ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Ред и условия за влизане и пребиваване в Гърция
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:42 / 12.11.2020Коментари (0)2039
©
Във връзка с епидемиологичната обстановка в Гърция и въведената в цялата страна национална карантина, информираме, че към момента влизането на български граждани през сухопътната граница на страната е възможно през следните гранични пунктове: ГКПП "Кулата-Промахон“, ГКПП "Маказа-Нимфея“, ГКПП "Илинден-Ексохи“, ГКПП Капитан Петко Войвода – Орменион“, съобщават от Министерство на външните работи.

През ГКПП "Кулата-Промахон“ се допуска преминаване на леки и тежкотоварни автомобили, както и на автобуси. За пътуващите с леки автомобили и автобуси граждани на  страни - членки на ЕС, включително на България, влизането в Гърция е възможно в интервала между 05:00 ч. до 21:00 ч. Необходимо е пътуващите да разполагат с попълнен PLF формуляр и генериран QR код, както и с отрицателен PCR тест.

На влизане в Гърция в часовия диапазон между 05:00 ч. до 21:00 ч. се  пропускат само гръцки граждани с леки автомобили и автобуси, които изчакват на паркинга след граничния пункт до 05.00 ч.

По информация на посолството ни в Атина ограниченията на граничния пункт са свързани с мерките, предприети в окръг Серес, на територията на който попада ГКПП "Промахон“. С оглед на ограниченията за излизане от окръзите Серес и Солун при определени условия през тях е възможно преминаване (транзитно) за достигане до други области на страната. Пътуващите обаче трябва да са снабдени с необходимите документи, изисквани от гръцките власти, доказващи основанието за пътуване (служебни причини, медицински причини, еднократно завръщане до мястото на постоянно пребиваване), както и да отчитат условията за допустимия брой пътници в едно МПС и условията за носене на предпазни маски.

Режимът на преминаване на товарните автомобили през ГКПП "Промахон“ не е променен.  Шофьорите, които превозват търговски стоки, следва да разполагат с попълнен PLF формуляр и генериран QR код, но за тях не се изисква PCR тест.  Те имат право да преминават с един помощник-шофьор, което се доказва със съответните документи.

През ГКПП "Маказа-Нимфея“ се допускат само гръцки граждани или граждани на държави – членки на ЕС, включително България, които притежават разрешение за постоянно пребиваване в Гърция. Те трябва да разполагат с попълнен PLF формуляр и генериран QR код, както PCR тест.

Допуска се преминаване на тежкотоварни автомобили с общо тегло до 3,5 тона, осъществяващи търговски превоз. Шофьорите трябва да са снабдени с всички изискуеми служебни документи за пътуване, както и с попълнен PLF формуляр и генериран QR код. Преминаването през граничния пункт се осъществява в часовия диапазон от 07:00 ч. до 23:00 ч.

Влизането в Гърция през ГКПП "Илинден-Ексохи“ и ГКПП "Капитан Петко Войвода – Орменион“ е възможно само за тежкотоварни автомобили, като се допуска само един шофьор, разполагащ с попълнен PLF формуляр и генериран QR код.  

Припомняме, че във връзка с мерките, предприети в Гърция с цел ограничаване на коронавирусната инфекция, се забранява придвижването извън границите на окръзите, с изключение на случаите, когато се налага придвижване до/от работното място, пътуване по здравословни причини, пътуване за придвижване до мястото на постоянно местоживеене (еднократно), като за целта се изискват съответните документи, удостоверяващи причината и необходимостта от пътуване извън окръга.

Въведена е и забрана за излизане и движение на гражданите от 21:00 ч. до 5:00 ч. сутринта. Движението в този времеви интервал е разрешено по изключение за придвижване от/до работното място, по здравословни причини (придвижване до аптека, лекар, болница или здравен център, след предварителна консултация и съответна препоръка), индивидуално с домашен любимец.

Обръщаме внимание, че българските граждани, които се намират на територията на Гърция и нямат регистрация като постоянно пребиваващи, трябва да получат удостоверение от посолството ни в Атина или от генералното ни консулство в Солун, ако искат да се завърнат в България с лек автомобил, преминавайки през различни области на страната.

Удостоверението следва да съдържа данните на българските граждани, адрес на който са пребивавали по време на престоя си в Гърция, постоянен адрес в България, дата и час на тръгване, данни за автомобила – марка, модел, регистрационен номер и ГКПП, през което ще напуснат страната.

За български граждани, желаещи да напуснат страната със самолет, не е необходимо удостоверение. В този случай целта на пътуването се удостоверява с лична карта или паспорт и закупен билет.

По информация на гръцките власти към този момент е невъзможно придвижването на гражданите, намиращи се извън административните области, в които са разположени посолството ни в Атина и генералното ни консулство в Солун. Сънародниците ни е необходимо да изчакат облекчаване на мерките. Изключения от ограниченията се допускат единствено в случаи, когато се налага придвижване до/от работното място, за което е необходимо представяне на удостоверение от работодател, пътуване по здравословни причини и за придвижване до мястото на постоянно местоживеене (еднократно). Сред изключенията попадат и граждани, на които трябва да бъде издаден временен паспорт за завръщане в България. За целта се изискват съответните документи, удостоверяващи причината и необходимостта от пътуване извън съответната област.

Припомняме, че понастоящем практиките за ограничаване на коронавируса в отделните административни области на Гърция се различават и съществува риск българските граждани, пропуснати да преминат в дадена област, да бъдат глобени в друга. Също така е възможно те да бъдат глобени, независимо от представянето на документ от посолството, който удостоверява насрочена среща в мисията по причини, които попадат в посочените допустими изключения.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството ни в Атина на следните телефони: +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106, както и към генералното консулство на България в Солун на тел. +30 2310 829 210 и на дежурния телефон в извънработно време: +30 2310 869 510.

Въпроси могат да бъдат отправяни и на имейл адресите: embassy.athens@mfa.bg; embassbg@otenet.grconsular.athens@mfa.bg ;Consulate.Thessaloniki@mfa.bg

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: crisis@mfa.bg .


Още по темата: общо новини по темата: 17009
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
06.03.2024 »
06.03.2024 »
предишна страница [ 1/2835 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: