ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Наш лекар от Германия: Ситуацията в България би трябвало да тревожи всеки здравомислещ човек
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:33 / 03.11.2020Коментари (0)3378
©
Стоян Монев е лекар в общинската болница в Гютерсло. От август 2020 работи в интензивното отделение. Специализира вътрешни, инфекциозни болести и спешна медицина. Той е на 35 години от гр. Кермен, община Сливен. С него разговаря Мария Илчева от "Дойче Веле".

И в Германия броят на хоспитализираните пациенти с Ковид-19 нараства. Специалисти успокояват, че леглата в германските болници са достатъчно. Други обаче говорят за предстоящ "колапс на клиниките". Каква е ситуацията във Вашата болница? Какво виждате Вие?

Д-р Стоян Монев: В болницата, в която работя, за последните девет дни броят на пациентите в интензивното отделение се удвои. Нарастване ще има и през следващите две-три седмици. Това е неизбежно. Вярвам, че ако в страната не беше наложен локдаун, интензивното обслужване на всички пациенти, не само на болните от Ковид-19, можеше да се срине след 3 до 4 седмици, а плановите операции щяха да бъдат напълно спрени, за да може операционните сестри да обслужват пациентите с Ковид-19.

Засега обаче ситуацията в нашата болница е стабилна, ние имаме най-ниската смъртност от коронавирус в цяла Германия. Все пак вече 30% от капацитета ни е зает с болни от Ковид-19, а 20% е блокиран, понеже няма достатъчно мед. сестри, които да го обслужват. На денонощие при нас пристигат около 10 души със съмнение за Ковид-19. А един такъв пациент изисква огромен ресурс - колко трима други пациенти. И въпреки че при нас ситуацията засега е под контрол, и ние сме принудени да отменяме планови операции. В самата болница лекуваме всички, опитваме се да не отлагаме химиотерапии, но това е възможно само до определен брой приемани пациенти. След като преминем критичната граница, ще има и отложени химиотерапии.

Твърди се, че Германия се справя по-добре с кризата от съседите си, а и от други страни по света - в германски болници бяха преместени пациенти от съседни страни като Холандия и Франция. Защо Германия успя да се справи – поне засега, а други – не?

 

Д-р Стоян Монев: Факт е, че Германия, поне досега, се справя по-добре с пандемията. Германия има 35,3 интензивни легла на 100 000 жители, Италия – 8, Великобритания – 10, Белгия – 17. Имаме значително по-голям ресурс от другите и можем да поемем много повече болни. Освен това тук сме по-дистанцирани от другите и по-дисциплинирани като общество. Това си има понякога и предимства, особено по време на пандемия.

Повечето германци спазваха мерките, но имаше и едни двайсетина процента, които продължиха да празнуват в големи групи - именно те са причината за втората вълна. До скоро повечето заразени бяха млади хора, сега те вече предадоха вируса на родителите си, родителите им са вече пациенти и именно те ще претоварят здравната система. Защото някои от тези пациенти ще останат по 4 до 6 седмици в интензивно отделение.

Какво очаквате Вие оттук нататък? Как очаквате да се развие ситуацията в Германия?

Д-р Стоян Монев: Очаквам повишаване на броя на заразените в следващите 2 до 3 седмици, след което вероятно ще настъпи спад - заради наложените ограничения. Ефектът от тях не може да се усети веднага. Без строгите мерки обаче след месец сигурно бихме имали по 100 000 нови инфекции на ден. А при такива числа здравната система би колабирала за месец.

Въпреки все по-тревожните съобщения за растящия брой пациенти, мнозина хора отричат съществуването на вируса. Има ги и в България, има ги и в Германия. Какво бихте казали на тези хора?

Д-р Стоян Монев: Бих им казал, че трябва да се научат да проверяват информацията, която намират в интернет, за да не стават лесна жертва на онези, които печелят от разпространяване на фалшиви новини или т.нар. "алтернативни позиции". Бих казал и това: няма "алтернативна медицина", както и няма "алтернативни факти". Всичко, което действа, е част от официалната медицина - в болницата лекуваме и с растителни екстракти, ензими от прилепи, пчелен мед от австралийски пчели - всичко, което има доказан ефект, го ползваме и в класическата медицина. Така е и с науката. Явленията, които се самоопределят като "алтернативни", всъщност са фалшиви.

Имате ли пациенти, които не са вярвали в съществуването на вируса? Какво разказват те, след като вече са били приети на лечение при Вас?

Д-р Стоян Монев: Много рядко имаме такива. Но има нещо друго интересно: прави ми впечатление, че сред болните от Ковид-19 в нашата болница има надпропорционален дял лица с руски акцент и с чуждестранно име. Много от тях споделят какво са чули за чудодейни лечения и ваксини, които ги имало само в Русия. Знам, че подобни "новини" се разпространяват от руската държавна телевизия Russia Today. Слушаме подобни неща всеки ден. Например лъжата, че руската ваксина била по-напред от западните ваксини. Та тя е пусната в полеви експеримент преди да е преминала фаза 3 на клинично изпитание, а други ваксини вече се намираха в тази фаза преди руската. Спомням си за един пациент с германско име и силен руски акцент, който не можеше и не искаше да повярва, че има двустранна типична Ковид-19 пневмония. Той ще остане в болницата между 14 и 21 дни и не е сигурно, че ще оцелее.

Все по-често се говори за пост-Ковид синдром, за който характерна е силната умора. Какви са Вашите наблюдения? Какво знаете Вие за този синдром?

Д-р Стоян Монев: Практически няма пациент, който да е бил лекуван в болница и който след това да се възстанови напълно. Говоря за хоспитализираните, не за онези, които просто са били положително тествани. Имаме много такива случаи на пациенти, без придружаващи заболявания, които всяка година са участвали в маратони. След прекаран Ковид-19 в болница месеци наред те имат полиневропатия или съобщават, че вече не могат да изтичат дори и половината от предишната си отсечка. Възрастните хора пък се обездвижват и много от тях умират кратко след изписването си или в рехабилитационна клиника. Преди това повечето пациенти са водили активен живот, шофирали са, грижили са се за някоя доброволна инициатива, след заболяването не могат да се върнат към предишния си живот. Все още липсват достатъчно данни за последиците от Ковид-19.

Имаше ли във Вашата клиника заразени медици?

Д-р Стоян Монев: Да, тук се лекуваха около десетина заразени лекари и сестри. Повечето от тях се бяха заразили или на почивка, или от свой близък. Две мед. сестри и един лекар бяха на командно дишане, развиха тежки усложнения, но оцеляха.

Тревожи ли Ви ситуацията в България?

Д-р Стоян Монев: Ситуацията в България би трябвало да тревожи всеки здравомислещ човек. Виждам кадри от градски транспорт, пълни заведения и дискотеки. Моите родители също ми съобщават, че около тях никой не носи маска и те са едва ли не някакви екзотични изключения в спазването на препоръките.

Можете ли да направите кратко сравнение между Германия и България по отношение на битката срещу пандемията?

Д-р Стоян Монев: В първата пандемична вълна България бе пример за подражание, сега обаче се намира в експоненциален ръст, който вече не може да бъде контролиран. Разликата е, че повечето германци подкрепят мерките или смятат, че са нужни, докато много от българите вярват в заговор или в стаден имунитет. Разочарованието от институциите кара българите да са недоверчиви по принцип към всичко, което идва от страна на властта. Когато става дума за пандемия обаче, трябва да се знае едно: и неефективните мерки са по-добри от никакви мерки.

Какво бихте казали за съветите от рода на: стабилизирайте имунната си система, за да не се заразите, приемайте витамин Д и други подобни?

Д-р Стоян Монев: Истината е, че при Ковид-19 не се умира от слаба имунна система, а от реакцията ѝ. Когато говорим за бактериални или за гъбични инфекции, общият отговор на имунната система има значение. Но когато говорим за вирус, имаме нужда от специфични антитела, които се изграждат или след боледуване, или след ваксинация. Няма как да се достигне до такъв специфичен отговор на имунната система с витамини и билки, няма смисъл да се препоръчват. От 15 години знаем, че приемът на мултивитамини може да намали продължителността на живота, както и че може да увеличиа рисковете от ракови заболявания. Тук става дума за милиардна фармацевтична индустрия, която повтаря мантри за недоимък от времето преди Втората световна война, за да възпитава консуматори на продуктите си.

Какво бихте посъветвали нашите читатели- как да се държат в тази ситуация?

Д-р Стоян Монев: Да се придържат към онова, което публикува световната научна общественост и да не вярват сляпо на съмнителни информации. Нека знаят - маската пази другия от нас. Нека носят маска на закрито извън дома си, както и на онези улици, в които има повишено движение на пешеходци. Да спазват дистанция и да имат разумно поведение, касаещо социалния им живот. Никой не е умрял от страх или от това, че барът затваря в 23:30 часа.

Какво се прави във Вашата болница за Вашата лична сигурност като медик?

Д-р Стоян Монев: Имаме маски за прах, които били допуснати и за Ковид-19, разбирам по китайския печат на тях. Имаме защитни облекла за цялото тяло, които виждам, че се ползват за пейнтбол, но и те били допуснати. Ръкавици и дезинфектанти имаме достатъчно, ако препаратът за дезинфекция на ръце пак изчезне от пазара, аптеката ни започва да го произвежда сама - има публикувана рецепта на страницата на СЗО. Пивоварни даряваха етанол за тази цел. Ако препаратът е правен на място, се усеща и различен мирис - по това разбираме дали в момента има недостиг.


Още по темата: общо новини по темата: 17009
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
06.03.2024 »
06.03.2024 »
предишна страница [ 1/2835 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: