ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Денков: Училищата и детските градини последни ще се затварят, ако се наложат по-строги мерки
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:09 / 11.09.2021Коментари (0)2580
©
Училищата и детските градини последни ще затварят и ако няма заразени деца, те ще стоят отворени. Дали ще затваряме, или не, вече не зависи от Министерството на здравеопазването или МОН, а от това, което правят децата. Това каза пред Дарик образователният министър проф. Николай Денков и уточни, че това решение е взето от Кабинета, ако няма рязка промяна в епидемичната обстановка

"Имахме разговор в Министерски съвет, на който обсъдихме какви са правилата, които съответстват на медицинската информация и как това, което залагаме като насоки, ще се свърже с насоките за бизнеса и насоките на здравното министерство. Всички се обединихме, че училищата и детските градини трябва да бъдат последни за затваряне и първи за отваряне. Тогава си позволихме да променим насоките", обясни проф. Денков.

Той посочи, че наблюдаваме плато в страната и ако се отворят училищата без мерки, може рязко кривата да тръгне нагоре, а откриването на учебната година е такова събитие, което може да го предизвика. "Аз съм оптимист за това, че правим възможно най-доброто. Ако някъде заболяемостта тръгне рязко нагоре, ние трябва да реагираме. Във всеки ден ние ще знаем какво се случва във всяко едно училище по отношение на заразени, карантинирани и болни и ще може да помогнем на училищата", каза още проф. Денков.

Министърът подчерта, че подходът тази година е коренно различен миналогодишният, когато училища и градини се затваряха на областно и национално ниво и нямаше аргументи. "Тази година решенията се вземат на локално ниво. Готови сме да вземаме решения на ниво училище, община и едва тогава на областно и национално ниво, които идват от здравните власти. Ако в училището няма заразени, ние няма да го затваряме. Дали ще има затваряне, или не, зависи от конкретната локална общност. Ако искат хората децата им да са в училище, трябва да спазват мерките извън училището, за да има малък брой заразени и децата в училището да са здрави“, посочи Денков.

Той обясни, че дадена паралелката минава в електронно обучение при установено с тест болно дете и то било на училище. "Никой не може да извади паралелката, ако детето е било контактно извън училище. Здравните власти са тези, които затварят. МОН дава разпореждане за преминаване към обучение от разстояние", обясни проф. Денков. Той допълни, че  от МОН са склонни да преосмислят границата на 10% заразени ученици в училище или клас, за да преминат онлайн. Това ще се случи, ако се появи нов вариант или се видим, че много бързо вирусът започне да се разпространява в училище.

Проф. Денков заяви, че е убеден съм, че маските могат да намалят риска от заразяване. "Борим се да намалим риска с ясното съзнание, че той никога не може да бъде премахнат изцяло. Изключителни важен е примерът на учителите и личният пример на родителите. Ако бяхме ваксинирани на много по-високи нива, мерките щяха да бъдат различни", коментира той. По думите му над 30% от учителите са ваксинирани, а над 20% преболедували. "Това доста облекчава напрежението върху учителите през идващата учебна година", каза проф. Денков и посочи, че има изследвания, които показват, че 90% от учителите искат присъствено обучение.


Още по темата: общо новини по темата: 17015
28.03.2024 »
27.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2836 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
Детско-юношески футбол
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: