ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Проф. Богов: Има данни за отхвърляне на бъбрек след боледуване от Covid-19
Автор: Екип Plovdiv24.bg 22:18 / 08.01.2021Коментари (0)3820
©
Цветана Димитрова от Казанлък е с трансплантиран бъбрек преди две години от екип на болница "Лозенец“. Преди дни постъпва в тежко състояние с чревна инфекция в Клиниката по нефрология на Александровска болница. Тя е стар пациент на Клиниката по нефрология и трансплантация, защото след трансплантацията е проследявана от екипа на проф. Емил Паскалев. Проф. Паскалев напусна болницата в края на миналата година, след като подаде оставка като началник на Клиниката заради това, че тя беше преобразувана временно за лечение на пациенти с Covid-19, а ръководството на болницата взе решение от ноември пациентите да се преместят в Клиниката по нефрология.

"Нямам никакви притеснения относно проследяването ми от новия състав на Клиниката по нефрология, за мен лично всичко е наред“, каза пред БНР Цветана:

"Притеснявам се от коронавируса, защото за нас, като пациенти на имуносупресия, една малка инфекция може да влоши състоянието ни. Но тук мисля, че са взети всички необходими мерки. Не съм с коронавирус. Не се притеснявам и как ще се проследявам след изписването ми от болницата. Хората се притесняват, защото не познават екипа на тази клиника, но за мен лично екипът си е прекрасен. Екипът си работи, така какво аз си го помня - без значение кой пациент е насреща“. Проф. Борис Богов

"В света вече има бъбречно трансплантирани пациенти, които са отхвърлили органа след като преболедуват Covid-19. Тези случаи се проследяват на базата на един общ регистър на трансплантирани пациенти с Covid- 19 за цял свят. За страните от Европейския съюз тази база данни е ситуирана в Нидерландия. Ние още нямаме такъв случай“, съобщи пред БНР директорът на Александровска болница проф. д-р Борис Богов.

"В момента има трансплантирана пациентка в болницата в Петрич, която е с коронавирус, но тя от 4 години е на диализа отново, защото е отхвърлила бъбрека отдавна. Аз лично съм запознат със случая от колегите“. Това съобщи още пред БНР проф. Богов.Той поясни, че има опасност от отхвърляне на орган зарази заболяване с Covid – 19, защото вирусът влошава състоянието им. Изискват се компетентности, защото трябва да се промени имуносупресивната терапия.

Директорът на Александровска болница посочи, че в момента всички бъбречно-трансплантирани пациенти продължават да се проследяват в Диспансера на болницата, преместени от Клиниката по нефрология и трансплантация в Клиниката по нефрология. На ден за амбулаторни процедури преминават по 10 до 20 трансплантирани.

"Заради приема на трансплантираните пациенти Клиниката, която разполага с 34 легла, се разделя наполовина, така че да няма никаква опасност от внасяне на коронавируса при бъбречно трансплантираните. Те минават през отделен вход и имат отделен санитарен възел. А също и заради отчетеният страх у тях, след като проф. Паскалев напусна Клиниката като ръководител. На този етап, в който няма разрешен планов прием, леглата са достатъчни“, посочи още проф. Богов.

Екипът на проф. Паскалев е заменен с нов екип, воден от д-р Михаил Димитров, част от предишния екип, както и още петима нефролози, обслужващи и двете клиники.

"Седем трансплантирани пациенти са преминали и през Covid отделението на болницата. Пациентът е постъпил в тежко състояние, с отказал бъбрек, с тежки белодробни промени, с дихателна недостатъчност, мисля че късно е била потърсена медицинска помощ“, поясни още директорът на болницата.

Нито един протокол за скъпоструващото лечение на болните не е закъснял и той се получава от пациентите, както и досега, от Диспансера към Клиниката по нефрология на всеки три месеца, каквото е указанието на Министерство на здравеопазването.

До един месец всички около 750 досиета на пациенти, които са към Диспансера ще бъдат дигитализирани.

Екипът на Клиниката по нефрология подготвя три трансплантации на бъбрек от жив донор.

"Много е радостно, е че за помощ към Клиниката се отзова 70-годишният бивш началник на Клиниката по нефрология и трансплантация доц. Пенчо Симеонов. Той ще идва от диализното отделение в Дупница, където все още работи, за да помага на трансплантираните пациенти“ , каза проф. Богов.


Още по темата: общо новини по темата: 17015
28.03.2024 »
27.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2836 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: