ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Болницата, която можеше да спаси Пловдив от заразата
Автор: Георги Василев 17:12 / 11.11.2020Коментари (38)26596
"Болницата разполага с екип от висококвалифицирани медицински специалисти по пневмология и фтизиатрия, рентгенови лаборанти, медицински сестри, клинични лаборанти и санитари. Кабинети и лаборатории със съвременна апаратура. Приемат се пациенти от цялата страна, насочени от лекари или дошли сами, по собствен избор“.

Това е кратко архивно описание от сайта на пловдивската белодробна болница "Димитър Кудоглу“, днес захвърлена на края на града и оставена на произвола на времето. Болница, която е изключително нужна в дни като днешните изпрати медиците си с пробит покрив и срамни заплати.

Plovdiv24.bg разполага със снимки, които нагледно показват състоянието на лечебното заведение. С една дума – критично! Русенски легла с изтърбушени дюшеци и дунапрени, липса на апаратура, разкъсани дивани, прах и мръсотия са превзели коридорите и болничните стаи. Мястото изглежда достойно по-скоро за екранизация по роман на Стивън Кинг, отколкото на лечение на болни с COVID-19. Болницата е под ключ, а компания на паметника на Кудоглу правят един охранител и две кучета.

Кой е виновен, че вторият по големина град в България няма белодробна болница, при 300 заразени дневно от белодробна инфекция?

Още в началото на века СБПФЗАЛ "Димитър Кудоглу“ попада в "реанимацията на българското здравеопазване“ заради дълг от 2.5 милиона лева, повечето за лекарства. Някой казват, че имало "нулева година“, в която болницата не получила никакви пари от държавата. Още тогава медицинските работници протестираха заради ниски заплати и лоши условия. Топлофикация наложи запор на сметките на болницата. Прогнозата изглеждаше критична.

След редица писма и публикации се намеси майка България, представлявана от министерствата на здравеопазването и финансите, които се наеха да спасяват болница "Кудоглу“, тъй като "от нейната пасивност страдат само пациентите“. Тогава предложиха или държавата да получи дялове от болницата срещу погасяването на дълга, или да се уреди целева субсидия.

Докато решението и парите от държавата се бавеха, кредитори започнаха да "точат зъби“ по апетитния двор (23 дка) на болницата. За да бъде спасен, по-късно част от него беше отцепен от дружеството и предаден на общината с решение на общинския съвет. Не е ясно какво се случва с него в момента.  

Последваха близо двумилионни финансови инжекции от страна на местната власт, но болница "Кудоглу“ така и не успя да излезе от ямата, заговори се тя да стане филиал на Окръжна болница. "Кудоглу“ пак беше пред фалит, медицинските работници месеци наред получаваха по 1/5 от заплатите си, общината се молеше на ЕВН да не спират топлото в болницата.

Отново се намеси държавата, с поредно намерение да спаси Белодробна. Общинските съветници гласуваха да прехвърлят 100% от болницата към държавата, защото местната власт не можела да се справи и болницата щяла да фалира.

Всичко вървеше по мед и масло докато държавата не се отказа от дарението на болница "Кудоглу“. Заради твърде големия дълг, вече им се виждало нецелесъобразно:

"Считам за нецелесъобразно увеличаването на броя на държавните белодробни болници, чрез придобиване посредством дарение на СБПФЗАЛ "Д. П. Кудоглу" ЕООД. Община Пловдив следва да вземе решение за бъдещето на лечебното заведение. При необходимост, лечението на пациентите може да се поеме от МБАЛ "Пловдив" АД и УМБАЛ "Св, Георги" ЕАД", пише в писмо тогавашният здравен министър Стефан Константинов.

Пак се заговори за субсидии, които така и не идваха, а от общината започнаха да пишат писма до европейски институции и Световната здравна организация. Последваха още няколко финансови инжекции от страна на администрацията, рокади в ръководството на болницата, варианти за сливане с УМБАЛ "Свети Георги“.

Най-големият кредитор на болница заведе иск срещу Белодробна. Общината се ангажира да изплаща на всеки три месеца по 150 000 лева на фармацевтичната фирма "Медофарма" ЕООД, а тя да оттегли внесения съдебен иск за обявяване в несъстоятелност на болницата.

Държавата пък отпусна 500 хил. лева за пребазирането на "Кудоглу“ в болница "Свети Георги“. През 2014 година лечението на туберкулоза бе прехвърлено от Белодробна в новото специализирано отделение на УМБАЛ "Свети Георги". С времето сградата на Цариградско шосе мина под шапката на Втора градска болница, но без реална дейност. С официалното вливане, оставка подаде и последният служител. От тогава сградата пустее. 

Днес цялата инфекциозна клиника към УМБАЛ "Свети Георги“ е препълнена от пациенти с коронавирус, а от местния щаб "вървят по ръба“ на наличните легла. В същото време сградата на болница "Кудоглу“ хваща мухъл, а дворът ѝ буренясва. А виновни - пак няма!


Още по темата: общо новини по темата: 17009
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
06.03.2024 »
06.03.2024 »
предишна страница [ 1/2835 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Тридесет години разруха. Унищожи ха всичко. Жалка държава
+2
 
 
Апетитен имот. А за да го присвоят турябва да я няма болницата. Местото е перфектно за хотел с парк, но кой ли политик си го е харесал и ще го остави като наследство на децата си?рџ? 
0
 
 
шеф на една от болниците каза "КРЕВАТИ ИМА ДОКТОРИ НЯМААААА"
+3
 
 
Трябва и всеки завършил медицина да кара задължително поне 5г в български болници, а не да се праждосват по чужбина.
+3
 
 
Много лесно може да се види кой е бил в управата и съд.Това е просто една мечта
+3
 
 
Преди 30 години баща ми /вече не е между живите/се разболя от туберкулоза.Лекуваха го в тогавашния туб диспансер ама лечение около една година-нямаше измислени пътеки.Докато не си здрав не те изписват.После като го закриха редовно влизаше в белодробната болница на кислород.Смело мога да кажа,че благодарение на екипа и апаратурата го задържахме още доста години покрай нас.Жалко,че разпродадоха и разрушиха всичко.Сега реват,а имаха бази искаше се мерак и нямаше да сме в тази криза откъм недостиг на болници и персонал.
0
 
 
Болницата ставаше за Ковид отделение но в една стая бяха по 10 човека .Вярно говоря за 90 г но и сега е същото.
+1
 
 
Аз още помня 1998 когато съкращаваха медицински персонал, защото били много и започна медийната истерия "бяла мафия" и линч. Сега не мога да скрия колко много съм доволна от развитието на нещата. Възхитена съм!
0
 
 
Лакомията на няколко човека “с местна власт” за строежи на комплекси, включително и собственици на няколко частни болници в града са отговорни за съдбата на Белодробна болница!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Женски футбол
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: