ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Д-р Силвия Стоева: Колегите са на прага на силите си, във война сме
Автор: Цвети Тончева 09:24 / 22.10.2021Коментари (1)4423
©
Д-р Силвия Стоева e само на 28 години, но вече е на първа линия в борбата със страшния вирус. Тя работи в Инфекциозна клиника на УМБАЛ “Св. Георги" в Пловдив от началото на този месец. Д-р Стоева е завършила медицина в МУ-Пловдив и в момента специализира психиатрия. Силвия е дъщеря на бившия кмет Славчо Атанасов, но носи фамилията на дядо си.

Как решихте да отидете да работите в тази клиника?

- Поради недостиг на кадри там командироваха колеги от други клиники. Така реших да отида и аз. Работя от началото на месец октомври досега в 3 блок и съм приемащ лекар на триаж, на първа линия. Всеки ден и нощ пристигат линейки, като болните се разпределят по блоковете на клиниката. И в началото беше натоварено, но от една седмица нещата станаха доста по-зле. Увеличи се броят на хората в тежко състояние. Лошото е, че все по-често пристигат и деца. Тази клиника е една от най-натоварените и разполага с най-голямата леглова база. В нея настаняват не само хора от Пловдив, но и от областта. В момента има свободни легла, но преди два дни беше много тежко.

Кога е по-тежко дежурството – пред деня, или през нощта?

- Различно е, но да, през нощта е по-тежко. Стигали сме до 10 линейки на нощ. Идват и много уплашени хора само за преглед, тъй като правим и амбулаторни прегледи. В последно време идват и 4-5–годишни деца с ковид, в добро състояние. Последният, който лежа в детска клиника, е на 11 години. Беше с бронхопневмония. Взе да става доста по-тревожно, защото болестта вече засяга и децата.

Какво да кажем на хората, които все още не вярват във вируса, д-р Стоева?

- За всички, които не вярват, доста тревожно и тежко е положението - умират много хора. Починалият човек е трагедия за нас и за своето семейство. Някои, които дълго лежат при нас, разбират в един момент, че преди няколко дни е починала дъщеря им, например…и така.

Как издържате Вие и колегите Ви на това голямо напрежение?

- Колегите са на прага на силите си вече. Буквално – във война сме!

Има ли алгоритъм, по който действате, когато лекувате? Или още експериментирате?

- Да, има алгоритъм, отработен е, но пациентите трябва непрекъснато да се следят, влошават се бързо, много е коварен този вирус!

Някои, които са го изживели и са се възстановили, твърдят, че лекарите вече сте претръпнали и не ви пука за хората, които умират при вас. Това така ли е?

- Не, не претръпваме, наистина го преживяваме като трагедия всеки път.

Твърди се още, че на всеки 9 пациенти един е ваксиниран измежду хоспитализираните. Това вярно ли е и ако не, каква е истината?

- Нищо такова няма! Истината е, че не огромна част, а масово пациентите са неваксинирани. Не знам, не съм си правила статистика, но масово са неваксинирани. Аз лично не съм видяла ваксиниран пациент, който да стигне до хоспитализация. Идвали са за преглед и ваксинирани, с лека кашлица, но нищо повече. Това е, което ние сме видели.  

Как си обяснявате това нежелание за ваксина у нас и как Вие лично убеждавате хората да се ваксинират?

- Аз все давам пример с баба ми и дядо ми. От месец август настоявах да се ваксинират. Те са с придружаващи заболявания. Но не, тя отказваше, четеше конспирации, било нов световен ред, Бил Гейтс бил искал това и т.н. И накрая се разболяха и двамата. Приеха ги в моя блок, бяха там, където работех. Тя по едно време се влоши доста, после оздравяха и ги изписаха и сега и двамата ме питат кога им е време да се ваксинират. Не е необходимо всичко това да се преживее, за да се убеди човек. И аз все се опитвам да си го обясня защо хората са недоверчиви и уплашени, но явно има среда, в която да виреят тези конспирации. За съжаление има и много умни хора, които не се поддават.

Това с фалшивите сертификати, които Ваши колеги издават за съжаление, как ще го коментирате?

- Това е абсурдно, не мога да го коментирам дори. Но аз ги призовавам да дойдат и да поработят в ковид отделения, за да преосмислят постъпките си. Явно се случва, щом го твърдят хората. Но нека да дойдат и да видят ситуацията!

Трябва ли хората при признаци за ковид да се самолекуват и да взимат антибиотици по рецепти, които са видели във Фейсбук? Какво ще ги посъветвате?

- Редно е първо да звъннат на личния си лекар, защото не всички антибиотици са подходящи за лечение на ковид. Те трябва да имат препоръка кой точно антибиотик е подходящ.


Още по темата: общо новини по темата: 17015
28.03.2024 »
27.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2836 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Кои колеги, мързеливите доктори ли? И какво толкова лекувате? Опасният вирус го лекуват с хранителни добавки, ай стига бе! И народът е на прага на силите си да слуша само колко е опасно и как ще се мре и само това да бълват по новините.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: