ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Българка от Южна Корея: Тук всеки е с маска нонстоп
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:07 / 27.10.2020Коментари (1)6418
©
"Живеем нормално, просто носим маски“ - така Йордана Стоянова описва ситуацията в Южна Корея днес. Азиатската държава регистрира първия случай на коронавирус още на 20 януари, а на 1 март броят на новозаразените надхвърли 1000. Оттогава обаче разпространението на вируса е под контрол, а при избухването на нови огнища се реагира мигновено, предава "Дойче Веле".

Йордана живее в Сеул от две години. Предстои ѝ да завърши "Международни отношения“. Все още не е решила къде ще продължи живота си след това. "Ако си намеря работа тук, ще остана. Сеул е все пак град с 10-милионно население, който предлага много възможности."

Как го постигат?

Със своите 50 милиона жители Южна Корея е една от най-гъсто населените страни в света. Въпреки това в последните седмици новите случаи на Ковид-19 не надминават 200 на ден. Как го постигат? "Още в началото бяха въведени много строги мерки“, обяснява Йордана. "Освен това хората предоставят информация на властите. А институциите следят всички граждани - кой къде и кога е ходил. Проследяването на веригите на заразяване помогна изключително много за изолирането на болните“, допълва тя.

Тук веднага се набива на очи сравнението с Европа, където мнозина не биха се съгласили да предоставят на властите информация за местонахождението си. Йордана отчита тези културни особености, а за прословутия азиатски колективизъм казва: "Не е трудно човек да се напасне, ако прояви разбиране към една по-различна култура".

И други специфики помагат за бързото овладяване на коронавируса. Една от тях е дигитализацията. "Тук се ползва мобилно приложение. Повечето заведения сканират баркода от него и щом бъде установен случай на заразен, властите могат веднага да се свържат с теб", обяснява Йордана. Питаме я и за маските, тази толкова спорна тема в България. "Тук всеки е с маска нонстоп. Абсолютно навсякъде и от самото начало. Свиква се с това. А и няма да носим тези маски вечно. Рано или късно пандемията ще отмине."

Стриктен контрол

Пандемията подложи на изпитание един от основните принципи на европейската идея - свободното движение. Държавите на Стария континент и до днес не са единодушни кога и дали изобщо да се затварят граници. В Южна Корея подхождат много по-стриктно: "Всеки, който влиза в страната, задължително остава в 14-дневна карантина“, разказва Йордана.

"Щом кацнеш, директно те отвеждат със специален транспорт или в обособена за карантина сграда, или в апартамента ти. След това трябва да се тестваш и всеки ден да си въвеждаш температурата и симптомите в специално приложение", обяснява българската студентка. Проверката е лесна: чрез GPS на мобилния телефон се следи дали нарушаваш карантината.

"Липсват ми междучовешките отношения в Европа"

Накрая сменяме темата и питаме Йордана за живота в Южна Корея отвъд коронавируса. Какво ѝ липсва? "Започват да ми липсват истинските взаимоотношения между хората в Европа. Тук хората са много дружелюбни, но не са напълно откровени. В даден момент решаваш, че някой проявява интерес към теб, но всъщност изобщо не е така. Трудно е да разбереш какво наистина мислят". Корейците са известни и със своята консервативност, обяснява Йордана: "Тук семейството е от изключително значение. В Европа сме по-големи индивидуалисти. И тази свобода понякога ми липсва".

А какво би ѝ липсвало от Южна Корея, ако реши да се върне обратно в Европа? "Никога не съм се чувствала в по-голяма безопасност, макар да съм живяла и в Австрия, която също е безопасна държава. Уредеността, чистотата, достъпът до всякакви възможности за развитие, начинът на организация на държавата - тези неща със сигурност ще ми липсват."


Още по темата: общо новини по темата: 17009
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
06.03.2024 »
06.03.2024 »
предишна страница [ 1/2835 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Незабавно да им каже на южнокорейците, че не могат да дишат, ще умрат от маските и са поробени!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Български национален отбор по футбол
Кабинетът "Денков - Габриел"
Зима 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: