ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Как Финландия победи COVID-19?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 20:43 / 06.11.2020Коментари (1)7217
©
В момент, в който повечето европейски страни затягат мерките за ограничаване на броя на заразените с Covid-19, което в някои случаи предизвиква недоволството на хората, във Финландия тенденцията е съвсем различна: броят на заразените намалява, а населението като цяло подкрепя ограниченията.

Засенчена от съседна Швеция, която привлече вниманието на света със своята стратегия за справяне без карантина и ограничителни мерки, Финландия тихо и кротко успя да задържи броя на заразените пет пъти по-нисък от средното за Европейския съюз, а броят на смъртните случаи в страната е един от най-ниските в Европа, пише Франс прес, цитирана от БНР.

Отличници в ЕС

През последните две седмици Финландия регистрира 45,7 нови случая на 100 хиляди души население, което е най-ниската стойност в Европейския съюз по данни на Световната здравна организация. Страната е понастоящем единствената в Европейския съюз, в която броят на новите заразени е по-нисък в сравнение с предходните 15 дни.

"Ситуацията изглеждаше тревожна, когато броят на заразените рязко се увеличи" в началото на октомври, казва главният епидемиолог Мика Салминен, "но е ясно, че вече преминахме пика".

Здравните власти обясняват ситуацията с бързите действия на правителството, което въведе частична карантина през март и забрани влизането и излизането от столицата.

След отмяната на тези мерки бяха въведени ефективни системи за тестване и проследяване на заразените с помощта на приложение.

Приложението днес се използва масово във Финландия: то вече е свалено около 2,5 милиона пъти в страната с население от 5,5 милиона души и заобиколи проблемите със защитата на личните данни и функционалността, каквито имаше на други места в Европа.

Аматьори в карантината?

Във Финландия, в която властите се ползват с високо доверие, хората като цяло спазват правилата. Според проучване на Европейския парламент от края на октомври близо една четвърт от жителите даже смятат, че карантината е... подобрила живота им, което превръща Финландия в най-позитивната страна в Европа по отношение на ограниченията във връзка със здравната ситуация.

Ентусиазмът на финландците се обяснява най-вече с лесния достъп до дистанционна работа в едно силно цифровизирано общество.

"Икономиката е структурирана така, че за голяма част от финландските работници няма нужда да присъстват на работното си място", казва пред "Франс прес" Нели Ханконен, професор по социална психология в Университета на Хелзинки.

Според нея роля играе и характерът на финландците, често възприемани като резервирани и обичащи уединението: "Във финландската култура не сме много общителни - обичаме да сме сами и малко изолирани".

"Не преставайте да се усмихвате"

В тези дни в края на есента минувачи крачат спокойно по улиците на столицата Хелзинки. Малцина от тях носят маски въпреки препоръките на властите.

"Всекидневният ми живот не пострада кой знае колко", казва пред Франс прес Геги Айдин, здравен работник, започнал наскоро работа като графичен дизайнер.

Заради професионалния си завой той няма предложения за работа, но случилото се е помогнало на младия 36-годишен мъж да ограничи социалните си контакти.

"Приятелите ми наистина нямат желание да се виждаме, това е разбираемо", казва Айдин.

В модерния квартал Пунавуори, в сърцето на столицата, Ричард Маккормък има много работа на терасата на ресторанта си, иска да приключи навреме с поставянето на стъклени прегради, които ще разделят масите, за да може да посреща клиентите си в безопасна среда.

"Ще прилича на салон, в който хората могат да се хранят в уединение", казва ресторантьорът.

Макар финландската икономика да се сви с 6,4 процента през второто тримесечие, което е стойност, два пъти по-ниска от средното за Европа, ударът за ресторантьорите бе "унищожителен", твърди Маккормък. Той самият е бил принуден да уволни няколко души.

Ресторантите сега са длъжни да не запълват повече от 50 процента от капацитета си в помещенията на закрито, а работното време е намалено. За сметка на това обаче няма никакви ограничения за помещенията на открито, а поставените стъклени прегради на терасата "дадоха възможност отново да наемем хора".

Съветът на Маккормък е: "Опитайте се да намерите нови начини за справяне с всекидневието. И не преставайте да се усмихвате".


Още по темата: общо новини по темата: 17009
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
06.03.2024 »
06.03.2024 »
предишна страница [ 1/2835 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: