ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Среща на най-високо ниво в държавата след черния рекорд с много починали
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:20 / 17.11.2020Коментари (9)10101
Реорганизацията на лечебните заведения, осигуряването на медикаменти за болничния и на свободния пазар за справяне с COVID-19, прилагането на мерките в подкрепа на служителите на първа линия срещу новия вирус и в помощ на най-уязвимите български граждани бяха докладвани на премиера Бойко Борисов по време на работно съвещание днес от членове на кабинета.

В него участваха вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, министърът на труда и социалната политика Деница Сачева и министърът на финансите Кирил Ананиев.

Министър Сачева изтъкна, че в момента се извършва раздаването на пакети храна за 470 000 българи и семействата им с най-необходимите продукти, осигурява се също топъл обяд и патронажна грижа на възрастни, хора с увреждания, карантинирани и други нуждаещи се. Важните услуги ще продължат да се предоставят и догодина като за целта за общините са отделени над 85 милиона лева, в т.ч. и по линия на т.нар. COVID-стандарт. Социалният министър подчерта, че от оперативни програми ще бъдат насочени 120 млн. лв. за допълнителните възнаграждения от 1000 лева на лекарите и медицинския персонал на първа линия като общият ресурс ще стане около 240 млн. лв.

"Тези няколко месеца трябва да преодолеем тази криза. Стотици милиони отиват в здравната система. За лекарствата, за които говорим, всичките те се плащат допълнително“, подчерта премиерът Борисов. Той акцентира, че страната ни разполага с 46 000 легла за активно лечение. "Така че като държава с болнични легла ние имаме огромна база. Но трябва да се съсредоточите върху хората със съпътстващи заболявания, те да влизат в болница. Защото тези 14-дни за заболелите с коронавирус са много тежки“, отбеляза министър-председателят.

Борисов добави, че по отношение на тестването, България прави необходимото по линия на Европейската комисия, за да се гарантира най-добрата възможност за тестване.

"А като правителство ще осигурим всички видове ваксини, които предлага ЕК“, категоричен бе премиерът. Той възложи на здравния министър да изготви план за ваксинирането на рисковите групи от населението, когато страната ни вече разполага с одобрените ваксини. Министърът на здравеопазването увери, че е създадена необходимата организация за гражданите, които пожелаят да се ваксинират.

Ангелов докладва също, че в рамките на болничния пазар е налице логистика за осигуряване на допълнителни количества медикаменти за лечението на коронавируса, както и възможността за преместване на препарати от едно лечебно заведение в друго.

"Нямаме недостиг на национално ниво на определените за заболяването лекарствени продукти, в момента сме създали организация за внос на допълнителни количества от необходимите препарати на територията на България“, допълни министърът на здравеопазването.

Премиерът Бойко Борисов подчерта ключовото значение на спазването на противоепидемичните мерки от всеки един българин, защото това помага в битката с коронавируса.

"Цяла Европа страда, но съм убеден, че мерките, които имаме, трябва да се спазват. Затова – ако не се налага, не се събирайте на големи групи“, каза още министър-председателят. Той бе категоричен, че ако икономиката върви добре догодина, служителите от системата на МВР ще бъдат компенсирани допълнително. Министър Ананиев добави, че за планираното 15-процентно повишение на заплатите им от 1 януари необходимият ресурс е осигурен от преструктуриране на разходите и трансферите по централния бюджет.

Премиерът посочи, че в никакъв случай едни социални групи не трябва да се противопоставят на други, а както и досега държавата ще продължи с мерките за подкрепа на нуждаещите се, включително и с помощ за служителите от етнографските музеи.


Кадри от днешната среща


Още по темата: общо новини по темата: 17009
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
06.03.2024 »
06.03.2024 »
предишна страница [ 1/2835 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Трябвало е да ги качи в джипката и да им покаже някоя магистрала.
0
 
 
Какво високо ниво каква среща тия ги дават всеки ден рџ¤Ј
0
 
 
Ами вземете мерки, хората да не умират бе идиоти, а не да мислите само за своя изгода, помислете и за народа.
0
 
 
Клептоманите ще се правят на загрижени
0
 
 
след черния рекорд в Пловдив връщаме учениците в училище от понеделник
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: