ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Началникът на РИО – Пловдив: Тъжно ми е, когато минавам покрай празните училища
Автор: Диана Бикова 18:00 / 02.01.2021Коментари (3)17065
© Plovdiv24.bg
За началника на Регионалния инспекторат по образование – Пловдив Иванка Киркова отиващата си година е изключително трудна. Всеки път се питала: "Този път ще се справим ли?"

В интервю за Plovdiv24.bg просветната шефка разказа, че системата е доста сложна, тъй като включва 193 училища, 164 детски градини  с 5 и 6-годишни дечица, които подлежат на задължително обучение, както и няколко хиляди учители в училища и в детски градини.

"Всички ние в моменти трябваше да работим като един. Аз съм изключително благодарна, че в голяма степен сме се справили, което го показват фактите. Притеснявах се, че резултатите от външните оценявания на нашите ученици ще са много по-ниски, но реално нямаше такъв проблем – те са почти еквивалентни с тези от миналата година. Притеснявах се как ще организираме държавните зрелостни изпити – дали ще има квестори в залите, дали ще дойдат учениците, но всичко мина по-добре от очакваното и системата отново си свърши работата" – сподели тя.

Според Киркова, РИО - Пловдив е направило добър план прием. В началото е получена информация за около 700-900 ученици, които не са подали заявления за участие в първо класиране. Включен е целият ресурс и, благодарение на директорите на основните училища, в които тези ученици са учили, благодарение на кметовете по места, на партньорите по механизма за обхват и експертите от РИО, е проучен проблемът на всеки ученик поотделно. В резултат – по-малко от 100 деца не са записани, като повечето от тях са в чужбина със семействата си.

През цялата година не е прекъснато извършването на т. нар. легализация на дипломи, най-малкото защото с тях се вади свидетелство за управление на МПС.

"Бяхме много ангажирани с тази дейност през всички летни месеци, по време на пандемията, това продължава и сега, защото много българи се връщат в страната" – уточни просветната шефка.

От месец март увеличението на желаещите да се върнат е няколко пъти. Като пример посочи също, че тази учебна година има 90 000 ученици на територията на областта във всички форми на обучение, а миналата година са били около 70 000.

Сподели, че й е много тъжно, когато минава покрай празните училища.

"Всеки се страхува за здравето си. Нямаше напрежение и нямаше нещо, което да ме накара да апелирам към затваряне на училищата" – обясни защо е гласувала с "въздържал се" на заседанието на Медицинския щаб към Областния кризисен щаб, на което беше взето решение за последното удължаване на онлайн обучението в региона преди здравният министър да издаде заповед за това за цялата страна.

Входните нива за учебната 2020/2021 като цяло са били по-ниски, но причините за това са много. Киркова коментира, че като цяло, образователната система е все по-готова за дистанционно онлайн обучение. С 2% е повишена обезпечеността с устройства на учениците в цялата област.

"87% от учениците в начален етап разполагат с технически устройства, 90% - в прогимназиален етап, близо 98% - в гимназиален. През януари ще имаме ново проучване и съм убедена, че ще подобрим този показател" – каза тя.

МОН прави всичко възможно и са преведени чувствителни средства за закупуване на техника, а последно е направен превод за закупуване на пречистватели за въздуха.

Друга тема на интервюто бяха платформите чрез които се извършва онлайн обучението и как първокласните се справят.

"Началните учители са много отговорни, много дисциплинирани. Без подкрепата на родителите, без родителят да замести учителя и да хване ръката на детето, и ако се скъса връзката детска градина – училище – родители, няма да има никакви резултати" – категорична е тя.

Киркова сподели, че наскоро е прочела разказ на Айзък Азимов – "Колко хубаво им е било". Писан е през 1951 г., а действието се развива през 2157 година, когато не знаят какво е книга, училище, където всички деца са заедно, а учителят е човек.

"Ние сме щастливци, че в момента дори, зад устройството, нашите ученици имат връзка с учители, с хора, с човеци, които в много голям процент се раздават и работят от сърце и душа. Благодаря им на всички тях и съм убедена, че учителите са с мисия и ще направят всичко, което е по силите им, включително – да работят през ваканцията и лятото, и съботи и недели ако трябва, за да могат, когато настъпи подходящото време, когато децата се върнат в училище, да могат да компенсират в най-голяма степен" – каза просветната шефка.

За новата 2021 г. Иванка Киркова пожелава здраве, много светлина, много доброта и всеки да намери подкрепа в човека до себе си.

Цялото интервю гледайте в прикаченото видео!



Още по темата: общо новини по темата: 17024
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/2838 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
И на мен ми е тъжно да има само некадърни назначени там и в училищата но така е...
на 02.01.2021 г.
+2
 
 
стига певземаници,събираш точки и не ти пука даже
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Детско-юношески футбол
Парламентарни избори 2024
Аматьорски футбол
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: