ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Загубата на обоняние не е шега работа
Автор: Цвети Тончева 09:02 / 27.11.2021Коментари (1)4205
© Getty Images
Загубата на обоняние трябва да се лекува своевременно, предупреждава специалистът по отоневрология в УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ“ доц. д-р Тодор Широв, предаде репортер на Plovdiv24.bg.  

Между 5 и 14 дни е терапевтичният прозорец, след който човек рискува да загуби способността си да усеща миризми завинаги.

Загубата на обоняние като че ли се превърна в нещо нормално от началото на пандемията с коронавирус. Оказва се обаче, че това е смущение, което ако не отшуми до две седмици, трябва задължително да се лекува. В противен случай човек рискува да загуби тази част от сетивните си усещания завинаги.

УНГ клиниката на столичната болница е едно от малкото места в страната, което разполага със специален апарат за тестване на обонянието, обяснява доц. д-р Тодор Широв.

Как става самото тестване? В апарата има 6 банки с различни субстанции с характерна и позната за всеки миризма. Той е така калибриран, че може да подава определен обем от всеки аромат в наконечници, които се поставят пред носа на пациента. В зависимост от концентрацията, която усеща болният, лекарите преценяват дали и до колко е увредена способността за усещане на миризми. Обонянието, както всички сетива, има два аспекта: праг на усещане и праг на разпознаване.

"Прагът на усещането се включва, когато пациентът казва, че има някаква миризма, но не може да прецени каква е. Това е функция на рецепторите на носа. А когато каже: "Да, усещам, че мирише на роза“ - това е вече централна функция – мозъкът разпознава миризмата“, разказва доц. д-р Широв. Чрез сравнението на тези два прага лекарите преценяват дали става въпрос за увреждане на периферните рецептори на носната лигавица или за засягане в мозъка. А от това зависи по-нататъшното лечение.

COVID-19 не е единствената причина за загубата на обоняние. Това може да се случи и в следствие на банална вирусна инфекция. "Разликата е, че при COVID-19 процентът на засегнатите е много по-голям – между 40 и 60%, докато при обикновените вирусни инфекции не повече от 1-2 % от хората губят обонянието си“, пояснява отоневрологът. Тук идва и голямата разлика: ако при коронавирусната инфекция терапевтичният прозорец (времето, в което ако вземеш мерки проблемът ще бъде излекуван) е 2 седмици, при другите вируси човек не трябва да чака повече от 5 дни.

След този срок вероятността увредата да бъде необратима е много голяма. Друга разлика с коронавирусната инфекция е, че при нея има около 80% вероятност от спонтанно възстановяване. Около 20% от засегнатите имат нужда от допълнителна терапия, която в над 90% от случаите, ако е навременна и подходяща, е успешна. За съжаление има и пациенти, при които липсата на мирис остава за цял живот.

Доц. Широв разказва, че за съжаление при него не рядко идват хора, които са чакали 6 месеца да им се възстанови обонянието след прекарана короновирусна инфекция и като са видели, че това не става, чак тогава търсят помощ. Според специалиста, тогава обаче вероятността да им се помогне е минимална. Причината е, че в нервните клетки настъпват дегенеративни промени и те загиват. "Затова навсякъде, където изнасям лекции, повтарям на колегите:

"Видите ли, че пациентът има загуба на обоняние, не чакайте, а веднага го насочете към специализирани изследвания“, казва доц. д-р Тодор Широв. Според него твърденията, че Делта варианта на коронавируса по-рядко засяга обонянието не са верни. Така се е смятало в началото, но като са натрупали опит с лечението на тази разновидност, вирусолозите са установили, че загубата на мирис е сред много често срещаните симптоми.


Още по темата: общо новини по темата: 17015
28.03.2024 »
27.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2836 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 28.11.2021 г.
0
 
 
Аз нямах около 7 месеца след короната и на осмия ми се възстанови!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ВиК-Пловдив пред фалит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: