ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Лекар: Здравната ни система е опорочена, ръководи се от хора с лошо ДНК
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:49 / 01.11.2020Коментари (3)5930
© БГНЕС
"Всичко е опорочено, всичко е опорочено. Българската здравна система няма как да говори и мисли, тя се контролира, организира и ръководи от човеци, които не са с добро ДНК, глупави, неграмотни, крадливи – хора, взети от улицата, на които не им пука за теб, за него, за мен. Трябват такива с добро ДНК. Ние имаме шанса да променим всичко за година, но трябват хора".

Това казва в интервю за БГНЕС д-р Панчо Панайотов, лекар от ФСМП-Рила. Той е лекар, който е бил кмет на Дупница и народен представител от СДС, но напусна парламента, за да отиде и лекува хората по селата.

Проблемът със здравната система и как COVID-19 се превърна в политика

Създадохме друга система с небюджетно финансиране преди 20 г., подобна на европейската. В Европа обаче пациентът, отишъл при личния лекар, получава всичко, което е необходимо за диагностиката на здравето му, без да се съобразява лекарят с цени, а пациентът не плаща такси, не се разхожда с листове хартия по кабинети. В Европа солидарното здравно осигуряване работи безотказно и пациентите се лекуват по добър начин. В България същата тази система е опорочена и не е белята в принципа на здравното осигуряване, а в извратеността ѝ.

Неблагополучията, за които говорим по време на вируса, са обичайните за системата ни

Здравната каса плаща сума за случаите с COVID-19 и болниците с охота взимат по-леките случаи, а другите ги отклоняват. Един лек случай на COVID-19 струва на болницата между 200-300 лева. Един тежък с увреден терен, където трябва да се лекуват и другите неща, струва над 1000 лева.

Това не е ли геноцид? Как може да се разделят пациентите на такива, които имат право на живот и други – които нямат, пита лекарят, който е родом от град Рила.

Той е категоричен, че всички имат право на живот. Независимо дали става въпрос за редови гражданин, министър или депутат…

Българската здравна система е система, която няма как да говори и мисли, тя се контролира, организира и ръководи от човеци, които не са с добро ДНК – глупави, неграмотни и не им пука за теб, за него, за мен. Системата съществува в Европа и тя работи, у нас е друга, изопачена система, много лоша система. А тя може да се оправи организационно в рамките на няколко месеца и следващата бюджетна година да започне да функционира. Няма да се налага хората да плащат таксите, ще има повече изследвания. Това обаче се прави от умни хора, хора с добро ДНК, заяви д-р Панайотов.

Той е сигурен, че днес хората живеят спрямо това дали могат да бъдат лекувани в зависимост от финансите на една болница, финансите в държавата, спрямо определянето на държавния бюджет.

Зад всяко левче стои труд, парите са начин за общуване… Медицината струва пари. В болницата работят лекари, акушери, медицински сестри, те раждат здраве и живот на пациентите, но нали като отидат в магазина, трябва да си купят храна. Да, медицината струва пари, тези лекари трябва да получат благо за работата си.

Но ние говорим за същността на солидарното здравеопазване, здравно осигуряване, която е извратена в своята финансов и организационен аспект. Финансовият може да се реши с едно решение на НС, в текстовете на бюджета, защото от бюджета се плаща към НЗОК, и организационно – за 4-5 месеца могат да се изградят нов тип здравни каси с друга юрисдикция и с други договори, смята д-р Панайотов.

Според него има много свестни хора, но не се занимават с такава работа, защото е блато.

Не лекарите са виновни. Нашите лекари не са по-глупави от европейските, напротив. Системата е опорочена, защото се прави от неуки и безотговорни хора. На тях не им пука за чуждата съдба, коментира д-р Панайотов случая, с който го сблъска практиката му.

Той смята, че това, което се прави с пациента, трябва да се определя единствено и само по медицински индикации, тоест по добросъвестната преценка на лекаря. Това е медицинската същност и етика.

Медицинските индикации определят съдбата на всеки пациент, а в случая не е така. Тук се определят не от медицински индикации, а от финансови, смята лекаря.

COVID-кризата ли откри пробойните в здравната ни система, които бяха сякаш подмитани под килима?

COVID-кризата има своите лоши последици, човечеството се самоунищожава. А тази суматоха повлия още по-зле на здравната система. Има много затворени отделения, които не приемат хронично болни, които имат нужда от лечение. За тях сега вратата е затворена.

Няма толкова тежко болни с коронавирус, каза още д-р Панайотов и продължи: Аз нали работя в СПО, ясна ми е картинката. Не мога да разбера лекарите, които са чиновници, а работещите лекари са на моето мнение.

Д-р Панчо Панайотов се връща на случая с неговата пациентка, която е трябвало веднага да бъде приета в реанимация, а те са ѝ казали: "Ходи вкъщи“. Областният управител му се обадил и казал: "Ние знаем, че така става“, че проблемът е ясен на всички.

Защо, след като всички знаят, защо не се решава проблемът, пита тогава д-р Панайотов.

Според него проблемът с коронавируса не е медицински проблем, а заплахата от смъртен изход е преувеличена.

Има знания, които са валидни от стотици години. И едно от тези знания е, че ние оцеляваме, защото от всички тези вируси, бактерии, микроби, имаме изградена съвършена система за имунна защита. Ако едно новородено го поставите в стерилна обстановка и след 15 години го пуснете по софийските улици, той ще фалира. Той няма изграден имунитет. Задължително е огромна част от хората да изградят имунитет към този вирус и той изчезва. Той не се предава през въздуха, а чрез дишането. Имунитетът е уникална система, затова няма вирус, срещу който човешкия организъм да не е изградил имунитет. Има вирулентни вируси, които са устойчиви и понякога единият от двама души умира, защото не успява да изгради имунитет“, обяснява лекаря.

Той казва, че трябва да си види вирулентността на COVID-а, което е най-важното. Той смъртоносен ли е?! Смъртоносен е еболата, чумата, едрата шарка… Това е друга тема, няма да отстъпвам, това са знания, които са на стотици години. Нормално всеки човешки организъм изгражда защита.

Единствено патоанатомът може да каже кой е починал от коронавирус

Нас ни интересуват две неща – прилепчивостта на вируса и степента на увреждане, което причинява. Този коронавирус е от семейството коронавируси, познати на човечеството, този е нов, защото е нов щам. За разлика от хората, вирусите мутират много бързо. Наистина медицински проблем не съществува, всичко това е една голяма лъжа и измама, твърди д-р Панайотов.

Той смята, че ние в телата си имаме хиляди вируси.

Истинската причина за смъртта не се поставя чрез клиничната диагноза, а се определя само от един тип лекари – патоанатомите, които работят със смъртта. Само те имат право да кажат кой е починал от коронавирус, смята лекарят от Спешната помощ в град Рила.

Ако една кола пътува по едно шосе и се удари в едно дърво, идва линейка и го качва с тежка черепно-мозъчна травма, несъвместима с живота. Ако при този случай смъртта на този пациент е доказана клинично, то диагнозата ще бъде само "черепно-мозъчна травма, несъвместима с живота“. Но, ако тялото отиде при патоанатома, който да изследва цялото тяло, включително и на субклетъчно ниво, той ще каже: "Не, този пациент секунди преди инцидента е получил трансморален инфаркт, несъвместим с живота. Той е умрял преди да се удари в дървото, затова се е ударил в дървото, даде пример д-р Панайотов.

Аз не съм бунтар, на 100 км по-разумен от мен не можеш да намериш, но това, което ме разгневява, е неразумното, категоричен е лекарят.

Д-р Панайотов смята, че след като здравното министерство е изгубило функцията да се занимава със здраве, ще прави това, което и в Европа – да се занимава с хигиенно-епидемични проблеми, тоест с това, което е сега.


Още по темата: общо новини по темата: 17009
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
06.03.2024 »
06.03.2024 »
предишна страница [ 1/2835 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
ТИ ПЪК КОЙ СИ И ОТ КЪДЕ СЕ ПОЯВИ.А ТВОЙТО ДНК КАКВО Е.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
БК Локомотив Пловдив
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: