ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Защо в Нова Зеландия има само 64 заразени?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:07 / 18.11.2020Коментари (1)6288
©
Джасинд Ардерн
През пролетта, когато в Нова Зеландия всъщност беше есен, страната тъкмо беше преживяла онова, което министър-председателката Джасинда Ардърн нарече "най-строгите ограничения в най-новата ни история". "Това бяха пет седмици, през които ние работехме и живеехме по начин, който само допреди два месеца би ни се струвал немислим", заяви тя.

Това се случи в началото на март 2020 г., когато по цял свят се разнесе новината за разпространението на новия коронавирус. "Но ние направихме онова, което беше необходимо и се справихме с общи усилия", заяви тогава Ардърн. Нейното правителство си беше поставило за цел бързо и с твърди мерки да се справи с вируса – с усилията на всички в петмилионна Нова Зеландия.

Затова министър-председателката придружаваше своите съграждани през времето на локдауна чрез обръщения в социалните медии. Тя например увери децата, че на Великденския заек ще му бъде разрешено да ги посети, защото неговата работа спадала към групата на системно релевантните професии. Медицинският екип на правителството непрестанно разясняваше (и продължава да разяснява) във Фейсбук важните информации, свързани с COVID-19. А границите на островната държава останаха затворени. Резултатът беше впечатляващ: досега в страната са регистрирани само 2008 случая на зараза с коронавирус, а жертвите на COVID-19 са общо 25.

Когато през юни беше съобщено, че в страната вече няма нито един активен случай на коронавирус, министър-председателката Ардърн просто затанцувала от радост. "Дъщеря ми нямаше никаква представа на какво се радвам толкова, но и тя танцуваше заедно с мен", признава Ардърн.

В момента там има само 64 активни случая на инфекция – предимно на хора, връщащи се от чужбина (57). В повечето от тези случаи заразата е вече под контрол.

Всички, на които беше изобщо разрешено да се завърнат от чужбина, са длъжни да прекарат 14 дни под карантина в хотел, където имат право само по веднъж дневно да правят кратка разходка из двора. Тъй като мнозина новозеландци искат да посетят родината си по Коледа, правителството беше принудено да търси допълнителни места за карантиниране, за да разреши на всички желаещи да се завърнат.

"Нова Зеландия продължава да се справя със ситуацията много добре, независимо че междувременно в страната се завърнаха близо 70 000 души, които съответно престояха в определените места за карантиниране", заяви Ардърн. "Но COVID-19 вилнее из целия свят и ние сме длъжни да останем бдителни. Благодаря на всички, които работиха за досегашния ни успех – и  най-вече на хората, които пазят нашите граници". Чуждестранни туристи нямат право да посещават страната, въпреки че тази забрана нанася сериозен удар на туристическия бранш.

Нова Зеландия междувременно се завърна почти към нормалното ежедневие. В страната носенето на предпазни маски не е задължително, но министерството на здравеопазването все пак съветва хората да го правят. Министър-председателката Ардърн продължава да дава съвети на съгражданите си чрез социалните медии. Във връзка с един актуален случай на инфекция в Оукланд тя призова: "Правете снимки на местата, които посещавате, записвайте си името на всеки, с когото сте се срещали – правете всичко онова, което е наистина важно във времената на глобална пандемия. Останете здрави!". Заради нейната грижовност юзърите в Инстаграм са ѝ дали прякора "леля Синди".

"До следващия път, останете здрави!", бодро заявява Джасинда Ардърн в края на всяко свое включване.


Още по темата: общо новини по темата: 17009
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
06.03.2024 »
06.03.2024 »
предишна страница [ 1/2835 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ами на гъ*ъ на географията. Остров. 5 милиона и само две летища с кацащи от чужбина местни,които минават през цедка. За туристи забранено. Те са се изолирали от света.Кое не е ясно ?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: