ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
МЗ обясни подробно каква е ситуацията с коварния делта вариант
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:51 / 13.09.2021Коментари (0)3000
©
Регистрираната към 02.09.2021 г. 14-дневна заболяемост от COVID-19 в страната е 294,27 на 100 000 население, а седмичната положителност на тестовете е нараснала до 6,54%. Хоспитализирани са 3 985 души, от които 333 се лекуват в интензивни структури. Увеличава се и 14-дневната смъртност – 8,14 на 100 000 население.

Настоящият епидемичен подем е причинен от Делта варианта на SARS-CoV-2, който се характеризира с по-голяма контагиозност и вирулентност. Установено е, че вирусният товар, който се отделя от заразено лице, е 1000 пъти повече в сравнение с други варианти, което спомага за много по-лесното и бързо предаване на инфекцията, дори и на открито.

Всички тези обстоятелства, наред с незадоволителния имунизационен обхват, налагат стриктно спазване на установените вече общи противоепидемични мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19, както и временното въвеждане на допълнителни мерки, целящи намаляване на незащитените контакти, възникването на нови случаи и взривове и овладяване на наблюдавания в момента подем в заболяемостта.

Противоепидемичните мерки, които се прилагат с цел ограничаване разпространението на SARS-CoV-2, се основават на препоръки и насоки на Световната здравна организация, Европейския център за превенция и контрол на заболяванията и на придобития световен опит.

Доказано е, че освен масовата ваксинация, най-ефективна противоепидемична мярка за ограничаване разпространението на COVID-19 е спазването на физическа дистанция при общуване. Наред с това е необходимо засилване на мерките в заобикалящата среда (почистване, дезинфекция, вентилация и т.н.), както и прилагане на личните предпазни мерки от всеки човек (маска, покриваща носа и устата, хигиена на ръцете, ограничаване на контактите при признаци на заболяване, покриване на устата при кашляне и кихане (ако няма предпазна маска).

Посочените противоепидемични мерки са обусловени от начина на предаване на причинителя на COVID-19. Вирусът SARS-CoV-2 се разпространява от човек на човек по въздушно-капков път (респираторни капчици) и по аерозолен път (аерозоли, които са натоварени с по-малки по размер капки), а в по-редки случаи и по контактен път.

Отделяните от заразения човек капки, съдържащи вирус, са с различни размери, като по-големите се разпространяват на разстояние до 1,5 – 2 м. от инфектираното лице и не остават за дълго във въздуха, а падат по повърхностите в близост (за секунди или минути). По-малките капки образуват аерозол, който се задържа дълго във въздуха, особено в затворени пространства с лоша вентилация.

Инфектираните лица (дори и преди да са развили каквито и да е симптоми) отделят вируса от дихателните си пътища при:

Дишане;

Говор;

Пеене;

Смях;

Кашляне;

Кихане.

Заразяването на възприемчивите хора става при директен контакт на лигавицата на носа и устата или очите с натоварените с вирус капки, или при вдишване на инфекциозния аерозол дълбоко в белите дробове. Рискът от заразяване чрез респираторни аерозоли е най-висок в лошо проветрявани затворени помещения, в които има много хора и контактът между тях е продължителен. 

С увеличаване на разстоянието между лицата (физическа дистанция от 1,5-2 м.) се намалява възможността за ефективно предаване на вируса на околните по въздушно-капков път, а с ограничаване на броя на хората, намиращи се в затворени пространства, и осигуряване на адекватна вентилация се намалява възможността за аерозолно разпространение и по този начин се ограничава възникването на нови инфекции.

Заразяване може да стане и по контактен път – при допир със заразен човек (напр. при ръкуване) или при замърсяване на ръцете от контаминирани повърхности и предмети и последващо пипане на устата, носа и очите, което налага спазването на лична хигиена и провеждане на текуща дезинфекция на места, където се събират много хора. 

Данните от документирани епидемични взривове и резултатите от научни проучвания вече са много повече, отколкото в началото на пандемията, и тези нови знания се прилагат за ограничаване на разпространението на COVID-19. Известно е, че вирусът най-често се предава, когато възприемчивите лица са в тесен контакт със заразени хора (независимо от това дали имат симптоми на заболяване, или не). Известно е също така, че разпространяването на вируса става предимно в затворени помещения. Значение има и продължителността на престоя в помещението. 

Европейският център за превенция и контрол на заболяванията посочва, че предаването на SARS-CoV-2 е особено ефективно в пренаселени пространства на закрито, като: офиси, ресторанти, църкви, търговски центрове, работнически общежития, организирани групи в ски курорти, празненства, танцувални зали, круизи и превозни средства. При пеене, викане или висок говор, напр. в много шумна среда, се повишава образуването и отделянето на заразни респираторни капчици, включително се улеснява и аерозолното разпространение на вируса.

По отношение на местата, където има по-висок риск от заразяване, СЗО съветва те да бъдат избягвани и посочва, че голям риск от разпространение на SARS-CoV-2 съществува в: 1) пространства, които са затворени; 2) места, в които се събират много хора; 3) места, в които условията предполагат много тесен контакт между хората. Там, където тези три рискови фактора се съчетават, рискът от заразяване с SARS-CoV-2 е най-голям и там най-често са регистрирани епидемични взривове (ресторанти, фитнеси, нощни клубове, офиси, религиозни храмове, където в затворени помещения често се събират много хора, които говорят високо, крещят, пеят, или дишат учестено и дълбоко, поради физическо натоварване).

Опасността от разпространяване на заразата е най-голяма в претъпкани и недостатъчно вентилирани и/или проветрявани пространства, където инфектирани хора прекарват дълго време в близост с други хора. В такава обстановка вирусите се разпространяват много по-ефективно посредством респираторните секрети или чрез аерозол, така че там предпазните мерки са особено важни.

Центърът за контрол на заболяванията в САЩ (CDC) посочва, че колкото повече едно лице контактува с други хора и колкото по-продължителен е контактът, толкова по-висок е рискът от разпространение на COVID-19. Рискът от разпространение на COVID-19 в обстановка на ресторант или бар нараства при увеличаване на контактите с други хора на разстояние, по-малко от 2 м., както е посочено:

Най-нисък риск: обслужването с храна е ограничено до обслужване в колата, доставка навън, взимане за вкъщи и взимане от гише на тротоара.

По-рисково: основно обслужване в колата, доставка, взимане за вкъщи и взимане от гише на тротоара. Храненето в заведението се ограничава до местата на открито. Капацитетът на местата е ограничен, за да се позволи разстояние 2 м. между масите.

По-висок риск: хранене в заведението вътре, при намален капацитет, за да се позволи масите да са на разстояние 2 м. И/или хранене в заведението с места навън, но без масите да са на разстояние поне 2 м. Най-висок риск: хранене в заведението вътре. Капацитетът на местата не е намален и масите не са на разстояние поне 2 м. 

Мерките, които общественото здравеопазване прилага навсякъде по света, са от решаващо значение за ограничаване разпространението на COVID-19.

Индивидуалните защитни мерки, включително използване на маски, там, където е необходимо и общите профилактични мерки във външната среда като почистване, дезинфекция, вентилация, се прилагат във всеки един етап от развитието на пандемията.

В етап на интензифициране на епидемичния процес и при недостатъчно висок обхват на населението с ваксини срещу COVID-19, с оглед намаляване на хоспитализациите, на тежките случаи и на смъртността, е необходимо за определен период от време да се приложат мерки, ограничаващи възможностите за разпространение на вируса в обществото. Европейският център за превенция и контрол на заболяванията предоставя редовно актуализираща се справка за набора от противоепидемични мерки, които се предприемат във всяка от страните членки.

Мерките, с които страните реагират на разпространението на COVID-19, в зависимост от интензивността на епидемичния процес, включват: използване на предпазни маски на обществени места/в обществения транспорт, препоръки за дистанционна работа/затваряне на работните места, отмяна на масовите събирания (за конкретни събития или забрана на събития с определен размер), затваряне на публични места (включително ресторанти, развлекателни обекти, магазини за стоки не от първа необходимост, частично или пълно затваряне на обществения транспорт и др.), затваряне на образователни институции (включително детски градини и ясли, начални, основни и средни училища и университети), препоръки "останете си вкъщи" за рисковите групи или уязвимо население (хора в напреднала възраст, хора с хронични заболявания, хора с физически увреждания и пр.), препоръки "останете си вкъщи" за цялото население (които са доброволни и не са принудителни) и заповеди "останете си вкъщи" за цялото население (които са принудителни и се наричат още "локдаун").

Предвид гореизложеното, считано от 07.09.2021 г., в страната се въвеждат мерки, с които се цели да се намали възможността за предаване на инфекцията в различни обекти и дейности, които се провеждат на закрито и да се противодейства на масовото разпространение на Делта варианта на SARS-CoV-2 на територията на страната и свързаните с това натиск върху здравната система и неблагоприятни здравни, социални и икономически последици. Въведени са описаните по-горе противоепидемични мерки (ограничително-изолационни), като основно внимание се обръща на спазването на физическа дистанция и задължително носене на защитна маска за лице.

С намаляването на броя на лицата при провеждане на присъствени групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи, както и при провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, симпозиуми, обучения и други мероприятия с такъв характер, изпити и конкурси, се намалява и вероятността за заразяване на възприемчиви лица (намалена гъстота) и евентуално последващо предаване на COVID-19 в семейства и домакинства. В тази връзка е въведено изискването за частично ползване на капацитета на помещенията, като съобразно извършваната дейност същият варира – от 30% при посещения в центрове, школи и други обекти за танцово и музикално изкуство, в спортни и фитнес обекти и публика на открито, при провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, симпозиуми, обучения и други мероприятия с такъв характер, изпити и конкурси, в балнеолечебни (медикъл СПА) центрове, СПА центрове, уелнес центрове и таласотерапевтични центрове до 50% в кина, театри, циркови представления, концерти и други сценични прояви на закрито.

По отношение на заведенията за хранене и развлечения се въвежда изискването за отстояние от 1.5 метра между облегалките на столовете на съседните маси, както и недопускане на повече от 6 души на една маса.

Друг вариант за намаляване на гъстотата на хората е въвеждането на изискването от  8 кв.м в обекти като музеи и галерии, пазари, тържища, базари и изложения и търговски, административни или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, с което допълнително се създава възможност за спазване на физическа дистанция - задължителна основна противоепидемична мярка в обхвата на заповедта.

С изключение на обекти като заведенията за хранене и развлечения (за клиенти), както и при провеждане на спортни мероприятия (за спортисти), носенето на предпазна маска за лице е задължително като мярка за контрол спрямо източниците на инфекция (пресимптомни и асимптомни носители) и мярка за профилактика при възприемчиви лица и лица в риск.

За обекти, при които не може да се въведе спазване и контрол на посочените ограничително-изолационни мерки, провеждането на дейности временно се преустановява (посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца, тимбилдинги и други организирани групови мероприятия с такъв характер в трудови колективи, масови мероприятия като музикални и други фестивали, събори, фолклорни инициативи и други с такъв характер, при които присъстващите не са организирани с определени седящи места и входът (участието) е неограничен, колективни спортове на закрито, с изключение на тренировки и състезания за картотекирани състезатели професионалисти).

Въвеждането на описаните мерки е в срок до 31.10.2021 г., като периодично ще се извършва анализ на основните епидемиологични показатели на епидемичния процес, свързан с COVID-19, и при необходимост мерките ще бъдат допълвани или отменяни, обясниха от министерството на здравеопазването.


Още по темата: общо новини по темата: 17015
28.03.2024 »
27.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2836 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: