ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Все повече пловдивчани искат да бъдат учители въпреки пандемията
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:54 / 19.11.2020Коментари (0)2145
©
Все повече българи искат да стават учители въпреки пандемията от Covid-19 и това, че образователният сектор е един от най-силно засегнатите. Рекорден брой хора са кандидатствали за учители до момента за програма “Нов път в преподаването" на фондация “Заедно в час". Един от регионите с най-много кандидати е Пловдив с близо 400 желаещи да стават учители. От септември близо 4000 души от цялата страна са заявили интерес към програмата за професионално и лидерско развитие на организацията. Тези цифри са почти двойно на статистиката от последните години и значително надвишават и миналата година, когато организацията отново отчете осезаемо увеличение на желаещите да стават учители. 

"Заедно в час" вече 10 години работи за това всяко дете в България да има достъп до качествено образование и възможност да реализира потенциала си, независимо от средата, в която живее, и социално-икономическия си произход. “Нов път в преподаването" е първата и най-успешна програма на организацията. Участниците в нея получават специално разработени обучения, менторска подкрепа, учителска правоспособност, намиране на позиция в училище, възможности за кариерно развитие, полезни ресурси, професионални контакти и силни приятелства. 

Програма "Нов път в преподаването" работи в региона на Пловдив от 2010 г. През тази учебна година в областта преподават 17 учители от програмата в 14 училища партньори в Пловдив, Първомай, Граф Игнатиево, Караджово, Дълго Поле, Ръжево Конаре, Паничери и Христо Даново. В областта продължават да преподават над 20 от възпитаниците на програмата от предишни випуски в различни населени места.

Запазва се тенденцията най-много кандидати за учители да има от големите градове - София, Пловдив, Варна. Веднага след тях се нареждат Велико Търново и Стара Загора по желаещи да преподават. 

Традиционно най-голям интерес към работата като учители с програмата на “Заедно в час" има от страна на завършващи студенти и професионалисти с опит до 10 години. Тази година има значителен интерес към програмата и от страна на студенти, завършващи педагогически специалности. 

“Дистанционното обучение през пролетта промени много мисленето за работата на учителите. Много хора научиха колко отговорна и важна е тази професия - от своя опит, при подкрепата на своите деца вкъщи или от свои близки, родители или учители.

Второто нещо, което виждаме, че оказва влияние - пандемията показа нагледно колко е важно учителите да не спират да учат и да се развиват. Затова и специално внимание в предварителната подготовка на участниците в програма “Нов път в преподаването" е отделено и за ефективно преподаване при дистанционна форма на обучение", коментира повишения интерес към учителската професия Нели Кочева, ръководител “Прием на нови участници" в “Заедно в час".

 

Всички кандидати за програмата на “Заедно в час" преминават през три етапа на подбор, преди да получат предложение за участие в програмата. Няма изискване кандидатите да имат учителска правоспособност - одобрените участници придобиват такава в рамките на програмата. Необходими са завършена минимум бакалавърска степен до 1 септември 2021 г., желание за работа с ученици, които имат нужда от повече подкрепа, и готовност за работа като учител на пълен работен ден за период от две години. 

През следващата учебна година “Заедно в час" ще работи с училища партньори в 20 области на страната - Варна, Бургас, Велико Търново, Враца, Добрич, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, София-град, София-област, Стара Загора, Търговище и Шумен. Започването на работа в регионите зависи от наличните позиции в училищата и профила на участниците в програмата.


Още по темата: общо новини по темата: 17009
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
06.03.2024 »
06.03.2024 »
предишна страница [ 1/2835 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: