ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Кое кара туршията да втаса по-бързо?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:01 / 23.11.2020Коментари (0)17309
©
Туршиеното време отдавна започна, а някои по-големи мераклии дори вече преполовиха зимнината. Ако обаче не сте от тях и все пак съжалявате, че не сте се сетили навреме, не се тревожете. Зимата е дълга, а и има доста хитрини, с които ще успеете да направите туршията и сега.

Ракията помага за втасването

Ракията и туршията са вечните приятели на българската трапеза, но освен да ги консумираме заедно, двете са идеален тандем и още преди да стигнат до трапезата. Една супена лъжица ракия в буркана с туршия или краставички ще накара зимнината да втаса за около 10 дни. Останалото си го знаете - към зеленчуците добавяте черен пипер, дафинов лист и 1 супена лъжица морска сол, както е по стандарт. Най-добре е да оставите бурканите на слънце за 2 - 3 дни, за да помътнеят зеленчуците в тях и да започне ферментацията. След това ги приберете на тъмно и хладно място. Освен бърза и вкусна туршията ще стане и трайна, така че ще бъде годна за ядене дълго време.

Бърза и лесна туршия

Тази рецепта е за още по-припрени домакини. Смесете 1:1 оцет и вода и добавете в тях щипка захар и щипка сол. След това поставете в получената саламура желаните зеленчуци - краставици, моркови или смес от различни зарзавати. За да стане по-бързо готова туршията, най-добре нарежете зеленчуците на дребни парчета или направо ги настържете. След 15-20 мин туршията е готова за сервиране и консумация. В същата саламура може да потапяте многократно различни зеленчуци, така че ако семейството или гостите много я харесат и свърши бързичко, може да реагирате с нова.

Когато любимата туршия е готова, разтворете в бидона или буркана натриев бензоат. Той ще прекъсне процеса на ферментация на зеленчуците и ще ги запази крехки и хрупкави. Ако обаче вече е късно за това, не се тревожете, достатъчно е да държите зимнината на студено (може в хладилника) и всичко ще бъде наред.

Ако сега слагате зеле в бидон, не пропускайте да пуснете в него и 5-6 таблетки аспирин. Едва ли това ще облекчи главоболието след дълги запои с ракия и туршия, но със сигурност ще направи зелето по-стегнато и вкусно за дълго време.

Туршията може да стане още по-апетитна и трайна, ако в саламурата добавите суха горчица. Тя ще придаде наситен аромат и вкус на зимнината, а и саламурата може да бъде още по-приятна за пиене, ако обичате такъв тип напитки. По-находчивите домакини може да я използват и за готвене на месо и други печива.

Има много лесен и удобен начин да разберете кога туршията е готова за ядене. След като напълните бидона със зеленчуците и добавите водата и подправките, разбъркайте добре и добавете сурово измито яйце в сместа. Когато то изплува на повърхността - достатъчно е от него да се вижда малка част, колкото 1-2 стотинки, саламурата е готова, информира "24 часа".

Фризерът е измислен за мързеливи домакини.

Изпечете червени чушки, изцедете ги от сока и както са цели и необелени, ги комплектувайте по 5 - 10 (или колкото прецените) в найлонови пакети. След това ги сложете във фризера и ги пазете за зимата. Когато са били на ниски температури, се белят изключително лесно, запазили са вкуса си от лятото и са идеални за всичко - паниране, печене, свежи разядки или добавка към салатата.

Замразете плодове в камерата - без бланширане и печене. Просто ги поставете в найлонови или вакуумни пликове в камерата и им се наслаждавайте през зимата.

Има обаче продукти, които не бива да замразявате. Такива са зеленчуците с високо съдържание на вода като краставици, марули, репички, тиквички. Дори и да ги сложите във фризера и да изглежда, че нищо им няма, веднага щом ги размразите, ще се превърнат в каша.

В списъка с неподходящи зеленчуци попадат и доматите, които променят вкуса си от ниските температури и също не са приятни за директна консумация след това. Но пък са идеални за готвене, така че, ако имате място във фризера и за домати, може да си спестите консервирането им в буркани.


Още по темата: общо новини по темата: 17015
28.03.2024 »
27.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2836 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: