ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивчани масово се презапасяват с лекарства
Автор: Екип Plovdiv24.bg 20:57 / 10.11.2020Коментари (20)8743
©
Пловдивските фармацевти са втрещени от истерията, с която се опразват аптеките. Като на война е. Всеки граби и се презапасява, а за хора с други болести извън COVID не останаха медикаменти, изумена е шефката на Регионалната фармацевтична колегия в Пловдив Димитрия Стайкова, цитирана от "24 часа".

Тя и колегите й призовават хората да не се запасяват с лекарства, които не им трябват в момента, защото няма за реално болните. Обясняват им, че по време на война и епидемия няма привилегировани, но никой не иска да ги чуе.

"В интернет излязоха схеми на различни болници за лечение на коронавирус. И народът полудя. Никой обаче не обяснява тези комбинации как да се прилагат, при каква фаза на инфекцията и при каква клиника на пациента. Хората просто изкупиха посочените лекарства", казва от лично наблюдения Стайкова.

Най-много се купували препарати с цинк, селен, витамин С и Д, които са без рецепта. Изчезнали фраксипаринът и антистенокардинът. Нискодозираният аспирин също не е пощаден.

"Изумителното е, че се снабдиха с рецепти и разграбиха антибиотиците азакс, азитромицин и всички производни, които са под различно търговско наименование. Купуват количества повече, отколкото е нужно за един болен. И в аптеките няма. В този момент дори пациентите да имат рецепти, няма какво да им се даде. Вчера получих само три опаковки азитромицин, а дойдоха 10 с рецепти", дава пример шефката на пловдивските фармацевти.

Нейни колеги казват, че вече са се изкупили антибиотиците и от втората група, които влизат в схемата за лечение на коронавирусна инфекция. Това са таваник, левокса и левофлоксацин. Свършили и кортизоновите продукти в таблетна форма, тъй като в болниците го прилагат на ампули.

"Лекарствата фраксипарин и клексан се ползват много често и от бременни, особено когато са заченали ин витро. Вчера съм търсила в целия град, едва намерих 4 ампули за една жена, за да не предприеме преждевременно раждане. А тя трябва да бъде покрита с този препарат до края на бременността. Ако го няма, може да е фатално", посочва Стайкова.

Независимо от призивите на нейните колеги, мнозина се страхуват, че могат да останат без лечение и по тази причина купуват в промишлени количества. Според фармацевти усещането е много неприятно.


Още по темата: общо новини по темата: 17009
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
06.03.2024 »
06.03.2024 »
предишна страница [ 1/2835 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Не пловдивчани! СелянЕте с пловдивско жителство...
+2
 
 
Май ще пукнат от лекарства горките,не от друго!Безразборно и неограничено като се продават най-много да си навредят!
+1
 
 
Така е защото психозата е голяма , разболееш ли се ще трябва сам да се лекуваш ,всички виждаме че ситуацията е шах и мат.Д-р Ангелов казва ,че лекарства има ,но истината е съвсем друга.Трябва да се забрани реекспорта ІІ
+1
 
 
Много лекарства се изнасят .Здравният министър уж каза,че ще забранят реекспорта,но кой може да спре алчните фармацевтични компании.Складовете са празни.Болниците сега се сетиха да правят зареждане за лечение на ковита.Интересно с какво лекуваха пациентите си до сега!С парацетамолче и кислород.Днес ми изписаха лекарствата по Здравна каса.Животоспасяващ антикуагулант го няма.Утре най-рано.
0
 
 
Добри хора, мислят за себе си! А, ако някой наистина има нужда от лекарство - м@йната му - да се е презапасил и той.
+2
 
 
Тези, които се презапасяват трябва да са наясно, че сме в пазарна икономика. Лекарствата няма да свършат, ще произведат пак, но с нови по-високи цени. Това е като да се простреляш сам в крака... утре да не реват пак, че са много скъпи лекарствата. Освен това така истински нуждаещите се в момента страдат от липсата, а след 1 седмица, когато вече няма липса ще страдат от новите високи цени. Като с тоалетната хартия, абсолютна глупост.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Почина патриарх Неофит
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: