ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
От коронавирус почина най-високопоставеният предател на комунистическия блок
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:12 / 17.02.2021Коментари (0)12451
©
Той е най-високопоставеният представител на комунистическите тайни служби, който дезертира и преминава на страната на Запада. Генерал Йон Михай Пачепа е сред ръководителите на "Секуритате", зловещата политическа полиция на комунистическа Румъния. През 1978 година решава да избяга. Живее в Съединените щати до 92-годишна възраст. Миналата неделя най-високопоставеният предател на комунистическия блок почина след усложнения от COVID-19.

За смъртта му съобщи Роналд Ричлак, неговият съавтор на излязлата през 2013 г. книга "Дезинформацията: Бивш шпионин разкрива тайни тактики за подкопаване на свободата, натиск срещу религията и насърчаване на тероризма". Той каза пред Радио Свободна Европа, че Пачепа е починал на 14 февруари в болница, без да уточнява къде точно в САЩ.

Няма официално съобщение за смъртта на Пачепа. Ричлак казва, че е научил за това от дългогодишната му съпруга. Предишния ден той е разговарял с бившия генерал. Тогава вече той е бил с влошено състояние.

Пачепа се присъединява към Секуритате през 1951 година и бързо израства в йерархията. Той стига до генералски чин и става съветник на диктатора Николае Чаушеску.

Започва нов живот в САЩ с фалшива самоличност и правителствена охрана.

След като бяга в САЩ, той получава политическо убежище от президента Джими Картър. Започва нов живот с фалшива самоличност и правителствена охрана. Налага му се два пъти да сменя идентичността си, тъй като новото му име е разкрито. Появиха се публикации, според които Чаушеску е предлагал 1 милион долара награда за информация, която може да доведе до залавянето или убийството на предателя.

През 1987 г. Пачепа публикува мемоари със заглавие "Червени хоризонти: хрониките на един комунистически шпионин", която е преведена на румънски и в Румъния започват да се разпространяват контрабандни копия.

Година по-късно книгата се превръща в радио сериал, който е излъчван от румънската служба на Радио Свободна Европа. През декември 1989 г. Румъния е обхваната от масови протести, Чаушеску е арестуван и разстрелян, след произнесена набързо присъда от трибунал. По време на процеса са били четени откъси от мемоарите на Пачепа.

"Както и да го гледаме, неговата книга "Червени хоризонти" допринесе за демаскирането на голямата лъжа. След като обръща гръб на диктатурата, на която е служил, той става непримирим противник на комунизма", казва Владимир Тишманеану, политолог от Университета в Мериленд, в коментар за румънската служба на Радио Свободна Европа.

През 2009 г. Пачепа издава книга със спомени, озаглавена "Лице в лице". Тя включва серия от интервюта с румънския журналист Лучия Лонгин. През 2013 г. Пачепа и Ричлак издават книгата "Дезинформация", в която описват как КГБ и тайните служби на другите комунистически страни са работили за разпространението на дезинформация и как са "пробутвали" фалшиви новини в западни медии.

В книгата Пачепа разказва как Съветският съюз дирижира в продължение на десетилетия антиизраелска и антиамериканска пропаганда в Близкия Изток. Според него част от резултата е и днешният ислямистки тероризъм.

"Преди да напусна Румъния завинаги през 1978 г., Секуритате беше изпратила около 500 агенти под прикритие в различни мюсюлмански страни. Повечето бяха духовни служители, инженери, доктори, учители", казва Пачепа в едно от малкото си интервюта пред Радио Свободна Европа през 2013 г.

Пачепа си спомня, че е получил инструкции от Съветския съюз. В тях са били описани първите дезинформационни кампании, още от времето на царска Русия.

"Царският антисемитизъм в Русия доведе до погроми срещу евреи. Нацисткият антисемитизъм доведе до Холокоста. Съветският антисемитизъм създаде съвременния международен тероризъм", казва той пред РСЕ.

Пачепа е вярващ католик. Години след бягството си на Запад, той обяснява, че сред основните причини за решението му е получена от Чаушеску заповед да убие ръководителите на румънската служба на Радио Свободна Европа.

Първият брак на Пачепа в Румъния приключва още преди бягството. В САЩ той има втора съпруга и вече пораснала дъщеря.


Още по темата: общо новини по темата: 17024
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/2838 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: