ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Павлин Косев: Държавата има много бази, в които да настанява болни с ковид и карантинирани
Автор: Пламена Николова 14:15 / 13.11.2020Коментари (2)4181
© Plovdiv24.bg
Държавата има много почивни станции, в които да настанява болни с ковид и карантинирани. Когато изчерпи всичките си ресурси, ние сме на разположение да предоставим наши бази, за което имаме готовност и в момента.

Това коментира за Varna24.bg Павлин Косев, председател на Асоциацията на ресторантьорите и хотелиерите във Варна.   

"Заявили сме, че към момента можем да осигурим около 150 легла в курортите край Варна за настаняване на пациенти с коронавирус за долекуване или карантинирани лица.

За Каварна сме определили 200 легла, които може да бъдат предоставени. Имената на хотели засега не се споменават, защото се спекулира с тази информация от гледна точка на това, че здравната система, колкото и да е в колапс, се оказва, че има още накъде да се разширява.

От друга страна нека не забравяме, че държавата има много почивни станции и напълно логично е да използва първо техния капацитет като възможности. Ние нямаме нищо против да предоставим нашите бази. Всеки един социално отговорен бизнес би направил тази стъпка, за да помогне на обществото. Но държавата има ресурс и може да използва тези свои бази и пансиони за тази цел. Въпрос на организация е кой ще ги обслужва и какви хора точно ще настанява в тях.

В такива форсмажори времена не бива да се притесняваме, че ще се уронва престижа на даден хотел и би отблъснал бъдещите клиенти, ако сега предостави базата си за долекуване или карантиниране на пациенти. Няма по-висша ценност от живота и здравето на хората. Каквото и да се наложи, сме готови да помагаме. Но сме наясно, че хотелите са направени за здрави хора, за семейства, с цел повишаване на имунната система и почивка, с цел бизнес. Използвайки вече държавата всички нейни ресурси и инструменти, тогава и ние сме готови да помагаме, независимо от всичко. Ние ще се включим, когато вече ножът е опрял до кокала, както се казва. Ние носим корпоративна социална отговорност, която всеки бизнес трябва да носи.

Независимо, че транспортът и туризмът са най-засегнатите сектори, ние също проявяваме разбиране и правим всичко възможно не само спазвайки всички мерки, инструкции и заповеди, а и в много от хотелите прилагаме допълнителни мерки, за да предпазваме нашите туристи и служители. Така че, откъм инвестиции и откъм разходи за всички нас е допълнителна тежест, предвид това, че приходите са изключително малки. Правим го с ясното съзнание, че както за туристите, така и за служителите ни, животът и здравето са най-важните неща.

Откъм приходната част, е нормално, при положение, че са затворени границите и няма полети, да имаме изключително слабо търсене от страна на чуждестранни граждани. За съжаление предвид ограниченията конферентният и конгресен туризъм също е изключително слаб. От една страна предвид страха на хората от заразата, мероприятията, които са били резервирани, не могат да съберат посетителите си, които се въздържат да присъстват.

Градските хотели, които в момента все още работят, са в много тежко състояние от гледна точка на това, че както споменахме конферентния туризъм почти липсва, а командированите бизнес или корпоративни гости, които преди време реализираха средно около между 40 и 50 % от заетостта на хотела, в момента са на ниво около 10%. Там има изключително голям спад, който дължим както от въздържанието от командировки, така и оптимизация на разходите на всяка една от фирмите. От трета страна, извънредното положение от пролетта отвори очите на много фирми, че могат да работя и онлайн. За наше съжаление чрез оптимизиране на тези разходи ние губим редовни клиенти.

Дали ще оцелеят градските хотели тази зима много зависи от мениджмънта на всеки един обект. Нямам предвид само управител и маркетинг отдела му, а и собственика му, защото е много важно кой какви кредити е взел и как си е направил сметката. Онези, които нямат паралелни други бизнеси, а разчитат само на хотелите си, ще са изправени пред сериозно изпитание. Тежък и труден период е и тези, които ще оцелеят през тази зима, ще продължат напред.

Що се отнася до персонала в хотелите, много от обектите работят по схемата 60 на 40, но дори и тези 40%, при положение, че няма приходи, са доста тежък финансов ангажимент за всеки бизнес. Облекчение е, но това, че не се очертава в близко време да се оправят нещата, ще има хотели, които няма да издържат. Други ще затворят, а собствениците ще продължат да плащат на ядрото от персонала.

Всеки ще подходи според възможностите и нуждите си. Туризмът е бизнес, който се прави от хора. Качеството на туристическата услуга я правят именно служителите ни. Години наред говорихме, че няма качествени кадри, сега и малкото качествени кадри трябва да направим всичко възможно да не ги загубим, защото никога няма да успеем да задържим клиентите си без качествени хора. Надявам се повече колеги да успеят да запазят персонала си. Съкращения ще се наложи да има, но всичко зависи от обстоятелствата. Ден за ден се променят нещата. Зависи от зимата, от търсенето и това как ще се развие заболеваемостта", коментира Косев.


Още по темата: общо новини по темата: 17009
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
06.03.2024 »
06.03.2024 »
предишна страница [ 1/2835 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
то бази и хотели има, ама като няма лекари и сестри какво правим?
Aнонимен
на 13.11.2020 г.
0
 
 
оставете пшочивните бази. има много други места за карантиниране и болни. сега базите ли ви са трън в очите. или защото там е по евтино да не плащате в кавички а да си завишите цените.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Акция "Наглец" на Plovdiv24.bg срещу неправилното паркиране
Вдигане на тежести - състезания и подготовка
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: