ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Вижте мнението на Billa, Kaufland, Lidl и T Market за зелените коридори за пазаруване на възрастните хора
Автор: Гено Петров 12:46 / 18.11.2020Коментари (29)70873
© Фейсбук
Повече напрежение, отколкото решения, пораждат новите "зелени коридори“ за пазаруване. Те водят до опашки и рискови струпвания на хора пред магазините, това се казва в позиция на Сдружението за модерна търговия (СМТ), в което членуват 12-те най-големи търговски вериги в България. Това са - Billa, Deichmann, dm, Kaufland, Lidl, Mr. Bricolage, ProMarket, T Market, "Аванти", "Фантастико" и "Хиполенд".

Мярката е на практика неизпълнима, защото на служители на веригите или на охранителни фирми се налага да определят възрастта на клиентите по външни белези, което е повод за конфликти. По закон те нямат правомощия да изискват и проверяват лични документи, припомнят от сдружението.

Според търговските вериги, "зелените коридори“ нарушават правата както на възрастните, така и на по-младите им клиенти. Те искат мярката да отпадне. Ето тяхната позиция.

"Въвеждането на "зелен коридор“ за хора на и над 65 години от 13:30 до 16:30 ч. в търговските обекти предизвиква повече напрежение, отколкото решения в условията на пандемия и засилен риск от зараза с КОВИД 19. Сдружението за модерна търговия смята мярката за неефективна.

Тя не създава по-безопасна среда за пазаруване, напротив – води до опашки и рискови струпвания на хора пред магазините в началото и в края на "коридора“. Във време на пандемия екипите на търговските обекти и цялото общество станаха свидетели как това предизвиква оправдан страх и разбираемо недоволство сред потребителите.

Мярката няма да изпълни ролята си да бъдат защитени уязвимите хора, защото тяхно право е да изберат часове за пазаруване извън обявения коридор. А в медиите се чуха достатъчно гласове, че препоръчителният диапазон от време не е и няма как да бъде удобен за всички.

Мярката ограничава правата на работещите хора над 65 години, които не биха могли да се възползват от възможността да пазаруват в предвидения коридор. По думите и на омбудсмана Диана Ковачева, смисълът на мярката би трябвало да е в това да дава, а не да отнема права. Според Сдружението за модерна търговия, въведените зелени коридори ни изправят пред втората хипотеза.

Мярката нарушава и правата на хората под 65 години. Тя затруднява тяхното пазаруване и обърква техния дневен ритъм. Широкият интервал от три часа ги ограничава допълнително, предвид факта, че родителите на ученици и малки деца сутрин са заети с грижите за тях и с помощта в организацията на онлайн обучението им, а на работещите дистанционно възрастни се налага да пазаруват след 16:30 заради забраната за пазаруване в зеления коридор.

Така допълнително и изкуствено се създават предпоставки за струпвания и неспазване на противоепидемичните мерки за социална дистанция. Ограничението затруднява и работещите на сменен режим.

Мярката е на практика неизпълнима, защото на служители на веригите или на охранителни фирми се налага да определят възрастта на клиентите по външни белези, което е повод за конфликти. По закон те нямат  правомощия да изискват и проверяват лични документи.

Мярката води до постоянни конфликтни ситуации, с което застрашава здравето на служителите и охраната на обектите и създава опасност от каскадно заразяване на служители и невъзможност за изпълнение на служебните им задължения. Това може да доведе до недостиг на екипи и невъзможност за обслужване и функциониране на обектите. СМТ припомня, че екипите на търговските вериги също работят на първа линия от началото на кризата.

Мярката не беше обяснена достатъчно ясно. Първоначалният ѝ вид, както и последвалото ѝ коригиране, объркаха българските потребители и създадоха неясноти при прилагането ѝ. Част от хората над 65 години не разбраха, че в настоящия момент коридорът е един и той е от 13:30 до 16:30 ч.

В същото време, ограниченията са само за хранителни магазини и аптеки. Извън обхвата на подобни мерки остават други обекти, в които също може да има струпвания на хора. Това обезсмисля наличието на подобен времеви интервал в магазините, в които престоят е за много по-кратко време. Няма "коридори“ и в обществения транспорт.

Компаниите от Сдружението за модерна търговия напомнят, че търговските вериги влагат значителни средства, за да гарантират безопасна среда за потребителите и екипите – за регулярни дезинфекции, за предпазни средства, за плексигласови прегради, за информационни материали и т.н. Прилаганите превантивни мерки срещу КОВИД-19 би следвало да гарантират безопасно пазаруване за всички потребители, независимо от тяхната възраст или от избраното от тях време за пазаруване.

В заключение, предлагаме отпадане на "зеления коридор“ за посещение в магазините на хора на и над 65 години. Смятаме, че изпълнението на една мярка е пряко свързано с това дали хората са убедени в ефекта от спазването й. Ето защо всяко ново правило, неговите цели и начина на прилагането му трябва да бъдат детайлно разяснени.

Готови сме за провеждане на съвместна кампания с Министерство на здравеопазването, насочена към хората под 65-годишна възраст, с апел за въздържане от пазаруване в интервала от 8:00 до 10:00 ч. Така всеки ще получи възможност доброволно да прояви социална отговорност като спазва препоръката, без да е задължен за това, независимо от своята възраст и съобразно личния си дневен режим, а при невъзможност или при неотложна нужда ще може да пазарува без ограничения. Тази гъвкавост ще премахне както опасните струпвания на хора, предизвикани от сегашната мярка, така и недоволството и напрежението. В лицето на Сдружението за модерна търговия властите у нас имат партньор, който ще подкрепи подобна кампания с още разяснителни мерки в търговските обекти на компаниите".


Ограничението за пазаруване според възрастта бе въведено от здравния министър с негова заповед от 13 ноември.

В частта си за магазините и аптеките тя гласи:

"Магазините за хранителни стоки организират работата си, като не допускат лица под 65-годишна възраст в съответните обекти в часовете между 13.30 и 16.30 часа. В посочените часове се допускат само лица на и над 65-годишна възраст.

Аптеките организират работата си, като не допускат лица под 65-годишна възраст в съответните обекти в часовете между 8.00 и 10.00 часа и 13.30 и 16.30 ч. В посочените часове се допускат само лица на и над 65-годишна възраст."


Още по темата: общо новини по темата: 17009
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
06.03.2024 »
06.03.2024 »
предишна страница [ 1/2835 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Там, в края на недомислената заповед, има едно изречение, че може да се обжалва в едномесечен срок от.... Какъв е смисълът на подобни памфлети, след като може да се действа?!
0
 
 
Не знам как ги мислят тези закони, имам чувството че са измислени(изфръцкани) от брутални малоумници. И пенсионер от пенционер може да се зарази а ако иска да има по малко хора да ходи 2,30 следобед в магазините
0
 
 
Оня с веждите да вземе да го отмени това, че взе да изнервя всички. ба*ти тия мини-с-три кво се подиграват с хората.
+1
 
 
Това за мен е пълна простутия зелена кординат 16 30 и после и старите влизат по магазините каква е логиката толкова прости са тия от управата ч няма думи побъркаха народа
0
 
 
Споко, имат достатъчно пара да напълнят чекмеджето на Папопомазания и да отменят наредбата другата седмица. Животните пак ще бъдат свободни да купуват на несъществуващи промоции от чуждите корпоративни супермаркети, по всяко време на денонощието.Боляло ги тружениците, създавало им неудобство да си напазаруват набързо вносно ГМО и да си напълнят търбусите.. После викат- олии децата ни са болни от тея вносни боклуци.
0
 
 
Невъзпитани млади хора! Без никакъв респект и уважение към възрастните хора, каквито и да са, това са вашите майки и бащи. Само искам да ви уверя, че без да се усетите, наистина е така, ще сте на тяхната възраст и вашите деца ще ви вътнат същото отношение, защото вие сте невъзпитани и няма да възпитате добре децата си, ако ги имате, разбира се!
0
 
 
Дискриминация по възрастов признак!
0
 
 
И кво става след 16.30 - все е едно е Коледа. Народ,народ, опашки и питам така ли се пазим.,да не говорим за дистанция. Пълно безумие. Да не говорим за хората, които са на смени или свършват работа по-рано.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Почина патриарх Неофит
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: