ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Цвета Караянчева присъства на тържественото отбелязване на 143 години Първи градски съвет в Карлово
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:02 / 16.01.2021Коментари (0)3787
©
С приемане на почетен караул от 61-ва Стрямска механизирана бригада от председателя на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева, на площад "Васил Левски“ в Карлово започна тържественото отбелязване на 143 години от избора на първия в страната Градски съвет.

След преминаване в тържествен марш, председателят на Народното събрание, кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, народните представители генерал Константин Попов – председател на Парламентарната комисия по отбрана, Борис Ячев – председател на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика, Красимир Ципов, Данка Зидарова-Люртова и Веска Ненчева, председателят на Общинския съвет Доньо Тодоров, заместник-областният управител на Пловдивска област Димитър Керин, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада – бригаден генерал Деян Дешков, общински съветници и общественици положиха цветя пред паметника на Васил Левски.

Водосвет за здраве и благополучие на Карлово и неговите жители в храм "Свети Николай“ отслужи Негово Високоблагоговейнство отец Марко Тодоров - архиерейски наместник на Карловската духовна околия.

Пред паметната плоча на храма слово-ретроспекция за случилото преди и по време на избора на Първия градски съвет, произнесе Калина Несторова – уредник в Исторически музей - Карлово.

Цветя бяха положени и пред паметната плоча на дома на Васил Караиванов – първият демократично избран кмет на града.

Шествието, водено от военния духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада, стигна до паметната плоча на Васил Караиванов на сградата на Община Карлово. Положени бяха венци от името на държавни и общински институции. За живота и дейността на В. Караиванов припомни неговият правнук Стефан Караиванов.

На тържественото заседание на Общинския съвет в зала "Васил Караиванов“ исторически обзор на събитията от началото на януари 1878 година в Карлово направи Мария Деянова – директор на Историческия музей в града.

Приветствия поднесоха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, председателят на ОбС Доньо Тодоров, бригаден генерал Деян Дешков и кметът на общината д-р Емил Кабаиванов.

Председателят на Народното събрание припомни, че още с първите си стъпки избраният съвет на Карлово доказва, че се води от идеите на Възраждането и национално-освободителното движение. Още в първите дни на свободата членовете на съвета посвещават силите си на това да окажат подкрепа на вдовиците и сираците, оцелели по време на Страшното през лятото на 1877 година в Карлово. "…Да бъдеш наследник на тези светли имена и възрожденски личности е гордост, но и огромна отговорност за днешните управници на Карлово!“, подчерта Цвета Караянчева.

"… Днешният ден е ден на почит и преклонение пред паметта на нашите предци, които направиха възможно Карлово да бъде първият град с демократично избран Градски съвет. Днешният ден за всички карловци е и ден на гордост, защото са малко градовете в България, в които в началото на всяка календарна година идват първите държавници. Но днешният ден за нас е и ден за самооценка и размисъл: какво ние – като дух, като енергия, като мисъл – ще допринесем за развитието на нашия град и нашата община?.. Нека онази страна на везната, в която е нашият принос, да тежи все повече и повече! Да бъде вечна паметта на нашите предци, които положиха началото на местното самоуправление в Карловската долина! Честит празник!“, каза в приветствието си д-р Кабаиванов.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Нови данни за археологическите разкопки на "Източната порта"
Стрелба по Роберт Фицо
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: