ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Нов кабинет, нов късмет, но не и за някои от БСП
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:27 / 25.12.2021Коментари (0)3253
©
В рамките на дни от постовете, които заемаха по време на двете правителства на президента Румен Радев, бяха освободени три червени кадъра - Надя Клисурска като заместник-министър на труда и социалната политика, Явор Гечев - като заместник-министър в земеделското ведомство и Пламен Славов, заемащ същата длъжност в Министерство на културата. И тримата не минават за близки до лидерката Корнелия Нинова.

Постът си запази (поне засега) друг зам.-министър на МТСП - Иван Кръстев.

Към момента са освободени около 15 заместник-министри, като това става със заповед на министър-председателя - вече Кирил Петков, по предложение на съответния титуляр на министерството. И тези три червени назначения в служебния кабинет минават незабелязано. Но не и за социалистите. "БСП хората чистят на БСП хората", обобщават ситуацията членове на партията. Защо смятат така?

За министър на труда и социалната политика бе избран Георги Гьоков - дългогодишен депутат на левицата. Министър на земеделието пък стана Иван Иванов, който споделя същата биография. С други думи едни социалисти, станали редовни министри, освободиха други социалисти, назначени за служебни зам.-министри. И затова вътрешната опозиция в левицата вече провижда противопоставяне на лидерката Корнелия Нинова на президентските назначения.

Като депутат от БСП Клисурска бе едно от остриетата по социалните въпроси на левицата. Пред Клуб Z, в отговор на въпрос, тя коментира, че всеки има право да избере екипа си, дори и да става въпрос за съпартийци. Както и че "това (на зам.-министри и то в служебен кабинет) са най-временните позиции". Отказа да коментира отношенията между ръководството на левицата и Румен Радев. При питане обаче имала ли е разговор с Гьоков или е разбрала за освобождаването си със заповедта на премиера, посочи само: "Ще замълча по този въпрос".

По отношение на оставането на Иван Кръстев пък социалисти казват, че освен че е безспорен експерт, е и в приятелски отношения с министъра.

Интересен е и случаят с Явор Гечев. Той бе заменен в земеделското министерство от Момчил Неков, прочул се като "феномена 15/15", когато влезе по случайност в Европейския парламент - заради съвпадение на преференциалния с партийния номер. Броженията тук са предизвикани от факта, че експертът в областта е инженер-агрономът Гечев, бивш ресорен зам.-министър и кадър на Държавен фонд "Земеделие", а не Неков, политолог по образование.

На 23 декември земеделското министерство бе подсилено с още един социалист. Стефан Бурджев бе назначен за заместник-министър. Той бе народен представител в 44-ото и 46-ото Народно Събрание, като в последното бе зам.-шеф на ресорната парламентарна комисия. Не успя да влезе в сегашния парламент. Иначе е магистър по международни икономически отношения.

Титуляр в Министерство на културата пък стана Атанас Атанасов от "Продължаваме промяната" и в този смисъл "чистка" от кадри на БСП на други кадри на БСП няма. Той е бивш депутат в няколко предходни парламента, преди избора на Нинова и отдавна не е в листите на партията за парламентарни избори.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Абитуриентски балове 2012
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: