за своя бустер. Това се нарича хетероложна ваксинационна схема, т.е. с две различни ваксини.

Въз основа на данните си за фармакологичната бдителност, ANSM открива "никакъв специфичен сигнал" и следователно няма опасност. С малкото налично познание вирусологът Сесил Черкински вярва, че "няма проблем" при получаването на две различни ваксини. "Дори би изглеждало, че има повече антитела, че ваксинационният режим работи по-добре, при хора, които са получили първа доза аденовирусна ваксина (като Янсен) и след това друга доза рНК ваксина."

Биха ли могли да се появят други нежелани реакции след няколко месеца?

Ако неблагоприятните ефекти, отбелязани след инжектирането, не алармира учените, възможната поява на нови ефекти, след няколко години, все още е неизвестна. "Би ме изненадало, но нямаме абсолютно никакви задни мисли", казва Сесил Черкински, който гарантира, че рисковете от безплодие, дисрегулация на тялото или рака се анализират преди пускането на пазара. "Опитваме се да определим този риск върху животните, разглеждаме патологичните ефекти, които може да има върху нервната система, репродуктивната система и т.н.", обяснява той. Но отговорът от широката общественост го имаме сега, когато инжектирахме ваксината".

В крайна сметка опасно ли е да бъдеш ваксиниран срещу Ковид-19?

"Има случаи на венозна тромбоза, свързани с ваксинацията, които са довели до смъртни случаи", каза Черкински. Към днешна дата във Франция са установени десетина случая на фатална тромбоза, приписвана на ваксини. "Това са изключително редки събития. "Ако други смъртни случаи са докладвани и се появяват в данните от проучвания за фармакологична бдителност, ANSM показва, че "предаваните елементи не показват потенциална роля на ваксината".

Събраните във Франция данни и различните проучвания, проведени по целия свят, са единодушни: има по-малък риск да бъдат ваксинирани, отколкото да бъдат заразени с вируса. Изследователският директор на Inserm казва: "Много силната възпалителна реакция е това, което причинява смъртта".

Изправен пред страховете на някои французи по отношение на ваксините против Covid, ваксинологът припомня, че "ваксината предпазва от болестта, но не и срещу самата инфекция". Бетонно, целта на тази ваксина не е да попречи на хората да хванат вируса, а да намали риска от развитие на сериозна форма поради това замърсяване. "Повечето ваксини не предпазват от инфекция", казва Сесил Черкински, който цитира ваксини срещу полиомиелит или грип.

"Балансът на рисковете и ползите от ваксините остава до голяма степен положителен за ваксините", казва Селин Муние, директор на наблюдението в ANSM. Думите му се патвърждават от Cecil Czerkinksy, който добавя, че ваксината осигурява "между 92 и 100% защита срещу смърт в месеците след инжектирането".


Още по темата: общо новини по темата: 17015
28.03.2024 »
27.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2836 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
БК Академик Пловдив
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: