ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Мангъров: Налага се да спазвам правилата, въпреки че са абсурдни
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:14 / 24.11.2020Коментари (19)14406
©
Доц. Атанас Мангъров е инфекционист и шеф на COVID клиниката към Инфекциозна болница. В началото на ноември заедно с други лекари, критици на въведените от правителството и щаба мерки срещу коронавируса, създадоха Български алианс на лекари. Ето какво в интервю пред "24 часа".

- Доц. Мангъров, с какви предизвикателства се сблъскахте като шеф на COVID клиниката в Инфекциозна болница?


- Нося отговорност вече за това, което се случва в клиниката. Тя е пълна, има 80 легла, непрекъснато се изписват и приемат нови хора. Тези, които се нуждаят от кислород и по-специални грижи, са 30 души. Останалите при добро медицинско наблюдение биха могли да си бъдат и вкъщи. Това са предимно възрастни с придружаващи заболявания, които се страхуват, че ако останат у дома, ще имат проблеми и няма кой да се погрижи за тях.

Най-големият проблем сега е, че когато човек се окаже положителен и остане вкъщи, ако нещо му се случи, единственият начин да получи медицинска помощ е да се обади на 112 и да го вкарат в болница, защото личният му лекар законово няма право да го гледа. Ако отиде да го види, той става контактен и трябва да се самоизолира. Това е административна глупост, която блокира системата. Направено е да се ограничи разпространението, но е абсурдно - всеки, който има температура и се чувства зле, да иска да влиза в болница, защото няма друг начин да бъде гледан.

- Има ли млади хора, настанени в болница?

- Повечето от младите в болниците са там, защото са уплашени. По тази причина, която ви казах. Коронавирусът засяга всички възрастови групи, като при децата и младите не протича тежко. Тежко протича при тези на възраст или с тежки придружаващи заболявания. Нека не се опитваме да въвеждаме, че това заболяване засяга и млади хора и при тях може да протече тежко. Това са само инсинуации, които нямат нищо общо с действителността.

- Влизате при болните само с маска и престилка, дори без ръкавици. Защо?

- Мия си ръцете по много пъти на ден и не обичам да слагам ръкавици, защото се алергизирам. Здравата човешка кожа е достатъчно добра бариера срещу проникването на вируса. Когато влизам в отделението, спазвам всички мерки. Не нося гащеризони. Те са безсмислени, защото са предназначени за влизане при болни с особено опасни инфекции. Слагам изолационна престилка, маска и шлем понякога. От това има нужда човек, който влиза в контакт с болни от COVID.

- Колегите ви критикуват ли ви за това?

- Те действат по същия начин. Някои, които имат страхове, се екипират от главата до петите. Мерките, необходими при работа с инфекция като COVID-19, са изолационна престилка, калцуни, маска и евентуално шлем. Може и ръкавици, но не е фатално.

- С колко заболели се срещате на ден?

-Поне по 80, защото минавам визитация в клиниката. Като сложим и тези в амбулаторията, стават и повече.

- Колко души сте излекували от COVID-19?

- Нито един, защото това е заболяване, за което дефинитивно лечение няма. Това е вирусна инфекция, която е самоограничаващо заболяване - минава от само себе си. Нещо, с което имунната система на всеки човек се справя самостоятелно. В малък процент от случаите, за съжаление, неуспешно. Всъщност това, което трябва да направим при тези хора, е да предоставим достатъчно добри грижи. Няма нещо, което да дадем на човек с COVID и да очакваме, че ще му мине.

Тези хора се нуждаят от покой, рехидратация, по възможност да се хранят качествено, защото обикновено идват без апетит с гадене и трудно приемат храна и течности. Ако са обезводнени, да се рехидратират венозно, като профилактика на вътрекръвното кръвосъсирване, което е част от патогенезата на COVID, могат да се дават някакви антиагреганти, най-често аспирин или антистенокардин и да им се обясни, че температурата, която я има в част от случаите, не е нещо, което на всяка цена трябва да се сваля.

Тя е физиологична защитна реакция, с която човек се бори с инфекцията и като се сваля тази температура, на заболелия не му се помага, а му се пречи. Нужно е да се обясни на хората, че трябва да стискат, колкото могат. Ако не могат да спят от висока температура, да се даде нещо, защото наспиването също е част от лечението.

- Кога пациент с COVID трябва да влезе в болница?

- Когато има нужда от кислород. Когато има тежка дихателна недостатъчност - учестено дишане, посиняване и учестена сърдечна дейност. Най-добре тези признаци да се проверят от лекар, който да прецени дали има нужда от болнично лечение. Липсата на такава преценка от лекар води, че всеки изплашен от затруденно дишане влиза в болница.

- Как си обяснявате смъртните случаи на млади хора без съпътстващи заболявания?

- При всяка епидемия от нов вирус има такива, но при пандемията от COVID тези случаи са изключение, не правило. Правилото е, че този вирус отнася възрастни хора с купища придружаващи заболявания.

- Възможно ли е да изкараме заразата безсимптомно, без да разберем и в следващия момент да се окаже, че вече имаме дори антитела?

- В 80% от случаите COVID протича безсимптомно. Тоест човек не разбира, че го кара. Случаите на симптомно протичане на заболяването са около 20%, като повечето симптоми са грипоподобни - температура, отпадналост, болки по мускулите, общо неразположение. В 2-3% заболяването може да протече много тежко с дихателна недостатъчност, което да налага болнично лечение и интензивни грижи.

- Една от очакваните ваксини срещу коронавируса е вече готова и дава 90% ефективност. 37% от българите обаче казват, че не биха се ваксинирали. Вие бихте ли си сложили ваксина срещу COVID-19?

- Ако е достатъчно добра ваксина и има достатъчно данни, че е изпитана и безопасна, бих си сложил. Към дадения момент обаче такава ваксина все още няма.

- Кои хора имат нуждата от такава ваксина?

- Най-вече възрастните, които живеят в домове. Също и тези, които са най-застрашени за най-тежко протичане на този вирус, и то само ако имат желание за това. Трябва да бъдат ваксинирани само рисковите контингенти

- Още ли сте на мнение, че трябва да изградим групов имунитет?

- Нямаме друг избор. Дори при ваксината, за която говорим, при масова имунизация нейната цел е да се създаде такъв групов имунитет. Това е принципът на всяка имунизация. Ако по време на самия вирус не може да се изгради естествен имунитет, ще го получим с имунизация. Този е начинът да се спре епидемия.

- Какви са грешките на правителството?

- Грешките на правителството са, че се опита под натиска на т.нар. щаб да въвежда мерки, които са алогични и са в противовес с правилата на епидемиологията. Които доведоха и до недоверие към тези мерки. Много по-разумно би било на хората да се обяснява в прав текст от какво има смисъл и от какво не. Ако не се насаждаше страх с ежедневните бюлетини и брифинги, хората можеха да са много по-спокойни. Психозата щеше да е по-малка.

- Какви мерки предлагате вие за справяне с коронакризата?

- Трябва да се върнем до основите на епидемиологията. Хората, които са болни, да си стоят вкъщи. Ако са много болни - да влизат в болница, а всички останали да работят и да живеят нормално. Лекарите да се върнат към задълженията си. В някои страни действаха по този начин и виждате, че там нищо лошо не се случи. Това, което говори в полза на действията на правителството и този по-либерален подход, който беше наложен, е, че нашата икономика е в много по-добро състояние, отколкото икономиките на други страни, където тези мерки бяха налагани много стриктно.

- Като противник на мерките срещу коронавируса бихте ли се изолирали за 14 дни, ако се заразите?

- Всеки ден съм контактен с поне стотина души. Би трябвало ден и нощ да се крия някъде и да не си показвам носа. Съгласно тези невероятно глупави правила, които бяха въведени, аз трябваше да не си показвам носа навън, защото непрекъснато съм контактен с положителен за COVID. Тези мерки могат да бъдат налагани за особено опасна инфекция. Докато тази не е такава.

- Но ако вие се заразите, ще стоите ли 14 дни заключен вкъщи?

- Ако се заразя, ще трябва да спазвам правилата и да си стоя вкъщи. Но тези правила са абсурдни. Когато човек се окаже положителен и има симптоми, изследва се. Той е заразен поне 3-4 дни, преди да се проявят клиничните симптоми. Докато се изследва и получи резултатите, това са още поне 2 дни. Общо стават 6 дни, в които един доказано заразен е живял свободно сред обществото. Тоест какъв е смисълът, когато се окаже положителен, да го затваряме и изолираме? Налагането на тези епидемиологични абсурди е пагубно и заради тях хората остават без медицинско обслужване.


Още по темата: общо новини по темата: 17009
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
06.03.2024 »
06.03.2024 »
предишна страница [ 1/2835 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Няма да коментирам защото бях заплашена от превърженик че ще бъда ;една от първите ; дасам се готвела така и не разбрах за какво но беше ми написано и затова няма дасе присъединя зада коментирам . Внимавайте какво пишете зада несте вторите вие.
0
 
 
Мангъров, ти си мъж! Имаш чест и достойнство! Стой зад думите си и си скъсай дипломата! Сам се закани да го направиш, ако вирусът не изчезне юни!
0
 
 
Ами като ти плащат, как няма да ги спазваш.....откачалник
Защо нямате тема за избора на генерален секретар на ООН?
на 24.11.2020 г.
+1
 
 
Дръж здраво, Мангъров. Тия от щаба са невежи за инф.болести и са вредни за България. Бокови пионки, послушковци на заплата. Ще отговарят един ден пред съда, няма измъкване.
-3
 
 
Нещо му се промени физиономията.Не се хили като сварена глава.
-4
 
 
Дано пак се заразиш и да пукнеш,говедо недоклатено)
-2
 
 
Нали вече е шеф, защо приема или не изписва тези, които не са болнично лечение, сам твърди, че 50 човека не са за там в неговото отделение? Това показва, че само говори глупости.
+2
 
 
Не министър на здравеопазването,прекалено е малка тази длъжност за такъв капацитет. Мангъров трябва да е новият шеф на световната здравна организация
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Акция "Наглец" на Plovdiv24.bg срещу неправилното паркиране
Вдигане на тежести - състезания и подготовка
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: