ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Радев: Спешната актуализация на бюджета е задължително условие за справяне с пандемията
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:51 / 06.08.2021Коментари (2)2254
©
Планът за справяне с бъдеща нова епидемична вълна трябва да бъде гъвкав, за да се осигури максималната възможна степен на отвореност на бизнеса, образованието и на всички важни системи в страната. Затова е важно здравната система да бъде отлично подготвена. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес на "Дондуков“ 2 проведе работна среща, на която беше обсъдена ситуацията в страната по отношение на пандемията, причинена от COVID-19, тенденциите на нейното развитие и необходимите мерки за минимизиране на здравните и социално-икономическите последствия от евентуална нова пандемична вълна.

В срещата участваха служебният министър-председател Стефан Янев, служебният заместник министър–председател по икономическите и социалните политики и министър на социалната политика Гълъб Донев, служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, служебният министър на финансите Асен Василев, служебният министър на образованието Николай Денков и служебният министър на туризма Стела Балтова.

Извършеният задълбочен анализ от служебното правителство на резултатите от работата до момента, разработеният за първи път от началото на пандемията Национален оперативен план за справяне с пандемията с ясни критерии и показатели и демонстрираната добра координация и взаимодействие в изпълнителната власт са важна основа за справяне с евентуална следваща вълна, заяви държавният глава. Румен Радев открои следвания подход от служебния кабинет, който позволява да се осигури в максимална възможна степен отвореност на  бизнеса, образованието и на всички важни системи в държавата.

"Изключително важно е да имаме ясни, надлежно разписани мерки и действия на правителството за справяне с пандемията. Видяхме какви са последствията да се управлява пандемията неадекватно, некомпетентно, с безхаберие, с хаос на мерките, без критерии, без план и с използване на Националния оперативен щаб като параван за користни политически цели и решения“, заяви президентът Румен Радев.

На срещата беше представена степента на обезпеченост на здравната система с медикаменти и средства за защита,  както и капацитета за гарантиране на навременна и качествена доболнична и болнична помощ.

"При евентуална нова вълна всеки българин трябва да може да намери в аптечната мрежа необходимите медикаменти, предписани от неговия лекар. Всеки трябва да може да стигне със спешна медицинска помощ до съответното здравно заведение и да бъде настанен в болница при необходимост. Това е най-важното условие, за да се справим с тази криза“, заяви Румен Радев.

Държавният глава посочи също така, че ваксинационната кампания между българските граждани трябва да протича изключително на базата на стимули, а не на принуда.

По думите на президента в момента е изключително важно 46-ото Народно събрание своевременно да предвиди в своята работа разглеждане и вземане на решение относно актуализацията на бюджета, от която зависи продължаването на противоепидемичните мерки, мерките за обезпечаване на оцеляването на българския бизнес, както и механизмите за социално подпомагане в ковид кризата.

"Разчитам, че народните представители ще се отнесат изключително сериозно към всичко извършено до момента и ще предприемат действия в спешен порядък да се актуализира бюджетът така, както го предлага служебният кабинет, или с корекции според тях, защото това е необходимо и задължително условие за справяне с пандемията“, заяви Румен Радев.

По време на срещата служебният министър-председател Стефан Янев подчерта необходимостта мерките при евентуална трета вълна да бъдат максимално прецизирани и гъвкави по отношение на функционирането на бизнеса.

Служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров увери, че Министерството на здравеопазването е подготвено с подробен и ясен план за въвеждане на противоепидемични мерки за всички нива на разпространение на вируса. По думите му приетият единен протокол за поведение спрямо ковид инфекцията в извънболничната и болничната помощ ще подпомогне значително справянето със ситуацията в предстоящите месеци.

Д-р Кацаров посочи, че във всички области на страната има необходимата готовност за прием на заболели при евентуална нова вълна и отбеляза като успех постигнатата висока степен на ваксинация на лекарите.

Служебните министри отбелязаха, че приемането на актуализация на бюджета от Народното събрание в най-кратък срок е от решаващо значение за подготовката както на здравната система за нов наплив от пациенти, така и за продължаването на социалноикономическите мерки за справяне с кризата.

Служебният министър на финансите Асен Василев заяви, че българската икономика се възстановява бързо и в настоящата обстановка бизнесите работят. Той изрази увереност, че приходната част на бюджета ще бъде изпълнена и мерките за справяне с епидемичната обстановка ще могат да се финансират, без да се взима допълнителен дълг и без да се увеличава бюджетният дефицит, при положение, че бъде одобрена своевременно актуализацията на бюджета. Без съответната актуализация, настоящите мерки са обезпечени със средства до  края на август, заяви още финансовият служебен министър.

Служебният заместник министър–председател по икономическите и социалните политики и министър на социалната политика Гълъб Донев отбеляза, че прилагането на мерките в социалната сфера има добри резултати, като безработицата в страната поддържа ниски показатели. По думите му бизнес климатът в настоящата ситуация се подобрява, но са необходими допълнителни усилия за гарантиране на квалифицирана работна ръка на трудовия пазар.

По думите на служебния министър на транспорта Стела Балтова туризмът в България възвръща своята жизнеспособност и е доказал, че може да функционира отговорно в пандемичната обстановка. Туристическият бизнес работи в рамките на създаден здравен протокол, който указва какви действия да се предприемат при различни степени на разпространение на вируса, увери тя.

"Всяко затваряне на бизнеси е свързано и със загуба на изключително ценен човешки ресурс“, категорична беше Стела Балтова.

Служебният министър на образованието Николай Денков заяви, че работата на МОН е насочена в три основни направления – подготовка на насоки за действие в епидемични условия, подготовка на възможността за преминаване към дистанционно обучение и увеличаване на дела на ваксинирани в системата на образованието.


Още по темата: общо новини по темата: 17015
28.03.2024 »
27.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2836 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
този ФАТМАК взе да разбира и от ФИНАНСИ МНОГО СЕ ИЗУЧИ
+2
 
 
Ей калтак червен нали нямаше вирус бе до.ен каскет.Бил видял как не се управлява пандемията.Мр.сен червен боклук
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Български национален отбор по футбол
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: