ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Шефът на НЗОК на крака в Пловдив заради МБАЛ "Св. Мина"
Автор: Диана Бикова 14:41 / 27.11.2020Коментари (1)4157
© Plovdiv24.bg
Нов момент от драмата с ковид болницата "Св. Мина“ стана известен след посещението на управителя на НЗОК проф. Д-р Петко Салчев в Пловдив днес. Както по-рано съобщихме той е посетил община Пловдив, а след това е провел разговор и с областния управител Дани Каназирева.

Оказва се, че преди два дни директорът на РЗОК е предложил неусвоените от "Св. Пантелеймон" 372 709 лв. да бъдат прехвърлени на "Св. Мина". Трансферът е възможен и допустим съгласно Националния рамков договор и нормативната уредба на НЗОК, коментира проф. Салчев. Каква точно сума може да се прехвърли, зависело от споразумението между управителите на двете общински лечебници. 

"Увеличаването на средствата за "Св. Мина" е за сметка на прехвърляне на свободни средства от другата общинска болница. Това означава, че неусвоените средства от едната болница поради това, че тя няма пълен обем на дейност, могат да бъдат прехвърлени на "Св. Мина", така че те да могат да извършват дейността, която имат в момента. И двете болници нямат на 100 процента натовареност, тъй че не може да се говори, че нямат достатъчно средства" - каза той. 

Салчев обясни, че има неусвоени средства, тъй като някои болници не извършват в пълен обем дейностите си. "Ако до края на годината тези болници не се споразумеят, там, където имат затруднения, да се прехвърлят средства или легла, тогава тези средства ще останат неусвоени. Тези средства са насочени за лечението на гражданите, подсигурени са, зависи как е организирана работата на в лечебните заведения и как се осигурява помощта на гражданите.

Има средства, има достатъчно свободни легла, проблемът е със специалистите. НЗОК не може да плаща за лечение на пациенти, където няма нито един лекар. За отделение без лекари, само с медицинска сестра и присъствие на доброволци, няма как да бъде плащано, тъй че организацията зависи от лечебните заведения. Средства има" - подчерта шефът на касата.

Според него, бившата Първа градска болница не би трябвало да има проблеми от финансова гледна точка, тъй като вчера той е подписал и са изплатени над 237 000 лева на "Св. Мина" за 2015/2016 г. във връзка с неразплатените дейности. 

В лечебното заведение ще има 60 легла за пациенти с ковид. РЗИ е изготвила анекс към предишната си заповед за новия брой легла и сега се изчаква управителят на болницата да го подпише. "Това означава, че за всеки пациент, който бъде приет там, ще бъдат заплатени съответните средства по клиничната пътека" - каза той. 

Проф. Салчев обяви, че "Св. Мина" не е достигнала на 100 процента определения лимит и в болницата има 40 на сто използваемост леглата, поради което не могат да дадат надлимитни средства. "Справянето с проблема не е само в правомощията на общината, тъй като ние проведохме много добър разговор в общината, те разбраха нещата. Справянето с проблема е в управлението на двете болници" - допълни той.

При общ лимит от 325 507 лв. към 22 ноември болница "Св. Мина" е достигнала лимит 275 982 лв., съобщи областният управител Дани Каназирева, позовавайки се на данни от управителя на РЗОК Пловдив Йорданка Караиванова. Два дни по-късно на общината е предложен вариант икономисаните средства от "Св. Пантелеймон" да бъдат прехвърлени на "Св. Мина". 

"Абсолютно излишен беше този драматизъм. В тази кризисна ситуация най-лесното е да обвиняваш държавните институции и отговорността да я носи друг. В случая проблем нямаше" - коментира Каназирева. По нейни данни, в "Св. Мина" са лекувани 99 пациенти с ковид-19 и са били усвоени 118 800 лв. 

Областният управител отправи апел да се затвори страницата с бившата Първа градска, тъй като на територията на област Пловдив работят още 19 болници и при тях също има проблеми, които се решават. 

Прехвърлянето на средства от едната към другата общинска болница трябва да стане с решение на Общинския съвет, обяви Каназирева. Според проф. Салчев обаче това става със споразумение между двете болници. "Не зависи от колегите от общината, те само трябва да подкрепят управителите на двете болници да се споразумеят, но не се изисква специално решение", каза той.

Каназирева и Салчев обсъдиха финансирането и организацията на триажните зони, които предстои да се разкрият в Медицинските центрове и ДКЦ-та в Пловдив и областта. В  понеделник ще стане ясно къде и колко ще са. "НЗОК ще плаща по 30 000 лева на месец. Триажните центрове ще бъдат разкрити на територията на МЦ и ДКЦ, които разполагат със собствена лаборатория и рентгеново отделение. Тъй че ние действаме по плана, който е определен от държавата и от правителството", посочи проф. Салчев.


Още по темата: общо новини по темата: 17015
28.03.2024 »
27.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2836 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
ГЛУПАКА-КМЕТА ДИМИТРОВ НАЛИ СЕ ИЗЦЕПИ,ЧЕ ЩЕ ИМА Б-ЦА.КЪДЕ СЕ СКРИ ТОЗИ МАЛУМНИК.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Концесия на стадион "Локомотив"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: