ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Директорът на РЗИ Пловдив: Да посрещнем новата година с повече оптимизъм
Автор: Цвети Тончева 12:25 / 31.12.2021Коментари (1)2154
© Plovdiv24.bg
В последните дни на втората пандемична година Plovdiv24.bg се срещна с директора на Регионалната здравна инспекция в Пловдив д-р Сийка Димчева. Питаме я дали успяваме да се справим с непознатия ни до преди две години враг –Ковид19, разбираме ли какво се изисква от нас при тези съвършено различни обстоятелства, за да можем да оцелеем, познаваме ли достатъчно добре ваксините и как действат те на тялото ни, и още много любопитни неща.

-  Д-р Димчева, вие поехте РЗИ в едно много интересно време, във време на пандемия. В този смисъл, това предизвикателство ли е за Вас и трудно ли се управлява тази криза? Как се справя службата Ви? Знаем, че разполагате с недостатъчен човешки ресурс. Търсите ли някакви други форми за взаимодействие, за да покриване успешно заповедите на МЗ, които сигурно валят към вас?

- РЗИ Пловдив вече година и половина се справя с това предизвикателство. Наистина, аз поех регионалната дирекция през март 2020, когато тревогата от ковид вече беше преодоляна, поради което смятам, че се справихме и все още се справяме добре. Хората ни и към момента изпълняват успешно действията, които трябва да се прилагат по отношение на пандемията на регионално ниво. Да, винаги са нужни повече хора. Аз искам да благодаря на нашите служители и на партньорите ни, с които работим  още от началото на пандемията – МВР, Областната и Общинска управа, РУО, БЧК, Зъболекарски и Фармацевтичен съюз и всички не правителствени организации, с които винаги сме били във тясно взаимодействие. Искам да благодаря и на студентите от МУ, които се включиха в кризисни моменти, когато заболеваемостта беше във високи стойности, които ни оказаха съдействие. Те се включиха във вярното време и опитът, който придобиха, ще бъде важен за тях, когато трябва да упражняват професията си.

- Имате ли цели, които сте си поставили като ръководител и коя е най-важната?

- За мен най-важно и преди, и сега си остава да убедим хората в правилността на прилагане на мерките, да ги приобщим към мислене, че всеки от нас е длъжен да даде своя личен пример. Да спазва мерките на различните места - в къщи с близките си, на работното си място с колегите си. Да ги убедим в правилността на избора да бъдат имунизирани, за да защитят не само себе си, а и най-близките си. За мен това е най-голямото предизвикателство сега.

- Как върви ваксинацията на населението в областта? Къде са проблемните зони?

- Цифрите, които се отчитат в последните седмици са добри, но могат да бъдат много по-добри. Обхватът на ваксинация не е този, към който се стремим, но все пак той е 31% ваксинирани в областта, а трябва да бъде повече. Въпреки това, ние сме с малко по-добри показатели от тези за страната. Но пловдивчани са и малко по-различни хора и аз вярвам, че ще откликнат в следващите дни и повече хора. Разкритите кабинети за ваксинация в РЗИ работят 7 дни в седмицата, има разкрити пунктове за имунизация в "Метро"- в петък, събота и неделя, и още 28 имунизационни пункта в областта, както и и при общо практикуващите лекари. Ние наистина имаме ресурса да покрием с по-голям обхват населението на Пловдив.

Проблемни зони има и те са свързани със спецификата на съответните места и население.  Въпреки всичко, РЗИ прави максималното ваксината да стигне до по-голям брой хора.

Иска ми се да спомена за една хубава инициатива, която дойде от студентка по медицина в 5 курс, която се ангажира да изнесе презентации за реализация на ваксини в три села. Приветствам подобни инициативи от колеги, които все още нямат дори дипломи. Тази студентка ще провежда кампания и като жител на едно от тези села вярвам, че хората ще и имат доверие. Даваме и шанса и ще помагаме, за да получи тя удовлетвореността от това, което ще направи. Нека да не казваме името и засега, това ще обявим след празниците, когато стане факт.

Защо българското население се съгласява така трудно за ваксинация? Какво им пречи, според Вас?

- Не знам. Но като най-просто обяснение за необходимост от ваксинация мога да дам примера с останалите ваксини. Вече не виждаме осакатени хора от детски паралич, както и починали от заболявания,  които навремено са били бич за народа. Това са дифтерия, тетанус, ние просто ги забравихме тези болести,  не ги виждаме. Това  е именно приносът на ваксините. Има едно напълно ликвидирано в глобален мащаб заболяване – това е едрата шарка, вариолата. По-голям пример за приноса на ваксините от това, не мога да дам.

Но хората казват, че тази ваксина е създадена бързо, малко време е изпитвана и тогава как може да и се вярва, че няма да има последствия от нея?

- Смятам, че в момента и технологията по отношение на ваксините, и правилата, които са въведени за тяхното изпитване, са в пъти по-добри от тези, които са били в началото на миналия и по-миналия век. Всеки от нас знае черно-белият телевизор колко бързо се измести от цветния, а той пък – от мобилните устройства. Така че, технологиите се развиват във всяка една сфера от живота ни. Същото се отнася и за медикаментите, част от които са ваксините.

- И въпреки това, Вие сте епидемиолог, как простичко да им обясним на хората, които се страхуват, защо трябва да се ваксинират? 

- Трябва да се ваксинираме, за да заживеем нормално, децата да ходят на училище, в болниците да се лекуват и други заболявания, за да заживеем както преди 2020 година. Единственият ни шанс в момента да се предпазим са ваксините. Да, наистина, вече имаме и определени групи лекарства, с които да се лекува ковид 19. Но много по-важно е първичната профилактика, когато сме защитени, преди да срещнем вируса. И това е ваксинацията.

Остава ли тази ваксина в организма ни, питат хората, които искат да знаят има ли опасност от това тя да ни увреди трайно?

- Ваксините не остават в организма. Те, като всеки един продукт, който поемаме, във времето биват метаболизирани. Но има едни частици от тях, които имат ролята да активират имунната ни памет, като изградят антитела срещу вируса, за да може, когато го срещнем в действителност тези тела да се активизират и да бъдем предпазени.

- Кажете ни каква е заболеваемостта в областта, има ли критични места и ако да, обсъждат ли се някакви нови мерки там?

- Към 15 декември заболеваемостта в Пловдив запазва тенденция към намаление и тя е 311 на 100000 души на 14-дневна база. РЗИ ежедневно дава на РУО и на Областната администрация данните за заболеваемост  по общини, за да се прилагат мерките за учебните занятия и все повече деца да стигат до училищните стаи.

- А как се справят болниците, достатъчни ли са леглата, изобщо какви са проблемите там?

- Засега има достатъчно свободни легла. В предходните месеци на висока заболеваемост, в края на миналата година, бяха разкрити цели структури за лечение на болни в 20 заведения в областта. Тази есен те са вече 19, не стигнахме до максималния брой разкрити легла. Сега вече има достатъчно разкрити легла, дори ги намаляваме. В момента имаме 1005 легла за терапевтично лечение, 140 - за интензивно лечение. Наблюдава се тенденция за намаляване на заетостта, която в момента е около 60%.  Стремим се да правим така, че всеки един жител да бъде своевременно хоспитализиран и лекуван при нужда.

Какво да очакваме през януари от новия щам? Какви предупреждения да направим за грипа, той ще се активизира ли тази зима?

- Миналата година бяхме пощадени от грипния вирус, което ни поставя сега в условия да очакваме и него, освен корона вируса. Апелираме хората в рискова възраст, които все още не са се имунизирали срещу грип да го направят. Ако има една грипна епидемия, то тя е обикновено в края на януари. Мерките, които са въведени за корона вирус – дистанция, хигиена, дезинфекция, носене на маски, са мерки, които се прилагат и при грипната инфекция. Ако ги спазваме, наистина ще се минимизира риска от заболяване. Но пак повтарям, че най-добрата профилактика е първичната, която се постига чрез ваксинация.

- А спазват ли се мерките в областта? Какво показват вашите проверки?

- Мерките се спазват, нямаме съставени актове в последните седмици, което значи, че гражданите ги прилагат. Надявам се това да продължи и в следващите празнични дни, за да посрещнем новата година с повече оптимизъм и вяра, че можем да се справим с пандемията.


Още по темата: общо новини по темата: 17024
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/2838 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Мерките се спазват?!?! Моля?!! Къде точно? Въобще правите ли проверки?? Вече нито в ресторанти, нито в молове искат да показваш сертификат,а и да покажеш нещо само проформа се поглежда..може и Мико Маус комикс да покажеш на телефона и пак те пускат...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Купа на България, сезон 2023/2024
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: