ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Българите минаха на антидепресанти в пандемията!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:55 / 19.02.2021Коментари (0)2737
©
Пандемията, голямото затваряне и страхът от неизвестното са накарали българите да търсят подкрепа в антидепресанти и психотропни лекарства. Това показва и проучване на Националния център за опазване на общественото здраве и анализи - "Психично-здравни аспекти на епидемията от COVId-19 в България“.

Изследването сравнява данни от началото на пандемията с данните от 2019 година.

Резултатите показват, че епидемията е повишила нивата на тревожност сред хората, както и агресията, автоагресията и психопатогенните черти

на информационната среда. От НЦОЗА са направили анализ на данните от продажбите на психотропни медикаменти (бензодиазепини, антидепресанти и фитопрепарати, които имат ефект върху тревожността и депресията). Забелязва се отчетлива тенденция на увеличена продажба на такива медикаменти през месец март, когато беше обявено извънредното положение у нас заради COVID-19. Най-много продажби има в групата на транквилизаторите, които намаляват тревожността при всекидневен прием. За март 2020 г. увеличението е с 22.6% спрямо същия месец на 2019 г. Отчетени са около 208 хил. продадени опаковки през март 2020 г., съобщава "Монитор".

Данните показват очевидно по-висока продажба на хидроксизина, който е леснодостъпен. Продажбите от него стигат до около 100 000 опаковки, което е с 39.5% повече, сравнено през март 2020 г. с март 2019 г. Има ръст и в медикаментите, които се изписват със специален режим - така наречената зелена рецепта. През март 2020 година са продадени с 24,6% повече опаковки клоназепам в сравнение с март 2019 година.

От НЦОЗА са отчели и значително повишено търсене през първите три месеца на 2020 година на антидепресантите. Увеличението е плавно, за януари е 2,4%, за февруари вече ръстът е с 14,14%. Най-висок е процентът продажби през март 2020 г. - 23.6%, сравнено със същия месец на 2019 г..

В проучването е отделено и специално място на препаратите на билкова основа, които имат антитревожен ефект. Оказва се, че хората с по-голяма лекота посягат към тези изделия. Продажбите на сухия екстракт от жълт кантарион за първите три месеца на 2020 г. са се увеличили двойно - от 41 до 53%. С близо 29% пък е нараснала продажбата на друг леснодостъпен и широко изписван в България комбиниран медикамент, посочват още от НЦОЗА.

Ръстът на продажбите на психотропни медикаменти е най-отчетлив през месец март, което съвпада с началото на епидемията и обявяването на извънредно положение. Част от причините за това вероятно са свързани с увеличаване на броя на хората, които имат необходимост от медикаменти, намаляващи тревожността, както и заради презапасяване от лица с хронични заболявания. След това през април и май се наблюдава намаляване на продажбите

Това може да се обясни с ограничения достъп до специалисти заради въведените рестриктивни мерки, както и самоизолацията.

Едновременно с увеличеното търсене на медикаменти, които повлияват тревожността, се наблюдава спад на посещения при психиатър и невролог в извънболничната помощ, както и остри интоксикации с психоактивни вещества в България.

По данни на Здравната каса за изследвания период (януари-март 2019/2020 г.) посещенията при невролог и психиатър са намалели с 12%. Причината за това най- вероятно е страхът от зараза при посещение на лечебни заведения. Това се потвърждава и от увеличената продажба на медикаменти, които могат да бъдат закупени и без рецепта от специалист.

За разлика от тези данни се установява повишение на острите интоксикации с психоактивни вещества с 11.3%, дължащи се най-вече на увеличената злоупотреба с алкохол. От НЦОЗА обясняват това с повишената консумация по време на епидемичната обстановка. Съществуват категорични доказателства, че употребата на алкохол и наркотици, слабата икономическа сигурност, както и бедността са рискови фактори за проява на насилие.

Експертите отчитат ръст и на агресията

Изолацията неминуемо се е отразила и е повишила агресията в страната, отчитат още от НЦОЗА. Оттам посочват, че по данни да фондация "Анимус“ сигналите, подадени на националната телефонна линия, са се увеличили с 12%, 480 жени са сигнализирали за домашно насилие от началото на извънредното положение. По данни на МВР броят на издадените съдебни заповеди за защита в София рязко се е увеличил през февруари 2020 г. в сравнение с януари 2020 г. - 63 спрямо 37; съответно през февруари 2019.

Среднодневно с 18% са се увеличили сигналите за домашно насилие на тел. 112 за времето на извънредното положение по данни на МВР. От Националния център за обществено здраве и анализи събират и обработват данни за цялата 2020 година, които предстои да представят официално.

Последствията от Ковид ще са по-тежки за психиката на хората, отколкото на физиката. Това мнение изрази пред "Монитор“ доц. д-р Христо Хинков, директор на Националния център за обществено здраве и анализи.

"Някак си обществото дава жертва и тази жертва е невъзвратима. Това е най-страшното. Епидемията ще си отиде, смъртността ще намалее и хората ще се върнат към нормалното, но въздействията върху психиката ще останат, въздействията върху психиката ще бъдат много по-тежки“, обясни пред "Монитор“ той. Д-р Хинков посъветва хората да избягват "понятия като новото нормално например“ като един от начините за справяне с последствията от пандемията.

"Няма такова нещо. Има едно нормално нещо - има норма и патология. Границите не бива да се релативизират. Не може нормата да се релативизира в нова норма, защото това означава някаква манипулация, някакво налагане на нов ред. Който се маскира зад медицинската заплаха. Това е нещо, което е много сериозно. Аз имам чувството, че у нас все пак има здрав разум и това независимо от дезорганизацията в управлението на кризата - това съм го казвал и друг път . Нас епидемията ни завари по бели гащи, но струва ми се, че здравият разум надделява и започваме да се справяме по-добре“, категоричен бе той. Според доц. Хинков обаче редуването на затягане и разхлабване на мерките е добър вариант за удържане на положението.

"Имаше една такива препоръка на един специалист от СЗО, който беше въвел понятие "чукай танца“. Стратегията на "чукай танца“ - чук означава локдаун, затваряне, след което освобождаване на мерките и пулсиращо да се стигне до точката, в която този вирус ще се омаломощи и постепенно ще изчезне. Чрез ваксинация, разбира се, чрез такива мерки, само ваксините няма... погрешно е становището, че ваксините ще решат проблема 100%, защото междувременно, докато ние ваксинираме хората, които са пренебрежимо малко засега у нас - говоря за имунизираните с две дози, хората се разболяват, преболедуват и си създават имунитет и това се казва. Нямаше много акцент върху този факт, този аспект на епидемията, хората започнаха да се съмняват. Като че ли се налага становището, че всички трябва да се ваксинират и ако не се ваксинират, тази епидемия няма да си отиде. Не бива да се създава настроението, че нещата са апокалиптични, че не ни очаква нищо хубаво. Това е много опасно“, обясни още шефът на НЦОЗА.


Още по темата: общо новини по темата: 17024
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/2838 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: