ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
От Русия: Отдавна българите не са ни "братя", нямаме други приятели, освен сърбите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:50 / 01.03.2021Коментари (18)13509
©
Министерството на образованието на България реши да въведе програма за "патриотично възпитание“ в училищата. Жителите на страната възприемат това като подготовка за участие в бъдеща война на НАТО с Русия, пише руската "Свободная Пресса“, цитирани от "Фокус". 

Редакторът пише, че според мнението на авторите на българската медия, патриотизмът в България се възприема като покойник, за когото трябва да се говори или добро, или нищо. В същото време мнението на коментаторите по въпроса за патриотичното възпитание е разделено. Някои смятат военното обучение в училище за полезно, а за други то е абсолютно ненужно, защото България няма с кого да се бие.

"Тези, които искат мир, се подготвят за война“, пише един от потребителите, на което друг веднага отговаря: "Разбира се, ние се подготвяме (или по-скоро сме подготвени) за война - за война срещу Русия“. Той припомни, че европейските страни купуват изтребители, а Съединените щати разполагат с изтребители-бомбардировачи. "Разбирате ли кого ще бомбардираме? За това беше подписано споразумение за изграждането на център на НАТО във Варна“, казва той.

Руското онлайн издание е подбрало и друг интересен за него коментар: "Аз не съм полагал клетва за служба на НАТО“. Както и забележката на друг читател, че трябва да се помни, че Русия е освободила България от турско робство.

"И така, ще откажат ли българите да воюват с Русия? Или пък тази дискусия е абсолютно безсмислена – българите въобще няма смисъл да се безпокоят за въпросите на сигурността, защото няма с кой да воюват?", пита изданието.

"Що се касае до частта: "няма с кого да воюват“ – българите се заблуждават. Първо, вътре в страната има ислямисти. На второ място, България граничи с Турция, която от време на време говори за възстановяване поне на подобие на Османската империя“, казва Вадим Трухачов, доцент в катедрата по външни регионални изследвания и външна политика на Руския държавен университет за Хуманитарни науки, доктор на историческите науки.

"СП“: - Русия враг ли е на България? Ако не, защо се присъединиха към НАТО? Българите не са естествени русофоби като балтите или поляците ...

"Те не са естествени русофоби. Но България искаше да се присъедини към клуба на развитите страни. Така се възприемат ЕС и НАТО там. България също се надяваше да получи пари за членството в НАТО. Освен това не бива да се преувеличава симпатията на българите към Русия. Българите не са сърби, няма такава топлина за руснаците, както в Сърбия. Следователно няма обективни пречки пред членството в НАТО. Русофобията не е задължително условие за членство в Северноатлантическия алианс“.

"СП“: По съветско време България е наричана 16-та република на СССР. Освен това Русия ги освободи от турско робство. Всички българи ли са толкова пълни с благодарност към Русия, че да откажат да воюват срещу нея?

"Българите бяха срещу руснаците в двете световни войни – макар и неохотно. Сред по-голямата част от българите няма омраза към руснаците, а мнозина все още са запазили някаква привързаност към Русия. Разбира се, българите гледат на война с Русия като на кошмар. Но това не ги прави русофили“.

"СП“: Много европейски държави, които Русия някога е освободила от турците, след това от Хитлер с цената на живота на своите войници, всъщност не желаят много да си спомнят за това.

"В Европа нямаме други приятели, освен сърбите. В много страни има определен процент русофили, но те не преобладават там. Отдавна нямаме "братя българи“.

"СП“: Как България може да бъде полезна на НАТО в случай на война с Русия?

"България има излаз на Черно море. Възможно е да има бази на кораби и подводници на САЩ и други страни от НАТО. От българските летища могат да излитат самолети, за да бомбардират Крим. В този случай ще трябва да ударим България - колкото и да не ни се иска“.

"СП“: Как трябва да се държи Русия с тези "братя-славяни“?

"Твърдо. В случая с България - минимум отношения, докато премиерът Бойко Борисов е на власт там. Той ни е лъгал твърде много пъти. Като цяло, само прагматични отношения. Но трябва да разберете, че България в този смисъл е ненадежден партньор. Така че нямаме илюзии. Само печалбата трябва да бъде на преден план в отношенията с България."

"Патриотичното възпитание е правилно“, продължава темата Михаил Александров, експерт в Центъра за военно-политически изследвания към МГИМО. "Основното е, че патриотизмът не трябва да се заменя с заблуждаване на населението и насаждане на фалшиви доктрини, като русофобията. А в България, която е под петата на Запада, просто има опасност патриотичното възпитание да бъде заменено с русофобия.

Що се отнася до възможността за война ... Разбира се, България е имала и все още има латентни конфликти с редица съседни държави, по-специално с Турция. Военният, икономическият и демографският потенциал на страните обаче са толкова различни, че България просто няма и не може да има шанс в подобен конфликт.

България също имаше териториални конфликти с Румъния и Македония. Сега обаче тези въпроси отидоха в сянка и едва ли са актуални. Освен това в условия, когато НАТО доминира в Европа, е малко вероятно военен конфликт между членовете на Алианса. Разбира се, има опит от гръцко-турските въоръжени конфликти. Но дори там НАТО сега успява по някакъв начин да спре ситуацията и да предотврати открита конфронтация.

Следователно единственият вариант за военен конфликт, в който България може да бъде привлечена против волята си, е война между НАТО и Русия. НАТО, приближавайки се до границите на Русия, непрекъснато провокира военен сблъсък, опитвайки се да сплаши Москва“.

"СП“: Българските читатели вярват, че ги подготвят за война с Русия, започвайки от закупуването на изтребители и изграждането на център на НАТО във Варна. Може ли това да се счита за подготовка за война?

"НАТО определено се готви за война. Това най-вероятно ще започне, когато НАТО изгради достатъчно своята военна сила в Източна Европа. За България това е често срещана ситуация. През Втората световна война германците доминираха на нейна територия, сега НАТО ще доминира. Българите не са в състояние да се противопоставят и да защитят своя суверенитет. Те не са сърби. Българите могат да бъдат освободени само от някаква външна сила, например Русия. Но вече два пъти ги освобождавахме и какво получихме? Плюнка в лицето. Така че нека се измъкват сами, както искат."

"СП“: Имаше случай, когато български войници на ученията на НАТО отказаха да стрелят по цели, които бяха облечени в униформата на руската армия.

"Ако българите не са започнали да стрелят по цели, облечени в руски униформи, тогава това е добре. Това означава, че пропагандата на НАТО все още не е успяла да заблуди всички българи. Но при всички случаи българите, както казах, няма да се бият с Русия по различни причини. Някои може и да имат чувство на историческа благодарност, но повечето не желаят да се бият изобщо. Следователно те няма да могат да окажат на НАТО никаква реална военна помощ, а военните бази на тяхна територия бързо ще бъдат унищожени от ракетни удари на руската армия“.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Не може да ни бъдат братя,по малки от нас дечица. А,че са негодници в историята е факт. Факт е,че ни нападат още преди да станат християни и опостошават Преслав. Факт е,че от монголите ги спасява български кан,макар и от рода на Волжките българи,мюсюлманин,но им помага Габдула Челбир. За признание Иван Грозни разрушава и Казан и Волжка България и ни наричат татари. Днес обаче потомците им се наричат пак българи. Как да са ни братя,като от нас взимат вярата,първия патриарх и буквите,четмото и писмото. 100г.след нас. Как да са ни братя,като ни забравиха 500г. Не се трогваха ни от въстанията преди 19 век,ни от изселническите вълни от българи. Но със Османската империя си воюват нон стоп. Как да са ни братя,като в пакта с Хитлер,ни агитират и те да влезем щото до 21 юни 1941г.с Хитлер бяха съюзници и маршируваха заедно след подялбата на Полша. Как да са ни братя,като и в Добруджа ПСВ и след юни 1941г.ВСВ нахлуват /бомбандират наша територия. Колко още да изброявам ? Може би 6 септември дето ни зарязаха да се бием с капитаните срещу крал Милан или дето отровиха Захари Стоянов в Париж и посякоха Стамболов по късно насред София. Долни твари. Не братя,бели цигани са. Когато не уважаваш родителя и корена си,периодично си блъскаш картуната и се насираш. Затова все печелят войни,но все са ,като фалирали. Все се разпадат и нямат приятели.
0
 
 
и едните и другите искат да ни сношават,много сме жалки ,че даже не можем да изберем кой да ни подпира отзад и се радваме ,че сега рашите не са ни отзад ,ами другите.Положението не се е променило вече 600г.Турците ,руснаците,сегашните,винаги чакаме шефовете да се разберат и да решат кой да ни оправя
+1
 
 
Ето сега русофилчетата и гъзоблизци на империята да прочетат какво има казва руснак и да спрат веднъж завинги със своите опорки- без Русия нямало България! Сега да прочетат, че сърбите им са най- големите приятелки, това е нищо ново- знаем го от 19 век, знаем и какво постигнаха с това приятелство- от сръбската империя Югославия остана едно парче без излаз на море! Знаем как ни пробутват скъп газ, знаем и какви дънъци плащат руски фирми в България!Относно второто освободаване - никой не им го е искал, а и нямаше от какво да ни освобождават- просто ни окупираха- така ли правят приятелите? За македонския въпрос определено вина носи социалистическа Русия, където пак показа любовта си към сърбите! И все пак имаме човешко и добронамерено отношение към руснаците, толерантни сме, навремето сме приютили над 50 000 белогвардейци, спасени от България от сигурна смърт! Сега в България живеят над 120 000 рускоговорящи и си живеят добре, далеч от азиатската блатна империя!
+1
 
 
Три години сме издържали окупаторите, а те са грабили и безчинствали. Наложило се е Г. Димитров да се обажда на Сталин по този повод. Изнесли са от България 5 тона! розово масло и са го продали за долари на пазарни цени. Изнесли са целия ни държавен архив. Искат ни по ,75 за ксерокопие копие на страница!!! Ето това е Русия! И още много други подобни неща!!!
-1
 
 
НАТО е чисто и просто по-малкото зло от Русия в исторически за нас план.
0
 
 
Пийте си бояришника и по тихо , че скоро май ще ядете натовската наденица
+2
 
 
Западняците майната им. Да живеят рашистите и техните подметки.Те са нашите "братя. "Братя" са още от както ни превзеха 45та и избиха 250000 българи по лагери. "Братя" са от както правихме паметници на изнасилвачите, крадците и убииците ни. "Братя" са откакто фалираха държавата ни няколко пъти за 50 години и обраха 50 тона злато. "Братя" ни бяха още от както си пращаха хората да трепят по нашите земи, плащаха на "партизани" да видгат въстания и убиваха държавниците ни. "Братя" са от когато отвличаха българи роби в Бесарабия и Молдова и когато ни заразяваха с чума.Всички наши к**ви са им верни и им благодарят за дето ни натресоха 90тте и си мечтаят те да ни нападнат с ракети
-3
 
 
Рашките майната им. Те са много лоши. Да живеят хамериканците. Те са нашите братя. Братя са ни още от както бомбандираха София и почти я унищожиха. Братя ни бяха и когато хвърляха детски играчки - бомби над градовете ни и убиваха деца. Братя ни бяха когато пращаха диверсанти да тровят водоизточниците и да взривяват язовири. Братя са ни защото преди 2 години им дарихме едни 3 милиарда уж за самолети, ама на картинки. Това се казва братя. Истински. Знаят само да вземат.
+3
 
 
Христо Ботев Публ. във в. „Знаме”, г. I, Букурещ, 4 април 1875 г., бр. 13, с. 51 “Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да истрие от лицето на земята българските колонии. Тя отне земите на колонистите, подложи ни със сичката своя неясна строгост и подлост под законът на „общата повинност” и, когато ние пожелахме да оставим пепелищата на ногайските татаре, които трудолюбивата българска ръка преобърна на рай, и да са върнем в своето старо отечество, испроводи няколко черни български души за да ни отвърнат от това намерение..... Русчук, 1-й Март 1886 г. З. Стоянов Из предговора към статията на Георги С. Раковски “Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите”, публикувана във в. ”Дунавски лебед”, 1859 г. Захари Стоянов, статия “Русия и българската криза” пише: “С безобразните си военни действия през 1804, 1807, 1828 и 1854 тя опожари страната, погуби населението и в крайна сметка я остави на произвола на поробителите. Трябва да се отбележи, че тези войни не се вдъхновяваха никога от интересите на България, чието име не бе дори произнасяно. Не е ли Русия тази, която разруши градове като Свищов, Русчук, Силистра, Сливен, Стара Загора, Разград, Варна и т.н.” Коментар: Разгледана в по-широка перспектива, тази политика на Русия към България (а и не само към нея) е “дообогатяване” на панславизма, същността на който се изразява главно в непризнаването на отделни славянски нации и тяхното разглеждане като различни групи от един и същ народ, предопределен да се обедини под скиптъра на руските императори. Точно в този дух е прекроена и цялата история на българо-руските отношения.
на 01.03.2021 г.
+1
 
 
Цар Борис: " Винаги с Германия, никога срещу Русия".
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Изготвят стратегия за развитие на Летище Пловдив
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Земетресения в България
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: