ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Експерти прогнозират, че до месец новият щам ще е доминантен
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:13 / 28.11.2021Коментари (1)6883
© iStock
"Омикрон" изглежда, че е много по-заразен, но ако е скочил със скоростта, с която скочи в Южна Африка, до един месец може да е доминантен. Това заяви математикът Лъчезар Томов.

Контролът върху влизащите е ключов. "Омикрон" може да закъснее, но е много по-бърз, предупреди Томов и добави, че всички, които са с втора доза, да минават към трета и тези, които са с нулева, да минават към втора доза.

Той изтъкна, че новият вариант на COVID-19 много по-силно потиска естествения имунитет. Най-лошата възможна хипотеза е "Омикрон" да влияе на ваксинацията, но Томов не го вярва. Въпросът е колко ще нараснат хоспитализацията и смъртността от новия вариант. "Време е да спрем с играта на риск, която правим - хазартната игра веднъж да ни се размине с куршума, хайде да повторим пак, а да се помисли за ваксинация", настоя Томов пред БНТ.

Той добави, че ако искаме да живеем съвременно, трябва да вземем съвременни средства. Лъчезар Томов не изключва и български вариант на COVID-19 заради ниското ниво на ваксинацията у нас.

Ако не вземем мерки срещу "Омикрон" и ако не спрем да мислим само за себе си, много хора ще останат сами. Когато едно семейство остане с човек по-малко, тогава ще мисли по по-различен начин", предупреди Томов.

Според него гръбнакът на четвъртата вълна на коронавируса не е пречупена. Има прекалено много население, което е годно да бъде инфектирано. Тази вълна и без Омикрон очаквах да е дълга през цялата зима. Подобна пандемична вълна с толкова голяма заразност и смъртност не е имало досега. Не очаквайте чудеса, посочи Лъчезар Томов.

Той отбеляза, че трябва да има ваксинация и всички да участват в този процес, без да избягат. Здравната система е общото благо, завърши Томов, позовавайки се на думи на Аристотел.

Пулмологът проф. Светлана Велизарова, която също присъства пред БНТ заяви, че вече е доказано, че новият вариант на COVID-19 е мутирал и е попаднал в имунокомпрометирани хора с ХИВ или СПИН. Докато вирусът не достигне до всички, които не са боледували, той няма да спре - това е естественият ход. При това ниско ниво на ваксинация ще имаме пета, шеста, седма вълна и докато не стигнем до края на гръцката азбука, посочи тя.

От това, което вижда проф. Велизарова при децата до училищна възраст, именно родителите заразяват децата си. В по-голяма възраст децата в училище и те си предават един на друг вируса. При децата заболяването протича много по-леко и носят много по-малък вирусен товар, обясни проф. Велизарова.

Няма начин да спрем с българската народопсихология - ще затваряме, ще отваряме, ще искаме зелените сертификати и така ще продължава, защото в хората около нас няма убеждението, че това е правилният път и няма чувството за общност. Нашето чувството е така - важното е на мен да ми е добре, другият, ако иска, да мре, категорична бе проф. Велизарова.

Тя предупреди, че който не се е разболял от коронавируса, ще се разболее, освен ако не се затвори вкъщи за 3-4 години. Дори "Омикрон" да не дойде в такъв голям процент - вирусът ще заразява, ще имаме плата, ще затваряме, докато не достигне до последния непредпазен човек, изтъкна проф. Велизарова.

Тя добави, че на новия здравен министър ще му е много тежко, защото трябва да продължи линия не либерализъм, но над глава му виси новият вирус и мнозинството от населението, което е антиваксърско настроено до степен фанатизъм. "Ако трябва, здравето ще се опази и с диктатура. Все повече антиваксъри и все по-малко говорещи", каза още проф. Велизарова.


Още по темата: общо новини по темата: 17015
28.03.2024 »
27.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2836 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
А дали не е вярно, че мутациите се създават и борят срещу ваксините?Колкото повече ваксини, толкова повече мутации. Ако нямаше ваксини, нямаше да има и мутации и досега тази напаст щеше да изчезне от само себе си.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждат кръгово кръстовище на Кукленско шосе
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: