ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Първан Симеонов: Никакво затваряне! Лекарите трябва да спрат спекулациите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:51 / 15.10.2021Коментари (2)4594
© БГНЕС
Социологът Първан Симеонов с коментар във фейсбук за обстановката с коронавирус в България. Той е на мнение, че не е редно лекарите да прехвърлят на нас, гражданите, страховете си и трябва да спрат спекулациите:

Никакво затваряне или подобни!

Ясно е, че трябва ваксиниране. Ясно е, че вирусът е гаден. Ще ви дам обаче контрапункт. Понякога имам усещането, че има една много малка, тиражирана активно в медии, група, например, измежду лекари и учители, които... просто се боят да идат на работа. Или просто не им се работи. Например да лекуват хора. Нямам предвид никого лично - проблемът е системно предпоставен. И всеки вопъл "ужас, затваряйте" обикновено е живият щит, зад който личи егоизмът на някоя малка (или пък доста влиятелна) група на интерес, на някоя нереформирана съсловна организация, на някоя самонадъхваща се общност на изплашени и пр. Или чист лобизъм.

Огромно уважение към лекарите! Проблемът е в сбърканата ни, търговски ориентирана, система. Огромно уважение и към онези малцина измежду родители и учители, които слагат предпазливостта на първо място, пред развитието, образованието и нормалността. Но те са наистина малцинство и не бива да налагат волята си през екрана.

Уважавам всеки гилдиен или групов интерес, опакован дори и в страх (или пък математика, прословутото обобщение наука и други), но много моля, да не прехвърлят на нас страховете си! И да не спекулират на свой ред с нашите страхове. Нечестно е да се използват в медийни битки формули като "ще умират деца, учители". Все пак, нужно е да се запази и известен морал. Умират хора, болест е, спрете спекулациите!

Уви, именно такъв тип послания чувам отново тези дни. А вълната досега е плавна (по едно време даже беше спряла), вирусът е познат, системата би трябвало да се е подготвила. Дори уважаемите математици вече говорят, че сме близо до пика или платото, т.е. чакат после естествен спад (както долу-горе ставаше в предните вълни и както вероятно става с всяко подобно заболяване). Вероятно, половината българи вече са минали през някаква форма на имунитет. Освен това, ясно беше опровергана и липсата на ресурс, места и т.н. Видно е с просто око.

Затова и тези дезертьорски послания не правят чест на никого. Щом е война, ще я водим - кой както може. А няма да се крием. Не, нищо не бива да се затваря! Нито трябва да почваме да делим хората. Нито медиите от сутрин до вечер трябва да говорят за вируса и да показват отделни истории. Това има точно обратния ефект, между другото.

Преди да се иска затваряне, здравната система трябва да погледне себе си. И да се попита това здравеопазване ли е, бизнес с болници ли е, забогатяване ли е? Освен това, оказва се, че лекарите у нас не са и особени фенове на ваксините.

И призовавам отново всички, които четат - спазвайте мерките. Моето лично мнение е мнение. Меродавно е експертното становище. Мерките у нас са леки и трябва с поведението си да направим така, че да останат такива. И се ваксинирайте - ако прословутите числа, които ни навират денонощно като ултимативна важност, въобще показват нещо, то е, че ваксинирането помага! Очевидно не помага 100%, но помага!


Още по темата: общо новини по темата: 17015
28.03.2024 »
27.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2836 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Аз ви предлагам (както и на други "здравомислещи" като вас ) да отидете в някоя реанимация или пък ковид отделение, за да се запознаете как протичат болестите, лечението и как се взимат определени решения. И повярвайте ми, не смятам, че социологията ще изгуби кой знае колко от вашето отсъствие.
-1
 
 
Отдавна подозирах,че първанчо страда от едно много специфично психическо заболяване и този *апел* го доказва.И след като изкарваш лекарите виновни,защо накрая ни караш да им вярваме?!?Голям български примат си и ти пожелавам до скорошна среща с нас,в инфекциозното!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: